Успяхме да договорим слот за разтоварване на един танкер с

...
Успяхме да договорим слот за разтоварване на един танкер с
Коментари Харесай

Приехме офертата за единия танкер с газ за октомври

Успяхме да договорим слот за разтоварване на един танкер с полутечен газ в Турция. Приехме офертата на " Шиниър " за един танкер през октомври " . Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов на брифинг пред публицисти.

Страната ни не е намерила
слотове за ноември и декември, които да бъдат на цена, която да прави доставката стопански преференциална, добави министърът. " Ще насочим напъните си към сключване на средносрочни контракти, тъй че да осигурим систематични доставки на тръбна газ ", увери Росен Христов.
 България не получи пролонгация за офертата за танкерите с полутечен газ от Съединени американски щати
България не получи пролонгация за офертата за танкерите с полутечен газ от Съединени американски щати

Газ по интерконектора с Гърция потича на 1 октомври, убеден енергийният министър

По думите му имаме предложения за доставка на газ и количествата не ни тормозят. Това, което било притеснително, било цената. Цената на газта от контрактувания танкер е сред 300 и 400 лева за мегаватчас , посочи Христов. Въпреки това месец октомври не е гарантиран. Танкерът ще обезпечи към 1/3 от потребностите на страната ни, азерският газ - още 1/3 и остава да осигурим последната една-трета за октомври, акцентира отрасловият министър.

Останалите два танкера, които кабинетът на Кирил Петков беше уговорил, няма да могат да бъдат доставени, защото няма свободни
слотове за разтоварване, сподели още енергийният министър. По думите му другата седмица се чака да стартират договаряния с Азербайджан за увеличение на количествата и сделка по цените.

Като вероятен дълготраен вид Министерството на енергетиката преглежда и вероятно присъединяване в търговете за разпределение на
слотове за 2024 г . на терминала на гръцкия остров Ревитуса. Ако успеем да договорим това, ще закупим и полутечен газ, какъвто има сега, сподели енергийният министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР