Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Добрич препоръчва да се ограничи

...
Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Добрич препоръчва да се ограничи
Коментари Харесай

Здравните власти препоръчаха ограничаване на къпането в района на ПСОВ „Албена“

Регионална здравна ревизия (РЗИ) - Добрич предлага да се ограничи оптимално използването на морската вода за къпане в региона на повредата, зародила в Пречиствателна станция за отпадни води " Албена ", с оглед предотвратяване на къпещите се от излагане на замърсяване, съобщиха от здравната ревизия.

Вследствие на подхванати дейности от ВиК сдружението на 17 юни 2024 година се открива, че сектор с дължина почти 85 м от колектора е отвеян в морето, като са открити и извадени пет тръби.

Във връзка с спешната обстановка с колектора на ПСОВ „ Албена “ регионалният шеф на Добрич привиква комисия, в която ще взе участие и представител на РИОСВ-Варна.

На съображение предоставената информация от Басейнова дирекция " Черноморски регион " на този стадий от РЗИ считат, че може да възникне кратковременно замърсяване на водата за къпане в региона на повредата до отстраняването ѝ и има възможност да настъпи евентуален риск за здравето на популацията при използването ѝ за къпане.

От РЗИ допълват, че през днешния ден са известени с писмо от Басейнова дирекция " Черноморски регион " (БДЧР) за случая и са подхванали незабавни ограничения.

Извършен е ориентиран здравен надзор от чиновници на РЗИ-Добрич, съпроводен с пробонабиране, като са взети проби води както от региона на повредата - „ Кранево-централен “, по този начин и от прилежащите на повредата зони за къпане – „ Албена “ и „ Кранево-юг “ за проучване по следните микробиологични индикатори: „ ешерихия коли “, „ чревни ентерококи “, „ салмонела “ и „ холерни вибриони “ (НАГ).

Освен днешното пробонабиране е планувано и изключително взимане на проби и на 23 юни.

От РЗИ показват още, че са изпратени уведомителни писма до концесионерите и наемателите на съответните плажове, с рекомендация да се ограничи оптимално използването на водата в този регион за къпане, с оглед предотвратяване на къпещите се от излагане на замърсяване, добавя Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР