Успокоява се критичната ситуация с пожарите в Югозападна България. Локализирани

...
Успокоява се критичната ситуация с пожарите в Югозападна България. Локализирани
Коментари Харесай

Трета седмица продължава пожарът на българо-гръцката граница

Успокоява се сериозната обстановка с пожарите в Югозападна България. Локализирани са огнищата в община Струмяни - сред селата Кърпелево и Цапарево, също и този над село Сенокос. Продължава да бушува обаче, пожарът на границата ни с Гърция. Там обстановката остава усложнена на източния фронт.
Прочетете още
Пожарът в планината Славянка продължава да гори към този момент трета седмица. Докато на западният му фронт обстановката се успокоява на изток пламъците не престават. Силният вятър и високите температури разпалват към този момент угасени огнища. Огнеборци обикалят засегнатите сектори, с цел да се убедят, че горят вътрешно и няма заплаха от разгръщане. От едната страна огънят е влезнал в широколистна гора и гори низово, което е по-лесно за гасене.

Усилията ще се насочат към ограничение на пожара с тежка техника. Ще се уголемява 7-километровата просека от изток. Огнената буря към този момент е засегнала над 20 хиляди декара на територията и на двете страни, като у нас наранени са към 4 хиляди декара.

Тъй като работата на чиновниците е доста комплицирана поради сложния терен, тук главно ще продължава да се разчита гасене от въздуха. Тя през днешния ден беше от един боен хеликоптер и двата шведски самолета. У нас дойдоха и два самолета от Испания, които са с по-голяма съдържимост.

А до момента в който десетки хора на терен се борят с огнената буря, група от към 20 туристи от България и чужбина през днешния ден направиха поход около огнището с подготвеност за гасене. Групата пое по пътя на пожара от хижа Извор до хижа Славянка. Тя беше съпровождана от професионален лидер, който през целия преход поддържаше връзка с жандармерията и получаваше инструкции за най-безопасния маршрут, написа Българска национална телевизия. 

Искра Накова: " Абсолютно сме наясно, да. Хижарите, поддържаме връзка и с жандармерията. Пуснаха ни особено. Минаваме по безвредни пътища. "

Валя: " Единствено Гоцев връх няма да отидем, просто, тъй като е рисково. "

Лабмри Джаров – уредник на група: " Чрез хижарите поддържаме връзка с жандармерията. Насоките са единствено по пътя, да не влизаме в пътеките към гората, в която горят огнища и ние изпълняваме и се движим по пътя. "

В същото време над 150 индивида на терен се борят с огъня. Той се приближава на към 3 км от най-близкото село Голешово, само че заплаха за популацията няма и евакуация не се постанова.

" Утре считаме да докараме наша друга профилирана техника, която ни оказа помощ на пожара в Сенокос, което ще ни разреши да сме по-активни на терен. Тя е високопроходима и в това време носи задоволително размер вода, което да погаси по-малки огнища ", инж. Валентин Чамбов – шеф на ЮЗДП.

Противопожарни екипи от цялата страна, както и летателна техника от България и чужбина и през днешния ден гасят пожара в планината Славянка.

" Наистина би трябвало сложни сили, тъй като пожарът е в извънредно сложна, пресечена околност, каменист е, труднопроходими, някъде изобщо непроходими местности и се постанова напъните на всички, резистентност и самообладание най-много ", сподели Атанас Стоянов – кмет на община Сандански.

Да бъде овладян пожарът ще отнеме време и доста запас. Най-голямата вяра на локалните и хората на терен е да завали дъжд, който да помогне това се случи по-бързо.

 

 

 

Снимка: БНТ 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР