Успешно завърши рехабилитацията на ПАВЕЦ Белмекен“. Централата посреща своя 50-годишен

...
Успешно завърши рехабилитацията на ПАВЕЦ Белмекен“. Централата посреща своя 50-годишен
Коментари Харесай

Откриха ПАВЕЦ „Белмекен“ след успешното приключване на рехабилитацията

Успешно приключи рехабилитацията на ПАВЕЦ „ Белмекен “. Централата посреща своя 50-годишен празник с напълно актуализирано турбинно съоръжение, нови задвижвания за сферични шибъри и напълно актуализирани системи за ръководство.

Централата беше публично открита след огромните ремонтни действия от премиера на България акад. Николай Денков.

„ Намираме се на място, което съчетава по неповторим метод естествените хубости и дадености на България с инженерните достижения “, съобщи министър председателят акад. Николай Денков по време на формалната гала. Той напомни, че с помощта на ПАВЕЦ „ Белмекен “ и ПАВЕЦ „ Чаира “ България е един от водещите инженерни образци за това по какъв начин биха могли да се употребяват естествените дадености в употребява на енергетиката. Акад. Денков акцентира, че научните проучвания, нововъведенията и новите технологии доведоха до това, че е по-лесно да създадем сила, в сравнение с да я съхраним и да я употребяваме тогава, когато ни е нужна. „ Именно тези уреди - помпено акумулиращи централи, се оказаха водещи във връзка с успеваемост, потенциал, еластичност, стига да имате естествените дадености и инженерите, които биха могли да ги построят, развият и употребяват вярно “, означи министър-председателят. Премиерът акад. Денков уточни, че с министъра на енергетиката имат задача да се изградят още по-амбициозни планове на други места, където България има такива благоприятни условия.

Енергийният министър Румен Радев особено поздрави присъстващите ветерани за големия труд през годините. „ Много се веселя, че приключи рехабилитацията на тази каскада с последния хидроагрегат. Рехабилитацията на Водноелектрическа централа „ Момина клисура “ беше приключена предходната година. Надявам се на дълготрайна, безаварийна и сигурна работа “, означи министър Радев.

„ Модернизацията на централата е част от амбициозната капиталова и ремонтна стратегия на НЕК ЕАД, която през миналата година е достигнала рекордни за сдружението стойности. Осъзнавайки своята отговорност като максимален производител на сила от възобновими източници, НЕК ще продължи да влага систематично в поддържането и подобряването на хидротехническите уреди “, уточни изпълнителният шеф на НЕК инж. Мартин Георгиев.

Обхватът на рехабилитацията на ПАВЕЦ „ Белмекен “ включва планиране, произвеждане, доставка, монтаж, механически контрол, конфигурация, тестване и въвеждане в употреба на съоръжение: хидравлични цилиндри за сферични шибъри на турбините и помпите, турбинно съоръжение, което включва нови турбинни регулатори, дюзи и дефлектори. Нови възбудителни системи, генераторни прекъсвачи и системи за ръководство и мониторинг на цялата централа с нови операторски станции. Стойността на рехабилитацията на ПАВЕЦ Белмекен е в размер на 9,919,372.55 евро.

След церемонията в ПАВЕЦ „ Белмекен “ министър председателят Денков и министър Радев посетиха машинната зала на ПАВЕЦ „ Чаира “, където инспектираха старта на действителните рехабилитационни действия на Хидроагрегат 2 с използването на новаторско инженерно решение от страна на НЕК и консорциума, който е реализатор на рехабилитацията. Срокът за завършването на рехабилитацията на Хидроагрегат 2 е до края на актуалната година, когато би трябвало да се пристъпи към водни проби, след което и към въвеждане в употреба.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР