Успешната работа на японското термоядрено устройство Torus-60 Super Advanced (JT-60SA),

...
Успешната работа на японското термоядрено устройство Torus-60 Super Advanced (JT-60SA),
Коментари Харесай

Завод за половин милиард евро имитира процеса, който захранва Слънцето

Успешната работа на японското термоядрено устройство Torus-60 Super Advanced (JT-60SA), най-големият действен свръхпроводящ токамак в света, беше маркирано от Япония и Европейския съюз на гала по откриването на оборудването, заяви.

Работата по устройството стартира през 2007 година и е резултат от Споразумението за по-широк метод сред Европейския съюз и Япония, научно съдействие за поощряване на ноу-хау в термоядрения синтез посредством разнообразни планове. Строителството на японските национални институти за квантова просвета и технологии в Нака завърши през 2020 година с първата плазма през октомври тази година. Общите разноски се правят оценка на 560 милиона евро.

На церемонията европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон, японският министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите, Масахито Морияма и японският държавен министър за политиката в региона на науката и технологиите, Санае Такаичи плюс други високопоставени политици и представители на промишлеността съумяха да станат очевидци на плазмена интервенция от контролната зала.
 Светът ще добива половината от нужното електричество от вятъра и слънцето до 2050-а
Светът ще добива половината от нужното електричество от вятъра и слънцето до 2050-а

Европа ще е водач с 92% възобновима електрическа енергия

Fusion for Energy ръководи приноса на Европейски Съюз към плана, в това число производството на съставни елементи от Белгия, Франция, Германия, Испания и Италия. Неговият шеф Марк Лашез сподели: " Това, което се случва през днешния ден, ще има значение на следващия ден за приноса на термоядрения синтез в енергиен микс без въглерод. JT-60SA е ключът към интернационалната пътна карта за термоядрения синтез ".

JT-60SA е устройство с форма на поничка (тороидално), известно като токамак. То работи с водород, като газът се нагрява до 200 милиона градуса по Целзий, с цел да се трансформира в плазма и по-късно се лимитира за към 100 секунди благодарение на мощната магнитна система, формирана от 28 свръхпроводящи намотки.

Това е най-близкото оборудване по дизайн до гигантския интернационален термоядрен план ITER, който се строи във Франция, само че с към 13,7 метра в широчина и 15,4 метра височина, той не е толкоз огромен. Една от функциите на 2600-тонното оборудване ще бъде да прави моделиране, с цел да помогне на учените да се приготвят колкото е допустимо повече за началото на работата на ITER.

Включени са общо 500 откриватели от Европа и Япония, а повече от 70 снабдители са съдействали за производството на неговите съставни елементи. С индустриалните уроци, научени за ITER, както и с помощта за образованието на ново потомство специалисти по термоядрения синтез, също по този начин се планува оборудването да помогне на учените да проектират бъдещи електроцентрали за термоядрен синтез.
 Истинската история зад Опенхаймер: бащата на атомната бомба
Истинската история зад Опенхаймер: бащата на атомната бомба

Началото на атомната ера
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР