Служебният автобус е полупразен. Вози работници от голям хранителен завод,

...
Служебният автобус е полупразен. Вози работници от голям хранителен завод,
Коментари Харесай

Машини на смяна: Как роботите превземат заводите у нас

Служебният рейс е полупразен. Вози служащи от огромен хранителен цех, ситуиран край София. Всеки ден возила като него изминават десетки или дори стотици километри из една, две или повече области, с цел да съберат личния състав на разнообразни предприятия у нас. И все по-често има незаети седалки.

Иронията е, че тъкмо този рейс е паркирал пред Inter Expo Center, където в този миг се организира ревюто Machtech & Innotech Expo. То е отдадено на машините и технологиите в металообработката, само че през 2024 година като че ли повече от преди акцентът е върху индустриалните роботи и автоматизации като опция за справяне с неналичието на хора и хронично ниската продуктивност на труда у нас.
 Снимка 684868
Източник:

Вече не е скъпа играчка

" Беше особено за металообработката, че има доста фрагменти. Когато започнахме да се развиваме в роботизацията съм имал диалози с клиенти, които споделяха: " О, тези роботи са доста скъпи, не ми трябват - имам хора, които за доста малко пари могат да ми работят! ". В момента, с изключение на, че хората костват в пъти повече като запас, те не са и налични ", разяснява пред Money.bg шефът по стратегическото развиване на " Ехнатон " Николай Кривошиев.
 Николай Кривошиев
Източник:

Николай Кривошиев

Българският интегратор в областта на индустриалната автоматизация има зад тила си 28-годишна история, над 900 плана и повече от 6000 удовлетворени клиента. Когато става дума съответно за внедрените от компанията към 250 робота, през последните години от ден на ден от тях са за сфери, които към този момент не могат да намират служащи и машинни оператори - хранително-вкусовата, фармацията, машиностроенето и така нататък
 Липсата на фрагменти ще автоматизира производствата у нас
Липсата на фрагменти ще автоматизира производствата у нас

Българският бизнесмен промени манталитета си и към този момент влага в идващото потомство иноватори, счита Момчил Василев от Endeavor България

" Цялата промишленост среща компликации, тъй като хората към този момент, казано в кавички, не желаят да си цапат ръцете - избират да работят на компютри отдалечено, с по-облекчени работни часове. Тук идва роботизацията, тъй като при нея имаме качествена, прецизна и бърза машинна обработка ", показва и мениджърът " Маркетинг и продажби " на " АДП-Смолян " Тодор Митов.
 Тодор Митов
Източник:

Тодор Митов

Малката фамилна компания има 35-годишна история, само че от 2007 година е с съществена активност произвеждане на автоматизирано съоръжение за промишлеността. От тази година си партнира с немски производител на нов вид модуларен промишлен робот, само че тя има и лични разработки. " АДП-Смолян " е осъществила над 120 плана досега.

" Проучванията измежду нашите клиенти демонстрират, че сходен тип автоматизация се изплаща за сред една и две години. Ако някой желае да си направи преценка, дали тази инвестиция се коства, то отговорът е доста елементарен. Сметките, които сме правили във връзка с рентабилността, демонстрират, че една роботизация в дълготраен проект може да коства 1-2 лв. на час, което е съпоставено с операторски труд от 15-16 лв. на час с включените осигуровки ", отбелязва Кривошиев.

По думите му през последните години роботите са станали доста по- " способни ". Подобренията в машинното зрение вършат допустимо инспектирането на по-трудни повърхности и по този начин автоматизацията на нови и нови интервенции става допустима. При това - с изцяло цикличен резултат и без никаква отмалялост 24/7.
 Toyota финансира основаването на нов тип роботи в България
Toyota финансира основаването на нов тип роботи в България

Мултимодален изкуствен интелект ще бъде основан от българския институт INSAIT

В същото време, интегрираните решения " до ключ " и улесненото програмиране вършат допустимо внедряването на машините дори отвън огромните компании, които имат съществени лични IT и инженерни екипи.

Не и за сметка на хората

И Кривошиев, и Митов са безапелационни, че задачата не е хората да бъдат изхвърлени от производството - те би трябвало да поемат по-сложните и изобретателни действия, а простите задания като зареждането на елементи да бъдат делегирани на машините.

Вече имат и клиенти, които разсъждават по този метод. По думите на Тодор Митов по този начин някогашни машинни оператори стават " настройчици ", които задават параметрите за работа на автоматизациите: " Минават едно равнище по-нагоре, т.е. заплащането може да се промени в вярната посока, тъй като сме получили по-добра продуктивност. Имаме случаи, в които усилваме продуктивността два или три пъти. Тогава се отварят благоприятни условия пред притежателя да влага допълнително съоръжение и в работната си ръка ".
 Щандът на
Източник:

Щандът на " Ехнатон "

Николай Кривошиев от " Ехнатон " отбелязва, че протичащото се сега у нас " са същите процеси, които са случвали в Централна Европа преди към 10-15 години " - с появяването на поддоставчици за немската автомобилна промишленост и свързани с тях компании. След това тези фабрики са се преместили в България и другаде в Източна Европа - с цел да се насочат в този момент към " по-евтини страни ", като тези в Северна Африка и Югоизточна Азия.

Старозагорски цех влага 3 млн. лв. в роботи

Предприятието основава ноу-хау, което ще се употребява в още 6 страни

" Единственият метод да продължим, е да прибавим повече добавена стойност и да компенсираме този растеж на заплащането посредством по-сложни заводи, които са автоматизирани ", безапелационен е той.

Затова и роботите би трябвало да " застъпят на промяна " за дейностите, които сега просто не е дейно да бъдат в човешки ръце. В противоположен случай казусът няма да е в празните седалки на служебния рейс, а в неналичието на цех, до който той да стига всеки ден.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР