Американците Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън бяха отличени

...
Американците Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън бяха отличени
Коментари Харесай

Защо едни страни са бедни, а други - богати: Въпрос за Нобелова награда

Американците Дарън Аджемоглу, Саймън Джонсън и Джеймс Робинсън бяха отличени с Нобелова премия за стопанска система поради проучванията си, отдадени на " основаването на институции и въздействието им върху благоденствието " в подтекста на неравенството по света, оповестяват международните организации.

Тримата ще си поделят близо 900 000 $.
 Бившият ръководител на Фед Бен Бернанке е измежду трима носители на Нобелова премия за стопанска система
Бивш ръководител на Фед е измежду трима носители на Нобелова премия за стопанска система

Техните проучвания демонстрират, за какво е толкоз значимо да се заобикалят банкови колапси

" Обществата с неприятно господство на закона и институции, които експлоатират популацията, не генерират напредък или смяна към по-добро. Изследванията на лауреатите ни оказват помощ да разберем за какво. ", акцентират от Нобеловият комитет на Шведската кралска академия на науките.

Икономистите са изследвали институциите, основани от европейските колониални сили и настояват, че в там, където системите са били приобщаващи, това е породило разцвет. От друга страна, когато институциите са извличали запаси в интерес на колонизаторите, резултатът е невисок стопански напредък.

В книгата си " Защо нациите се провалят " от 2012 година Аджемоглу, американски професор от турски генезис в Масачузетския софтуерен институт (MIT), и Робинсън, английски професор в Чикагския университет, настояват, че някои народи са по-богати от други поради своите политически и стопански институции.

" Нашият мотив беше, че този тип властнически напредък е по-нестабилен и нормално не води до доста бързи и истински нововъведения ", сподели Аджемоглу в телефонно изявление по време на церемонията по оповестяването.
 Уилям Нордхаус и Пол Ромер взеха Нобеловата премия за стопанска система
Уилям Нордхаус и Пол Ромер взеха Нобеловата премия за стопанска система

За въздействието на икономическите процеси върху природата и нововъведения в макроикономическия разбор

Той и Робинсън настояват, че Китай, заради неналичието на приобщаващи институции, няма да може да поддържа икономическия си напредък. Повече от десетилетие след публикуването на книгата Аджемоглу съобщи, че Китай съставлява " известно предизвикателство " за този мотив, защото Пекин " налива вложения " в новаторските области на изкуствения разсъдък и електрическите транспортни средства.

Миналата година Аджемоглу и Джонсън (също професор от MIT) разгласиха " Власт и напредък " - проучване за това по какъв начин софтуерните нововъведения през последните 1000 години, от земеделския прогрес до изкуствения разсъдък, облагодетелстват елитите, вместо да основават разцвет за всички.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР