Успехът във Формула 1 често се свежда до стотни от

...
Успехът във Формула 1 често се свежда до стотни от
Коментари Харесай

Формула 1 намира ново приложение на изкуствения интелект

Успехът във Формула 1 постоянно се свежда до стотни от секундата и милиметри разстояние. Пилотите знаят точните линии, които да изберат в завоите, с цел да реализиран оптимално време за обиколка.

Понякога обаче състезателите излизат отвън границите, до момента в който се пробват да завоюват преимущество, написа Engadget, а, с цел да помогне на формалните лица да ревизират дали колелата на даден автомобил пресичат напълно бялата ограничаваща линия, F1 ще тества система с изкуствен интелект.

Международната автомобилна федерация (ФИА), ръководещият орган на моторните спортове, декларира, че ще употребява технология за компютърно зрение по време на закриващото сезона Гран при на Абу Даби през уикенда. Този метод разчита на разбор на формата, с цел да дефинира броя на пикселите, които пресичат линията в края на пистата.

Засега ФИА не възнамерява да автоматизира изцяло прегледите на нарушаванията на рестриктивните мерки на пистата. По-скоро тя желае да понижи доста броя на евентуалните нарушавания на разпоредбите, които се изпращат на длъжностните лица за ръчен обзор.

Reuters да вземем за пример отбелязва, че по време на Гран при на Австрия през юли четирима души е трябвало да прегледат към 1200 евентуални нарушавания. В различен случай, откакто някои нарушавания на рестриктивните мерки на пистата остават ненаказани по време на Гран при на Съединени американски щати през октомври, чиновниците са безапелационни, че ще би трябвало да се откри нов метод. А това отваря вратата пред компютърното зрение.

Тази технология се употребява в медицината за разбор на данни от прегледи за рак.

" Лекарите не желаят да употребяват компютърното зрение, с цел да диагностицират рак, а с цел да отделят 80-те % от случаите, в които явно няма рак, с цел да дадат на добре подготвените хора повече време да прегледат значимите 20% ", споделя Тим Малион, заместник-директор на надпреварата и началник на отдалечените интервенции на ФИА. " Именно към това се стремим. "

ФИА се надява да понижи броя на вероятните нарушавания, които длъжностните лица преглеждат ръчно, до към 50 на съревнование. Целта е да се " отстранен тези, които явно не се нуждаят от човешки обзор ".

Макар че ФИА няма да разчита напълно на изкуствен интелект за взимане на решения по време на надпреварите в скоро време, Малион чака това да се случи в последна сметка:

" Многократно съм казвал, че сега индивидът печели в избрани области. Може би това е по този начин сега, само че ние считаме, че в последна сметка автоматизираните системи, работещи в действително време, са пътят напред. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР