Успехът на Мърдок в изграждането на неговата империя неизбежно повдига

...
Успехът на Мърдок в изграждането на неговата империя неизбежно повдига
Коментари Харесай

Как фамилия Мърдок сваля правителства на два континента

Успехът на Мърдок в построяването на неговата империя неизбежно повдига въпроса кой ще я ръководи, откакто той си отиде.

© Jonathan Ernst The New York Times направи следствие за въздействието на семейството на Мърдок. Екип публицисти е работил върху него шест месеца. То е озаглавено " Как империята на въздействие на Рупърт Мърдок промени света " и e в три елементи – " Как фамилия Мърдок смъкват държавни управления на два континента и дестабилизират една от най-важните демокрации на Земята ", " Изборът на Тръмп за президент направи фамилия Мърдок още по-влиятелна " и " Сделката за Disney и новото оръжие на фамилия Мърдок – Fox ". Днес ви предлагаме първата част от него, а в идващите дни ще може да прочетети и другите две.
Малко хора отвън политиката са заемали по-централна позиция на международната политическа сцена от Рупърт Мърдок. Като началник на необятна световна медийна империя той командва голям брой телевизионни мрежи, световна осведомителна работа, огромна издателска къща и холивудско кино студио. Неговите вестници и малките екрани бяха от основно значение за усилване на нативисткото придвижване, коeто повлия на държавното управление освен в Съединени американски щати, само че и на други по целия свят. Неговата 24-часова новинарска мрежа Fox News Channel тогава работеше директно с президента Тръмп и неговите поддръжници, давайки на Мърдок несравнима степен на въздействие върху най-мощната народна власт в света.

Във Англия лондонският таблоид The Sun, oтново притежаван от Мърдок, поведе своебразен кръстоносен поход в отбрана на Brexit и в последвалия безпорядък оказа помощ на Тереза Mей да влезе на Даунинг стрийт. В Австралия, където властта на Мърдок е най-неразредена, неговите медии доведоха до анулация на въглеродния налог в страната и също по този начин са помогнали за промяната на редица министър председатели, чийто дневен ред не дава отговор на неговите ползи.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Най-голямата договорка или какво в действителност желаят Мърдок

През 2016 година беше оповестена новината, че Disney желае да купи притежаваната от магната 21 Century Fox. На 20 март тази година договорката беше финализирана, а цената и стигна 71 милиарда $. Решението на Мърдок да продава, а не да купува изненада всички. Успехът на Мърдок в построяването на неговата империя неизбежно повдига въпроса кой ще я ръководи, откакто той си отиде. Най-възрастният му правоприемник – 61-годишната Прудънс Мърдок от първия брак на магната, живее в Сидни и Лондон и страни от фамилния бизнес. Трите му деца от втория брак – Елизабет, Лаклан и Джеймс са отгледани по метод, който допуска, че те ще наследят фамилните бизнеси. Рупърт Мърдок заобикаля да посочва едно от децата си като собствен правоприемник, като отсрочва оповестяването, което може да сътвори търкания в фамилията му.

През годините Лаклан и Джеймс постоянно са си разменяли ролята на любимец. Джеймс прекарва първите десетилетия на този век в развиване на цифровото бъдеще на медийната империя - експлоатиране на нови пазари по света, разширение на онлайн предложенията на групата, разбиране на широколентови технологии и технологии за стрийминг, до момента в който по-големият му брат управляваше бизнесите в Австралия.

Когато Лаклан най-сетне се съгласи да се върне в Съединените щати през 2015 година, Мърдок даде на него и на Джеймс управителни функционалности. Това е неудобно съглашение, освен тъй като и двамата хипотетично дават отговор за една империя. Джеймс и Лаклан са доста разнообразни хора, с доста друга политика и тласкат компанията в доста разнообразни направления - Джеймс към глобализирана, мултиплатформена новинарска и развлекателна компания, която наподобява " рационална " за всеки участник на икономическия конгрес в Давос или четец на The Economist, до момента в който Лаклан се насочва към извънредно дясна и извънредно печелившата политическа агитация. Само едно от възрастните деца на Мърдок обаче ще завоюва правото да ръководи най-мощната медийна империя в света.

Медийната мощ исторически се натрупва постепенно, в течение на поколенията, което е и една от аргументите тя да е съсредоточена в династични фамилии. Семейството Греъм притежаваше The Washington Post в продължение на 80 години, преди да го продаде на създателя на Amazon Джеф Безос. Уилям Хърст III към момента управлява корпорацията Hearst, чиито корени могат да бъдат проследени до прадядото му, сенатора Джордж Хърст. New York Times се управлява от фамилията Ош-Салсбъргър повече от век. Медийната имеприя на Мърдок е относително млада, само че е една от най-мощните сега.

Дясната популистка вълна, която преди няколко години приличаше на временен културен феномен, се трансформира в определящо политическо придвижване на времето, разрушавайки международния ред от последния половин век. Империята на Мърдок не провокира тази вълна. Но повече от всяка една медийна компания, тя го задейства, разпространява и печели от нея. В англоговорящия свят фамилните контакти помогнаха да се повдигнат маргиналните демагози, да се включи етнонационализмът и политизирането на самото разбиране за истина. Резултатите са поразителни. Едва ли задачата на фамилията е била да дестабилизира демокрациите по света, само че това е най-последователното му завещание.

Изграждането на империята

Какво желаят Мърдок? Семейната динамичност също е комплицирана, а медийните династии се подтикват от разнообразни фактори - бизнес императиви, предпочитание да се съобщи благосъстоянието, старомодно възприятие за цивилен дълг. Но световните интервенции на Мърдок допускат друга династична ориентировка, която е съсредоточена върху построяването на империя в истинския смисъл на термина: териториално завладяване. Мърдок стартира с дребен районен вестник в Австралия, завещан от татко му. Той бързо уголемява бизнеса в народен, а по-късно и в интернационален, частично посредством безмилостно потребление на своята платформа, с цел да помогне на желаните от него претенденти да бъдат определени и по-късно безмилостно да употребява тези претенденти, с цел да помогне за разширение на обсега му. Новата империя на Мърдок е монумент на десетилетия на транзакционни връзки с определени чиновници.

Подходът на магната към построяването на империя доближи своя разцвет в ерата на Тръмп. Мърдок от дълго време мечтае да има близки връзки с американски президент. На пръв взор, той и Тръмп имат доста малко общо - австралиецът е световен жител с домове по света, неутолим четец с най-малко малко възприятие за съзнание. Не липсват обаче и приликите с Тръмп. Всеки от тях е наследник на упорит строител на империя и техните съответни династии споделят идентична тактика - напредък посредством териториално завладяване. Те употребяват и същите способи, с цел да реализиран това - политически връзки, с цел да придобият власт и въздействие.

Очаквайте втора част на следствието - " Изборът на Тръмп за президент направи фамилия Мърдок още по-влиятелна ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР