Успехът или провалът на управленското и на конституционното мнозинство ще

...
Успехът или провалът на управленското и на конституционното мнозинство ще
Коментари Харесай

Мачът свърши! Само Христо Иванов знаеше резултата

Успехът или неуспехът на управническото и на конституционното болшинство ще бъдат за сметка на водача на Демократична България

Трябва да признаем едно - това, което се случва в българската политика, бе предсказано извънредно тъкмо от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов. На 26 март, надалеч преди парламентарните избори, той съобщи, че в идващото Народно събрание ще има поддръжка за постоянно държавно управление и даже заприказва за конституционно болшинство, в което да се включат с изключение на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Тогава това звучеше леко налудничаво. На Христо Иванов единствено правосъдни промени му се въртят в главата, а и по това време нямаше от кое място да ни се привиди болшинство за постоянно държавно управление и така нататък, и тъй наречените

Но Христо Иванов държеше на своето: “Може да се окаже разумно конструирането на някаква парламентарна настройка, която да поддържа държавно управление, да стартира с конструирането на конституционно болшинство, което е доста по-широко “. Формациите на Бойко Борисов и Ахмед Доган към този момент дават сигнали, че повече не желаят да се опълчват намерено на реформирането на прокуратурата, споделяше Христо Иванов. През март!

Не го взехме на съществено заради няколко аргументи.

Първо, изборите не бяха минали, а да слагаш тигана преди да си хванал рибата не е добра процедура. Второ, идеята на Иванов за общо държавно управление и конституционно болшинство, т.е. всички да се прегърнат като братя - тогава не срещна поддръжка от ГЕРБ. Иванов споделя, че ще имаме конституционно болшинство, само че в същото време Бойко Борисов се възмущава, че не можело " да се почне внезапно на чисто след многочислените дейности и думи против ГЕРБ ", че не харесва тактиката  " Било каквото било!.. ".

Но ето, три месеца по-късно, прогнозите на Христо Иванов се сбъдват една след друга. България има държавно управление, което се поддържа жертвоготовно от управническо болшинство в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, че даже от Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи. Как го назовават политиците, няма никакво значение. Важен е фактът - има поддръжка за постоянно държавно управление, както предвиждаше Иванов. 

След като казусът с държавното управление се обясни, наред е да се сбъдне второто значимо предсказване на Христо Иванов - да, ще се образува конституционно болшинство. 

Христо Иванов стартира да навестява стаята на Движение за права и свободи в Народно събрание - и няма по какъв начин да е другояче, в случай че в действителност цели конституционно болшинство. Там той се среща с Делян Пеевски, само че щом задачата е конституционно болшинство - няма по какъв начин да не налетиш на Пеевски в стаята на Движение за права и свободи. Когато става дума за промени на конституцията, няма по какъв начин да не се контактува с Движение за права и свободи - не поради друго, а тъй като Движение за права и свободи към този момент разполага с план за смяна на конституцията, който май беше написан преди година от Пламен Киров и съветван с други бивши членове на Конституционен съд.

Ще успее ли контактът на десните с Пеевски да докара до смяна на конституцията? Най-вероятно - да. Защото има доста допирни точки сред това, което желае Христо Иванов, и това, което желае Движение за права и свободи. 

Христо Иванов упорства:

1. Да бъде преструктуриран Висш съдебен съвет

2. Фигурата на основния прокурор да бъде напълно отстранена или оптимално лишена от йерархични зависимости

3. Да се вкара директната конституционна жалба 

4. Да се премисли моделът на служебни ръководства. 

В плана на Движение за права и свободи за смяна на конституция има няколко значими неща:

1. Висшият съдебен съвет да се разсели на две – на прокурорите и на съдиите. 

2. Главният прокурор да не е член на Висш съдебен съвет по право и да не може да осъществява контрол за правда /член 126, алинея 2  от конституцията/, което означа да му се отнеме правото да контролира конкретни прокурорски актове.

3. Пряко сезиране на Конституционния съд посредством самостоятелна тъжба на жители.

Движение за права и свободи не са записали хрумвания за служебния кабинет в плана си, само че като знаем какво е мнението им за Румен Радев, надали ще са срещу отнемането на малко власт от президента.

Приликата е удивителна

Странно или не - става известно, че систематичните радетели за смяна в правосъдната система - " Демократична България " и Движение за права и свободи, имат общи визии за такова значимо деяние като конституционни промени. Така че те ще се случат.

Важно е обаче е нещо друго - дали ще се случат разликите сред Движение за права и свободи и Демократична България. Движението на Доган настоява за конституционни промени, които доста по-лесно биха дали достъп на български жители от турски генезис, които живеят в Турция, примерно, до изборни постове и до изборния развой. Движение за права и свободи упорства да отпадне условието единствено за българско поданство при кандидатстване за някои постове - примерно Кирил Петков трябваше да не е канадец, за да стане министър председател. Или - Движение за права и свободи упорства да отпадне условие за гласоподаване по сегашен адрес на европейски и локални избори. Т.е. да не е нужно да напускаш Измир, с цел да гласуваш за кмет на Исперих... Ако по съдебно-прокурорската част Политическа партия, Демократична България, ГЕРБ и Движение за права и свободи биха намерили допирни точки, то по останалите това ще стане мъчно.  

Важното е, че до тук Христо Иванов ловко водеше нещата, с цел да стигне до задачата. Говореше, когато трябва; увъртеше, когато трябва; мълчеше, когато би трябвало. 

Още по-важно е дали всичко това си коства.

Дали, да вземем за пример, ще имаме държавно управление, което с 3% недостиг ще успее да ни тласне към еврозоната, а преди този момент да ни вкара в Шенген. Дали ще имаме кабинет, който ще строи автомагистрали, без да краде. Дали ще имаме работещ План за възобновяване и развиване, или отново едни пари от Европейски Съюз ще се крадат. Христо Иванов евентуално е сигурен, че държавното управление ще успее. Ние искаме то да покаже резултати. 

Много значимо е и дали измененията в конституцията ще бъдат работещи и смислени, или просто ще променим конституцията поради Иван Гешев. Страната в действителност се нуждае от преосноваване, конституцията ни - писана, за да може Българска комунистическа партия да реализира преход от развъртян социализъм към дирижирана пазарна стопанска система, вече сподели много недостатъци. Христо Иванов евентуално е сигурен, че измененията на главния закон ще бъдат положителни, ние желаеме да забележим кои текстове ще влязат за гласоподаване в пленарна зала. Т.е. да забележим защо е това единодушие, което Христо Иванов изкова в Народното събрание. 

Какво ни чака - не знаем. Сигурни сме, че Христо Иванов се пробва да промени играта, целейки да донесе толерантност, нормалност и бъдеще с нов публичен контракт. Все неща, които до момента не сме имали.  И защото не сме ги имали - към момента сме скептични. На нас не ни остава нищо друго с изключение на да повторим думите на Христо Иванов: " Нека да опитаме. И Бог да ни е на помощ! "

 

Автор: Петьо Цеков, " Сега "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР