Успех с приготвянето на вашата домашно осолена аншоа - чудно

...
Успех с приготвянето на вашата домашно осолена аншоа - чудно
Коментари Харесай

Домашно осолена аншоа

Успех с приготвянето на вашата домашно осолена аншоа - чудно мезенце за свежо питиенце

Необходими Продукти

● хамсия - 500 г (Гаврос)
● морска сол
● зехтин - екстра върджин

Начин на подготвяне

Ако сте купили пресни рибки хамсия (или още наречена Гаврос), наложително ги замразете за 72 часа, защото няма да минават през термична обработка и би трябвало да сте сигурни, че ще са чисти от паразити и червейчета анисаки, причиняващи стомашно-чревни разстройства.

Аз закупих рибките замразени (пресни може би да има в рибни магазини). Задължително е да са по-големи, защото съм виждала да продават напълно дребни хамсии/гаврос, които не стават за друго с изключение на за пържене/.

Има разногласия по въпроса дали аншоата е тип риба или името е обещано единствено за съответния метод на обработка (чрез осоляване) единствено на хамсия/гаврос. По-скоро е второто, т.е. аншоата е нищо повече от осолена хамсия, макар че от време на време може да се срещне и прясна под името аншоа, което не е вярно.

Самият развой на подготвяне е толкоз елементарен, че си заслужава да си я създадем сами, вместо да плащаме не малко средства за този от време на време считан за гурме деликатес.

В този и тип (осолена), тази рибка не се употребява независимо заради високата и соленост, само че е прелестно допълнение към салати с риба, сандвичи с риба, хапки, сосове, паста с риба, пица с риба и какво ли не.

Нужно е единствено да изчистите хамсията от вътрешностите и да разделите рибките на филенца, които хубаво да измиете.

Подредете ги върху дебели пластове кухненска хартия, с цел да се отцедят от влагата.

В огромна дълбока паница или стъклен необятен съд (например тавичка от йенско скъкло) покрийте дъното със сол. Подредете на един слой филенцата от риба, покрийте още веднъж с слой сол, отново рибки и по този начин до момента в който ги подредите всичките. Отгоре би трябвало да са компактно покрити с морска сол. Покрийте с похлупак или слой транспарантно фолио и приберете в ледник за 72 часа. Може и повече време да престоят, само че колкото повече, толкоз по- наситено солени ще станат.

Когато са подготвени, изваждайте ги филе по филе, почиствайте от солта, измивайте и още веднъж подредете върху кухненска хартия да се подсушат.

Готовата аншоа наредете в бурканчета (филетата са се втвърдили и могат да стоят изправени, не би трябвало да са прегънати) или на пластове в стъклен съд. Залейте щедро със зехтин, тъй че идеално да покрива филетата аншоа. Оставете да престои 24 часа в ледник преди да консумирате.

По принцип аншоата има дълъг период на валидност по този начин, както е съхранявана в зехтин, само че някои готвачи предлагат да се употребява осолената риба в границите на 1 месец.

Успех с приготвянето на вашата домашно осолена аншоа.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР