Усмихнат и шеговито настроен, Алексей Навални се появи на съдебно

...
Усмихнат и шеговито настроен, Алексей Навални се появи на съдебно
Коментари Харесай

След месеци в неизвестност: Навални се появи усмихнат и шегувайки се

Усмихнат и шеговито надъхан, Алексей Навални се появи на правосъдно съвещание посредством видеовръзка от арктическата наказателна колония „ Полярен вълк “ , където излежава 19-годишна присъда , съобщи Асошиейтед прес.

Руският опозиционен водач за първи път беше показан пред камера след прехвърлянето му в отдалечения затвор, който се намира зад Полярния кръг.

Руски новинарски издания пуснаха изображения на Навални, в черно затворническо облекло и с фешън прическа, в предаване онлайн по малкия екран от наказателната колония със „ специфичен режим “ в селището Харп, в Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг, който е на към 1900 километра североизточно от Москва.

По време на правосъдното съвещание Навални се майтапеше с температурите в Арктика и се поинтересува дали чиновниците в някогашния му затвор са организирали празненство, откакто е бил изместен.

Видеото беше излъчено в отдалечена на стотици километри правосъдна зала в град Ковров , във Владимирска област в Централна Русия , на към 240 километра източно от Москва, покрай Наказателна колония № 6, където Навални беше затворен до предишния месец. Заседанието беше за едно от многото правосъдни каузи, които Навални заведе против наказателната колония, а това съответно оспорва един от престоите му в карцер.

Във видеозаписи и медийни репортажи от съвещанието 47-годишният Навални приказва с нормалния си ядовит звук за това какъв брой са му липсвали чиновниците в остарелия му затвор и чиновниците на съда в Ковров и се пошегува със суровия затвор в Далечния север на Русия.

„ Условията тук (в Наказателната колония в Харп) – и това се отнася за вас, уважаеми обвинени – са по-добри, в сравнение с в НК-6 във Владимир “, сподели Навални.

Има обаче един проблем – и не знам в кой съд да заведа дело по отношение на него – времето тук е неприятно “ , добави той с усмивка.

Навални беше изместен през декември в наказателната колония със " специфичен режим " в Харп – най-високото равнище на сигурност в пандизите в Русия. Опозиционерът е най-върлият политически зложелател на президента Владимир Путин и излежава присъда по обвинявания в екстремизъм.

Навални прекара месеци в изолираност в затворническа колония №6 преди да бъде изместен. Многократно е бил поставян в маломерен карцер поради хипотетични дребни нарушавания, като да вземем за пример, че е закопчал погрешно затворническата си униформа. Надзиратели отказваха да му дават пощата, лишиха го от принадлежности за писане , отхвърлиха му храна , която беше поръчал и платил в допълнение към постоянните хранения , и не разрешиха визити на родственици, твърди Навални в правосъдните си каузи, свързани с отношението към него.

В днешното дело Навални оспорва престой в изолираност . Съдията се произнесе против него и застана на страната на затворническите чиновници – тъкмо както в други сходни каузи, които наказаният опозиционер заведе.

Руският самостоятелен новинарски уебсайт " Медиазона " заяви, че съдът е пуснал видеозапис от случай от предходната година, в който Навални атакува чиновник на пандиза, който му лишил писалката. След това служителят упрекна Навални, че го е обидил, и политикът беше вкаран в карцер за 12 дни.

Днес Навални признал, че не е трябвало да „ крещи “ на длъжностното лице и да „ прекалява “ , като го назовава с обидни думи , само че все пак декларирал, че му е било разрешено да има химикалка и не е трябвало да бъде наказван от чиновници на пандиза.

Навални също по този начин попитал представителите на колонията дали са отпразнували преместването му с " празненство или караоке празненство " и предиздвикал съдията да се засмее, оповестява „ Медиазона “.

Навални е зад решетките от януари 2021 година, когато се завърна в Москва, откакто се възвърне в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което упрекна Кремъл. Преди да бъде задържан, той водеше акция против корупцията, провежда огромни антикремълски митинги и се кандидатира за държавна служба.

Оттогава той получи три присъди, само че отхвърля всички обвинявания против него като политически стимулирани.

Вчера Навални заяви в обществените медии от пандиза в Харп, че надзиратели са го обвинили, че е отказал „ да се показа по протокол “, и го санкционирали да излежи седем дни в карцер.

„ Мисълта, че Путин ще се задоволи да ме натика в казарма в далечния Север и ще спре да ме изтезава в пандиза, беше освен малодушна, само че и наивна “, сподели Навални.

Източник:Петя Гергова/БТА

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР