Автомобилите, които не покриват изискванията за граничните стойности на емисии

...
Автомобилите, които не покриват изискванията за граничните стойности на емисии
Коментари Харесай

НИКАКВА ПРОШКА: Не си еко - свалят ти номерата заради новите правила в ЕС! 



Автомобилите, които не покриват условията за граничните стойности на излъчвания от отработени газове според екологичните правила, да бъдат дерегистрирани служебно. Свалянето на регистрацията е неотложно, с цел да се приключи практиката с отстраняването на катализатор или филтър за дизелови частици.

Мярката е заложена в Националната стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020-2030 година в обновения Интегриран народен проект „ Енергетика и климат “, качен за публично разискване, сподели инспекция на „ Телеграф “.

План
Планът планува лишаване на регистрацията на транспортните средства, които не покриват условията за гранични стойности на излъчвания от отработили газове според нормите, одобрени за съответната им екологична категория. При определяне на такова нарушаване, когато автомобилът отиде на наложителния Годишен механически обзор (ГТП), информацията се подава към единната система и колата ще бъде автоматизирано с прекъсната регистрация. Обмисля се вид притежателят на автомобила да има опция в границите на 30 дни да възвърне фабричния конвертор или филтър за твърди частици. След което да има опция да премине наново ГТП, преди да бъде дефинитивно снет от доклад в КАТ. Целта на мярката е да се предотврати „ изхвърлянето “ на остарели транспортни средства на българския пазар, стимулират се вносителите.



Идеята е поетапно модернизиране на състава на автомобилния парк у нас посредством налагане на ограничавания върху вноса на използвани транспортни средства с екологична категория под Евро 4. В Националната стратегия е планувано даже такива коли да не могат да се продават и на вътрешния пазар. В проекта се залага поощряване на производството и потреблението на различни възобновими горива, а точно водород, в това число посредством развиване на инфраструктура за различни чисти горива. Проверка на „ Телеграф “ по сервизи за ауспуси и гърнета демонстрира, че интерес към премахването на катализатор към този момент няма, както е имало единствено допреди 2-3 години. Хората обаче питат за връщане на катализатора. „ Различно е за всеки автомобил, на един може да е 50 лв., на различен 1000, приблизително е към 500 лв.. Толкова е дипиефът, както му споделят на филтъра за дизелите “, изясни за „ Телеграф “ занаятчия от столичния бул. „ Сливница “.


Негов сътрудник пък бе безапелационен, че даже да пристигна клиент да желае премахване на катализатор и слагане на резонаторно гърне, което да го замести, изрично им отхвърля. „ Това не е Близкият изток, тук сме в Европейския съюз и би трябвало да привикваме “, безапелационен бе той. Иначе цената на подобен сурогат на катализатора е сред 50 и 100 лв.. Премахването на филтъра за твърди частици, на EGR клапан пък коства сред 150 и 300 лв.. Цената включва и софтуерното му унищожаване, касае се за всички типове коли, в това число и от ново потомство.

„ Имаш остаряла кола? Скоро ще вървиш пешком! “ Това ни споделят от държавното управление, което се готви напълно скоро да забрани покупката и продажбата на коли в България, в случай че нямат най-малко екологичен стандарт Евро 4 “, показват в своя позиция от Вътрешна македонска революционна организация и прибавят, че за следващ път българските служители папагалски следват европейските наставления. От партията приканват управниците да спрат издевателството над притежателите на остарели коли.
„ Ако предложенията бъдат признати, значи, че колите няма да могат да бъдат препродавани сред притежателите и остава единствено да я дадете за скрап в колкото и положително положение да е. Същото важи и за колите без катализатор. Правото на благосъстоятелност де факто ще бъде анулирано “, се споделя още в позицията.

Телеграф





Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР