Условията на съхранение и практиките на зареждане оказват влияниеСобствениците на

...
Условията на съхранение и практиките на зареждане оказват влияниеСобствениците на
Коментари Харесай

Колко дълго издържат домашните батерии за соларни покриви?

Условията на предпазване и практиките на зареждане оказват въздействие

Собствениците на слънчеви покриви от ден на ден търсят домашни батерии за предпазване на добитото електричество (снимка: CC0 Public Domain / генерирана от AI)

Ако покривните фотоволтаични панели имат живот към 25 години, а инверторите към тях – приблизително към 15 години, то какъв брой дълго работят батериите, в които можем да трупаме и съхраняваме електричеството от слънчевите модули? Общо взето – към 10 години, в случай че се съди по гаранциите на производителите.

Домашното предпазване на сила от покривни фотоволтаични системи се трансформира във все по-популярна технология. Скорошно изследване на SunPower измежду повече от 1500 семейства откри, че към 40% от потребителите се безпокоят от мисълта за спиране на електрозахранването. От интервюираните, които интензивно обмислят инсталирането на слънчеви системи в домовете си, 70% са декларирали, че възнамеряват да включат и система за предпазване на сила посредством акумулатори.

Освен че обезпечават аварийно зареждане по време на спирания на тока, множеството акумулатори са оборудвани с технология, която разрешава интелигентно обмисляне на зареждането и разреждането. Целта е да се усили оптимално цената на слънчевата система в дома. Наред с това някои акумулатори са усъвършенствани за консолидиране на зарядно устройство за електрически транспортни средства.

Анализът отбелязва внезапен растеж на потребителите, които демонстрират интерес към предпазване, с цел да натрупват слънчева сила от покривните фотоволтаици. Близо 40% от потребителите оповестяват, че стремежът към самодостатъчност е тяхната съществена причина да търсят предложения за предпазване на сила.

Обещания и фактори за живота на батериите

Гаранционните интервали могат ни дадат визия за упованията на инсталаторите и производителите за живота на батериите. Най-често предлаганите гаранционни интервали нормално са към 10 години. Понякога гаранциите се дефинират като брой години или избран брой цикли на зареждане и разреждане, като вторият индикатор нормално е към или над 7000 цикъла и гаранцията се свързва с това, което настъпи първо.
още по темата
Всъщност предстоящата дълготрайност на живота на батерията се дефинира най-много от циклите на потребление. Като краен период се дефинира времето, когато потенциалът на акумулатора спада до 60% или 70% от първичния потенциал. Обикновено тази деградация настава след прочут брой цикли на зареждане.

Сред факторите за това утежняване е презареждането – „ натикване “ на ток в батерия, която е изцяло заредена. Това може да докара до прегряване или даже евентуално запалване, изясняват от Института Фарадей. Причина за утежняване с времето може да е и загубата на мобилни литиеви йони в батерията. Фактор е и скоростта на зареждане.

Въпреки че ниските температури могат да накърнят работата на литиево-йонната батерия, те в действителност не утежняват качеството на акумулатора и не редуцират ефикасния му живот. Общият живот на батерията обаче понижава при високи температури, показват от Фарадей. Това е по този начин, тъй като електролитът, който се намира сред електродите, се разгражда при нараснали температури, което води до загуба на потенциал на батерията. Ефектът идва от намаляването на броя литиево-йони, които електродът може да одобри в своята конструкция, изчерпвайки потенциала на литиево-йонната батерия.

Препоръки за употреба

Съхранението има огромно значение за живота на батерията. Националната лаборатория за възобновима сила в Съединени американски щати предлага батериите да се конфигурират на хладно и изсъхнало място, за предпочитане нещо като гараж, където и въздействието от пожар може да бъде сведено до най-малко. Батериите и съставените елементи към тях би трябвало да се намират на уместно разстояние, с цел да се охлаждат добре, а постоянните инспекции на редовността могат да бъдат потребни за обезпечаване на оптимална работа.

NREL предлага да се заобикаля повтарящото се надълбоко разреждане на батериите, когато е допустимо, защото колкото повече се разрежда акумулаторът, толкоз по-кратък е животът му. Ако домашната батерия се разрежда надълбоко всеки ден, може би е време нейните притежатели да усилят потенциала за предпазване.

Батериите в серия би трябвало да се поддържат с идентичен заряд, споделя още NREL. Въпреки че цялата батерия може да демонстрира общ заряд от 24 волта, може да има друго напрежение сред батериите, което е по-малко потребно за отбрана на цялата система в дълготраен проект.

Инспекциите не трябва да се подценяват. Някои неща, за които потребителите би трябвало да наблюдават, са течове (натрупване от външната страна на батерията), подобаващи равнища на течността и еднообразно напрежение. В допълнение, всеки производител на акумулатори може да има спомагателни рекомендации, тъй че инспекцията на листовете за поддръжка и данните на батерията са въпрос на нужда, а не на каприз.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР