Условието на Продължаваме промяната - първо да бъде приет новия

...
Условието на Продължаваме промяната - първо да бъде приет новия
Коментари Харесай

Петков и Василев взривиха Нинова с искането за спешното избиране на Рашков за шеф на КПКОНПИ

Условието на " Продължаваме промяната " - първо да бъде признат новия закон за КПКОНПИ и Бойко Рашков да бъде определен за началник на антикорупциорната комисия, а след това да се мисли за кадровия състав на ръководството, се трансформира в непреодолимо затруднение пред сформирането на държавно управление с третия мандат, връчен на Българска социалистическа партия.

Казано простичко - Петков и Василев безусловно взривяват напъните на Корнелия Нинова да реализира даже и дребните шансове за реализирането на третия мандат.

Защо?

Българска социалистическа партия имат едноседмичен период да показват на президента името на кандидат-премиера - този период изтича в понеделник, 26 юли, в 17.00 часа.
За този интервал има единствено три работни парламентарни дни. Абсурдно е в същото време да бъде гласуван закон, още повече подобен, който не е минал през комисии и не е получил всебщо обедрение.

НЯМА МНОЗИНСТВО ЗА ПРОЕКТОЗАКОНА ЗА КПКОНПИ

Преди две седмици ръководещите се пробваха да пробутат законопроекта за разделянето на КПКОНПИ на съвещание на правната комисия. Но защото, в несъгласие с разпоредбите, законопроектът не бе минал през публично разискване, депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ напуснаха съвещанието ѝ.

Това значи, че гласуването на новите положения за Антикорупционната комисия се отсрочват за неопределен срок, тъй като с изключение на през публично разискване, те би трябвало да преминат през две гласувания на комисията и в пленарната зала.
И едвам след приемането им кандидатурата на Бойко Рашков за началник на едната половина от разграничената КПКОНПИ може да бъде препоръчана за разискване на депутатите. А дали ще бъде определена, е обособен въпрос - към този момент е с негативен знак.

" Въпрос на мандатоносителя Българска социалистическа партия е по какъв начин ще се сглоби болшинство, тъй че да бъде признат закона за КПКОНПИ и да бъде определен господин Рашков ", съобщи през днешния ден с звук на политически екзекутор Асен Василев след първите съвещания с Българска социалистическа партия за ново държавно управление.

И разясни: " Единственото изискване, което ние поставихме, е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно болшинство в Народното събрание, което да се потвърди - като по време на договарянията се одобри Закона за КПКОНПИ и се избере господин Рашков за началник на Комисията за противопоставяне на корупцията ".

Асен Василев доста добре знае, че в Народното събрание такова болшинство няма и по тази причина шест месеца проектозаконът стои на трупчета, а Рашков евентуално даже и в сънищата си към този момент не се вижда като началник на тази комисия.

Политическа партия не си свършиха работата по този закон, не съумяха да съберат поддръжка и в този момент желаят Нинова да им вади горещите кестени.

Да не приказваме, че е неуместно и недемократично издигането на една персона като изискване за сформиране на държавно управление. Това в никакъв случай до момента не е било. Това бакалско мислене разрушава на пух и прахуляк всички вричания, че програмата ще е сплотяващият фактор за образуването на управническа коалиция с третия мандат, както твърди Нинова.

Нещо повече, от Политическа партия за следващ път желаят да изнасилят Конституцията.

" Колегите от Политическа партия сложиха едно искане - мандатът да бъде държан толкоз дълго, с цел да бъде признато антикорупционното законодателство - законът за КПКОНПИ и да бъде определен Бойко Рашков за ръководител., разкри през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия поставената нова алена линия вътре в обединението. Никой не може да каже какъв брой време ще продължи процесът на гласуването на един закон - месец-два, година. И това не може да бъде обвързано с времето на мандата, което въпреки всичко е конституционно лимитирано.

И за похлупак - симптом на неприятна съдружна просвета е когато едни договаряния стартират с условия, а не с това, което ги сплотява. Думите на Лена Бориславова: " Ако не бъде признат Антикорупционният закон и Бойко Рашков за ръководител на КПКОНПИ, няма да дадем единодушие за присъединяване в съдружно ръководство “ са знак, че Политическа партия с цялостното схващане изправят обществено Нинова до стената.

На политически език това се назовава ИЗНУДВАНЕ!

БОЙКО РАШКОВ СЪБИРА ВНУШИТЕЛНО МНОЗИНСТВО СРЕЩУ СЕБЕ СИ

Името на Бойко Рашков взривява публичното пространство, още когато на 08.06.2022 година министър председателят Кирил Петков разгласи: " Ние казахме, че министър Рашков е индивидът, който би трябвало да оглави КПКОНПИ и вместо да се бавим и да се чудим, да стартират същинските следствия. Обещанията ни да реформираме КПКОНПИ ще се случат и господин Рашков ще бъде отпред на тази организация, с цел да можем да променим България. Ето за какво няма да обсъждаме повече! Още на следващия ден внасяме Закона за КПКОНПИ. Днес е Денят на водораздела “.

Така месец и половина тече Денят на водораздела, който към този момент е комплициран и пред новия кабинет, отговорност за който обаче носи Българска социалистическа партия.
Още тогава Петков призна, че държавното управление му не може да обезпечи нужните гласове за избирането на Рашков.

Срещу кандидатурата на проваления Министерство на вътрешните работи началник се събира внушително болшинство от гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане ". Като политическа цветарка Петков опитва с напън върху разнообразни депутати да пробута Рашков, предлагайки разнообразни покупко-продажби, само че все удря на камък.

" Петков ми се обади да подкрепим Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ, разгласи на 05.06.2002 година водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

И описа: „ Разговорът беше 15-минутен. Лицето Петков ми се обади, с цел да изиска поддръжката ни за издигането на Бойко Рашков за началник на КПОНПИ. В първите 30 секунди на диалога му споделих, че няма защо да приказваме. Харесваме работата на Бойко Рашков като министър на вътрешните работи. Това не значи, че ще го подкрепим за началник на КОНПИ заради същата причина, заради която не поддържаме практиката основният прокурор да дефинира прокурорите, които ще проверяват него самия. Петков го удари на молба и сподели, че в случай че ние подкрепим Рашков, те ще поддържат Бойко Атанасов за заместник-председател на КПКОНПИ ".

Трудоустраяването на 67-годишният вътрешен министър в оставка Бойко Рашков като началник на КПКОНПИ е затворена тематика и за ИНТ.
„ КПКОНПИ и предлагането за Бойко Рашков раздруса всички съдружни сътрудници, освен нас. Беше препоръчано на масата и беше изтънчено единствено и единствено да е той, Рашков да бъде прикрит от Министерство на вътрешните работи, където не е осъществена промяна. А в КПКОНИ ще бъде употребен „ за други неща “. Уважавам Рашков, само че не зная какво е достолепието му, когато явно бе употребен за инструмент и това не направи хубаво усещане. “, описа Станислав Балабанов на 16.06.2022 година

КИРИЛ ПЕТКОВ ИСКА ДА ПОЛЗВА РАШКОВ ЗА " ДРУГИ НЕЩА "

Истината е, че Рашков не можа да се оправи с промяната в Министерство на вътрешните работи.
Затова преди месец на един от коалиционите препоръки министър председателят оповестил на сътрудниците си гениалната концепция - да скрием Бойко Рашков в КПКОНПИ. " Бойко Рашков е прекомерно възрастен човек и не е в положение а извърши промяната в Министерство на вътрешните работи и не му стиска да уволни 7000 души служители на реда. Затова ще го скрием в КПКОНПИ, тъй като той по този начин или другояче е следовател по специалност и там ще го използваме за някакви други неща ", споделил Петков.

Самият Рашков от дълго време желал да оглави КПКОНПИ, тъй като комисията има проверяващи фунции, за които той твърдял, че е експерт.

Само че, да не не забравяме - на 27 януари 2022 година, ръководителят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров съобщи в Народното събрание: “Да, против вътрешния министър Бойко Рашков има инспекция в комисията поради недекларирани парцели и средства по влогове.”
Става въпрос за парцели в чужбина, които Рашков, прочул се с 12-те жилището, " пропуснал " да разгласи. Разследванията по декларацията на вътрешния министър продължава от 7 месеца.

И в този момент борците с корупцията ни пробутват същия този Рашков да оглавия комисия, която би трябвало да го проверява!?!

Българска социалистическа партия обявиха, че поддържат МВР-шефа в това начинание, което той дефинира като " предизвикателство ". Днес и от Демократична България прибавиха, че застават зад Рашков. Но това не е задоволително.

Ако кандидутарата на Бойко Рашков бъде внесана в Народното събрание за началник на КПКОНПИ, тя ще получи поддръжката на Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България, а тези гласове ще са незадоволителни за избора му.

ОПОЗИЦИЯТА ОБЕЩАВА " ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА "

Кандидатурата на Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ обаче ще изкара опозицията на " митинги до дупка ".

Това сочи изследване на Епицентър. бг измежду политическите сили в Народното събрание откакто министър-председателят разгласи, че Бойко Рашков напуща Министерство на вътрешните работи, с цел да оглави КПКОНПИ.
" Избирането на Байко Рашков с 22-та парцела за началник на КПКОНПИ за нас е неприемливо! Излизаме незабавно на митинги " до дупка ", до момента в който не разрушим самата комисия ", съобщи почитан източник от ГЕРБ.
Борисов в никакъв случай няма да елементарни на настоящия началник на Министерство на вътрешните работи, че му спретна позорен арест пред очите на внуците му.

" Бойко Рашков - началник на КПКОНПИ е алена линия за нас ", прибавиха от от управлението на Движение за права и свободи, които преди две седмици отнесоха даже до Екологичен потенциал сигнали за репресиите на подчинените на Рашов по време на изборите.

ПРОЕКТОЗАКОНЪТ ЗА КПКОНПИ - ПОРЕДНИЯТ ПРОВАЛ НА ХАРВАРДЦИТЕ

Проектозаконът за КПКОНПИ се оказа следващият неуспех в законотворческата активност на „ новите “ политици.

Първата рецепта за промяна е Антикорупционната комисията да се раздели на две, едната да поеме противодействието на корупцията, а другата - конфискацията на нелегално добито имущество. Идея, стартирана още при служебните държавни управления, която неизвестно за какво е втасвала 6 месеца.

Втората е в КПКОНПИ да има проверяващи инспектори със свръхправомощия, които да правят следствие по Наказателно-процесуален кодекс на десетки типове закононарушения (включени в утвърден още през 2017 година от Върховния касационен съд класификатор на Единен азбучник на корупционните престъпления), тъй че Комисията да се трансформира в нещо като втора прокуратура.
Разследващите инспектори хем ще могат да правят оперативно-издирвателна активност и да работят при необходимост (сега това е в обсега на МВР), хем ще имат право да апелират отводите за формиране на досъдебно произвеждане от прокурорите, които по закон реализират управление и контрол на следствието.

Широкият кръг от пълномощия приказва за опит за концентриране на власт и запаси, които биха трансформирали Комисията в „ бухалка “, а нали обещанията бяха бухалки да няма. Не е инцидентно, че Рашков настойчиво отхвърля тези планове на вносителите от „ Продължаваме промяната “.

Показателно е, че проектозаконът за Антикорупционната комисия бе остро подложен на критика и от Има Такъв Народ, и от депутати от други партии, съперници на модела „ ГЕРБ “. Бившият ръководител на Народното събрание Ива Митева сподели: „ Този закон е образец по какъв начин не се прави законодателство… Тук просто един ръководител (на КПКОНПИ-б.р.) ще прави каквото си желае. Трябва да се работи професионално. Кое не е противоконституционно от първия ден, което сме приели? “

Тошко Йорданов разгласи, че Политическа партия желаят „ личен Гешев, което е също толкоз аморално, колкото това, което направиха ГЕРБ и Движение за права и свободи “.

Критики не спести даже и Атанас Славов от „ Демократична България “, от който се разбра, че съвещания с Демократична България въобще не са правени във връзка с препоръчаните текстове. Славов сложи въпроса по какъв начин занапред нататък ще се събират гласове по кардинални и значими тематики, част от съдружното съглашение, или просто ще се пущам законопроекти в пленарна зала и ще „ се надяваме по някакъв тайнствен, съвсем трансцедентен метод да възникне воля, която да ги поддържа “.

Обиграната в политиката Татяна Дончева пък непосредствено съобщи: „ Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ беше една импровизация…КПКОНПИ не може да замести прокуратурата и ръководещите се занимават с нелепости “.

Смущаваща е мудността и неналичието на диалогичност при подготовката на проектозаконите и скоростта, с която те се внасят при смяна на политическата обстановка, с цел да закърпят пробойните или да захлупят гафове на ръководството. Това демонстрира цялостен неуспех на правосъдния министър Надежда Йорданова. Заден даде даже и някогашният правосъден министър Иван Демерджиев, чието име преди време бе спрягано за ръководител на КПКОНПИ. Той съобщи, че в този момент, даже да му предложат поста, не би приел, до момента в който не се гласоподава „ закон, който да основава разпоредбите “.

Изборът на фрагменти, които да прокарват писаните на парче закони и да ги извършват, остава усещането, че решенията не идват от хора с експертиза след диспути и разбор на практиката, а се вземат при липса на бистрота, изцяло подмолно и то в последния миг, както се споделя „ в 12 без 5 “.

Политическа партия ИСКАТ ДА ПРЕДИЗВИКАТ ИЗБОРИ, ЗА КОИТО ОТГОВОРНОСТ ДА НОСИ Българска социалистическа партия

Проектозаконът за КПКОНПИ и противоречивите номинации за неин началник, въпреки и неофициални, демонстрират, че измежду политиците от доскорошното болшинство царува или цялостно недоумение на смисъла на правовата страна или има тежки зависимости, от които мъчно се излиза.

С днешна дата обаче поражда въпросът - за какво Политическа партия не поеха отговорнаст за неуспеха на законодателната си стратегия, а в този момент трансферират на Нинова горещия картоф " Рашков " с цялостното схващане, това ще я взрви.
Може би харвардците, макар гръмките обещания за диалогичност и предпочитание за основаване на работещ кабинет, в действителност желаят да провокират предварителни избори като стоварят върху Българска социалистическа партия отговорността за неуспеха на третия мандат.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР