Ускорено приемане в НАТО може да означава много неща. Не

...
Ускорено приемане в НАТО може да означава много неща. Не
Коментари Харесай

Украйна не изпълнява ключово условие за членство в НАТО

" Ускорено приемане в НАТО може да значи доста неща. Не е ясно дали Алиансът ще се съгласи да разисква участието на Украйна. Така че сега не виждам директно разследване за хода на бойните дейности ". Това разяснява в изявление за генерал-лейтенант Хайнрих Браус, до 2018 година зам.-генерален секретар на НАТО по отбранителна политика и обмисляне по отношение на оповестеното желание на президента Володимир Зеленскии Украйна да подаде молба за участие в НАТО по ускорена процедура.

Ген. Браус акцентира, че процесът по приемането на една страна в НАТО е дълъг, има критерии за участие.

" И един подобен политически аршин е Алиансът да не бъде замесен във боен спор. Украйна не извършва това изискване, а то е основно за блока. Дори единствено разискването на опцията Украйна да влезе в НАТО би било прекомерно огромен политически жест към Путин. Не съм сигурен, че съдружниците желаят това. Не съм сигурен, че Путин ще реагира на поръчката на Зеленски с военна мощ. По-скоро ще я употребява за пропагандна цел и ще изясни на руснаците, че ето - Украйна въпреки всичко постоянно е желала да се причисли към НАТО и НАТО въпреки всичко се доближава до нашите граници. "

Путин се пробва да печели време. Украинската войска нанесе на съветските сили тежък удар край Харков и в обозримо бъдеще няма да са в положение да отговорят, сподели ген. Браус. " Още повече че съветската войска изпитва компликации и в югозападна Украйна, в региона на Херсон. Толкова огромни компликации, че се наложи Путин да забрани на командващите тамошните сили да изоставен региона. На мобилизираните също им би трябвало време за образование, преди да бъдат хвърлени в багра. "

С анексирането на четирите украински области Путин като се изключи че печели време, се пробва да замени функциите в спора - от агресор да се трансформира в бранител на своя територия. Затова чухме предизвестие, че в случай че Украйна и " груповият Запад ", както се показва Путин, атакуван новата съветска територия, Москва ще отговори по всевъзможен начин, с които разполага. Нещо, което Западът схваща като нуклеарна опасност, разяснява някогашният началник в НАТО.

За вероятността Путин да нанесе нов удар, ген. Браус изясни, че в Украйна скоро стартира " калният " сезон. " Ние, германците, добре знаем, какъв брой огромен проблем е това - в тази тиня заседна Вермахтът. Никакво напредване на военни сили отвън асфалтираните пътища не е допустимо. Затова допускам, че руснаците са концентрирали проектите си върху пролетта, а до тогава Путин желае по този начин да укрепи армията, че да може още веднъж да нападне. Друга опция, въпреки да не разполагам с съответни данни, е отварянето на нов фронт. На север от Харков, в посока Суми. Това би раздрало украинските сили, които са ситуирани най-вече на изток. Не изключвам и опит за разширение на войната с въздушни удари по цели на цялата територия на Украйна. "

Във връзка със заканите за нуклеарен удар ген. Браус направи разграничение, като означи, че " заканите са действителни, само че задачата им е заплашване ". " Прави усещане, че с изключение на Медведев, някогашният президент и в този момент заместник-председател на Съвета за сигурност, никой различен не жонглира с нуклеарната опасност - нито външният министър Лавров, нито заместникът му Рябков. Нито даже самият Путин! Ние, в Европа, и американците разбираме добре формулировката за потреблението на " всички налични оръжия " при нахлуване против територията на Русия. Очевидно става дума и за нуклеарни оръжия. Точно това е задачата на Путин - да накара Западът да мисли върху тактиката си на държание, тъй като Путин доста добре знае, че нуклеарните оръжия са политически оръжия. Те оказват въздействие върху политическите решения и върху възприятията на хората. Ядрените оръжия провокират боязън. Путин може да употребява нуклеарно оръжие на територията на Украйна, само че и над Черно море, с цел да сплаши Запада. Но не мисля, че Путин ще посмее да заплаши страна членка на НАТО, тъй като е наясно, че ще изправи против себе си целия Алианс във война, която не може да завоюва. "

Във връзка с това ген. Браус разясни, че всяко нуклеарно оръжие е оръжие от голямо политическо и стратегическо значение, в това число " тактическите " нуклеарни оръжия. " Бомбите над Хирошима и Нагазаки не бяха тактически, а преследваха стратегическа цел, и я реализираха - капитулацията на Япония. Наричат ги тактически, тъй като нормално се имат поради ракети с по-малък обхват от стратегическите междуконтинентални ракети, с които разполагат двете огромни нуклеарни сили - Съединените щати и Русия. Но не забравяйте - имат ги, с цел да сдържат един различен. "

 Володимир Зеленски държи подписаното заявление за „ ускорено присъединение към НАТО “, Киев, петък, 30 септември 2022 година
Володимир Зеленски държи подписаното заявление за „ ускорено присъединение към НАТО “, Киев, петък, 30 септември 2022 година
Скрийншот: Телеграм/Володимир Зеленски

" Под тактически нуклеарни оръжия се схващат ракети с дребен или междинен обхват сред 500 и 2000 километра. Русия разполага с доста такива ракети. Но дано не ни заблуждава изразът " тактически " - нуклеарното оръжие е нуклеарно оръжие и не трябва да се употребява - петте нуклеарни международни сили потвърдиха това съглашение малко преди съветското навлизане в Украйна. Ако Русия употребява такова оръжие, ще наруши нуклеарното табу и ще провокира ответен американски удар. Но може би по-важното за Путин е, че Китай ще обърне тил на Русия. Това е еднакво на тотална и дефинитивна политическа изолираност. "

" Службите на Запад разсъждават и върху опцията Путин да нанесе показателен удар - не против съответна страна, а над водите на Черно море. А може би в Арктика. И по този начин да покаже на целия свят, че нуклеарната опасност е действителна. Но почтено казано нямам доверие Путин да го направи, тъй като най-малкото Съединените щати ще отговорят уместно. "

Дали ще има време за реакция, дали западните служби ще схванат в точния момент за подготовката за нуклеарен удар? " Да. Но това не омаловажава заплахата от потреблението им. Както при нас, по този начин и в Русия, нуклеарните бойни глави и носителите им - междуконтиненталните и балистичните ракети и стратегическите бомбардировачи - се комплектоват чак когато американският или надлежно съветският президент издадат експлицитна заповед. А напредването на нуклеарните бойни глави и носителите им може да се наблюдава. В днешно време разполагаме с извънредно прецизни средства за следене. Така че Западът незабавно ще разбере, в случай че има някакво придвижване. Това внася известно утешение, още повече че Путин няма да изпусне опцията персонално да нагнети в допълнение напрежението с изговарянето на нови закани или пък с великодушното намаляване на тона. "

" Всички закани, които чухме до момента - за потреблението на нуклеарни или химически оръжия - не трябва да се подценяват или омаловажават. Всяка опасност, всяка стъпка на Москва, би трябвало деликатно и трезво да се проучва. Нямаме потребност от прибързани дейности. В същото време Путиновите закани не трябва да ни разколебаят в поддръжката ни за Украйна. "

На въпрос дали пък посредством анексирането Путин се пробва да си обезпечи по-добра изходна позиция за възможни бъдещи договаряния ген. Браус отговори, че това не е изключено. " Путин може и да е трансформирал военните си цели, без да го е обявил обществено. Може би към този момент се е отказал да подчини цяла Украйна, само че никой с изключение на него да не го знае. Може би ще се задоволи с анексирането на четирите украински области - кой знае? Путин господства еднолично над общественото пространство в Русия и единствено той взема решение дали и по какъв начин да промени тактиката си. "

" За момента обаче няма признаци за смяна и считаме, че към момента се придържа към в началото оповестената упоритост да унищожи Украйна. Въпреки това не изключвам рано или късно да предложи на Запада замразяването на украинския спор. Това обаче не значи, че незабавно ще седне на масата за договаряния. Помним какво стана в Абхазия и в Приднестровието. Няма да се учудя, в случай че и този път Путин заложи на изтощението на Запада, не на последно място поради сериозните стопански последствия от войната за нашите стопански системи. Но нямам доверие, че Западът ще падне в този капан - просто се случиха прекомерно доста неща. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР