Ускорено изграждане на електронното управление; продължаване на борбата със сивата

...
Ускорено изграждане на електронното управление; продължаване на борбата със сивата
Коментари Харесай

Асоциация на индустриалния капитал в България определи приоритети в дейността си за 2018 г.


Ускорено създаване на електронното управление; продължение на битката със сивата стопанска система, корупцията, монополизацията и картелизацията; продължение на напъните за ограничение на държавната интервенция в стопанската система и понижаване на регулаторната тежест и присъединение на България към ERM II, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това са главните цели в активността на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) за 2018 година, които работодателската организация одобри през днешния ден на Общото си заседание дружно с докладите за активността през 2017 година

Акцент в активността на АИКБ ще продължи да бъде ускорение на промените в просветителната система и по-широкото въвеждане на професионалното обучение и дуалното образование. АИКБ ще концентрира и старания в правене и съгласуване на приемането на оферти за облекчение на трудовата миграция, създаване и разискване на нов Кодекс на труда, както и разрешаване на проблематичните въпроси в социално-осигурителната система. Реформата в опазването на здравето и гарантиране на публичния надзор и ръководство на НЗОК също са част от дилемите, по които Асоциацията ще работи през тази година, оповестиха от организацията.

АИКБ ще продължи да работи интензивно за цялостна промяна в енергетиката, включваща преустановяване на държавната помощ за „ американските централи “ и усилване на контрола върху когенерациите и ВЕИ-тата. От Асоциацията упорстват за приемане на нов закон за енергетиката, въвеждащ цялостна либерализация на пазара и за приемане на уравновесена национална енергийна тактика до 2030 година Сред останалите ограничения, които най-представителната организация на работодателите на национално ниво, представляваща ¾ от икономическите действия и над 10 000 компании се стреми да бъдат въведени, са повишение успеваемостта на държавните сдружения включително посредством листването им на БФБ и възстановяване на енергийната съгласуваност на страната.

Общото заседание избра за нови членове на Националния съвет на АИКБ Магдалена Милтенова, представител на Браншови съюз за стопанска самодейност в превоза (БССИТ) и Калин Йончев, представител на Асоциация на професионалните гимназии по електротехника, електроника и компютърни технологии (АПГЕЕКТ).

Промени бяха гласувани и в състава на Контролния съвет на АИКБ. Общото заседание избра Ивайло Петков, представител на Еврохолд България АД; Методи Янков, представител на МБАЛ „ Сердика “ ЕООД и Никола Чакръкчиев, представител на Българска национална браншова камара охранители и детективи (БНБ КОД).

Участниците в общото заседание одобриха единомислещо да бъде учредена фондация с активност в частна изгода с название „ Институт за стабилно икономическо развиване (ИнУИР) “. Сред главните цели на института ще са подобряването на бизнес средата и капиталовия климат в Република България, насърчаването на предприемачеството, повишение на конкурентоспособността и реиндустриализация на българската стопанска система.

Институтът ще изготвя също разбори, прогнози и икономическо моделиране и всякаква друга активност, нужна за осъществяване на горепосочените цели и ще развива издателска дейност; образуване на семинари и конференции; консултантска дейност; осведомителни услуги и други

За ръководител на Управителния съвет на института беше избран проф. Стефан Петранов, а за членове проф. Емилия Ченгелова, проф. Богдан Угърчински, проф. Елка Тодорова, проф. Маргарита Колева, доктор Милена Ангелова и доктор Милчо Близнаков. За изпълнителен шеф Общото заседание на АИКБ дефинира доцент Теодор Дечев.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР