Усилията на служебното правителство и на ангажираните с осигуряването на

...
Усилията на служебното правителство и на ангажираните с осигуряването на
Коментари Харесай

На 15 декември България ще разполага с първия медицински хеликоптер | Останалите хеликоптери по ПВУ ще получим до 2025 г.

Усилията на служебното държавно управление и на ангажираните с обезпечаването на незабавна здравна помощ по въздух министерства дадоха резултат – през вчерашния ден беше подписано решение от страна на Министерството на здравеопазването и на италианската компания „ Leonardo S.p.A “, след процедурата по директно договаряне, за обезпечаване на заложените в Плана за възобновяване и резистентност шест хеликоптера, обезпечени с нужното съоръжение и инсталация за потребностите на незабавната здравна помощ.

Първият хеликоптер би трябвало да бъде в България на 15 декември тази година, а останалите – до 2025 година Това заяви министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев на брифинг в Министерския съвет.

Здравният министър уточни още, че за обезпечаване на здравна помощ по въздух допустимо най-рано, е основан екип от заместник-министри и специалисти от министерствата на опазването на здравето, на превоза, на защитата, на вътрешните работи, на районното развиване и благоустройството и на финансите. Екипът работи по стратегия за обезпечаването на здравна помощ по въздух още в средата на тази година. Ще бъдат обезпечени образования на медицински екипи и водачи, ще бъдат основани координационни звена, ще бъдат избрани площадки за кацане, ще има основен координационен център.

„ Благодарение на специалисти като началника на ВМА генерал-майор Венцислав Мутафчийски, проф. Николай Младенов, анестезиолог-реаниматор, с опит в незабавната медицина по въздух, проф. Любомир Алексиев, шеф на катедра „ Авиационна и морска медицина “ към ВМА и доктор Христо Стоянов от УМБАЛ „ Лозенец “ към този момент имаме направена стратегия за образование на медиците “, изясни министър Меджидиев като посочи, че в най-скоро време ще стартират и самите образования. Първоначално това ще бъдат лекари със компетентност „ Анестезиология и реанимация “.

Здравният министър уточни, че екипът на министерството е зает с визити на лечебни заведения в страната за оценка на опцията за избор на подобаващи места, на които да могат да кацат хеликоптерите. Целта е да бъдат избрани места, осигуряващи бърз достъп до качествена, навременна и сложна здравна помощ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР