Усилията на Русия да превземе Бахмут показват, че нейното военно

...
Усилията на Русия да превземе Бахмут показват, че нейното военно
Коментари Харесай

Институтът за изследване на войната: Русия хвърля прекалено много сили за превземането на Бахмут

Усилията на Русия да превземе Бахмут демонстрират, че нейното военно командване не се е поучило от предходни акции, съсредоточени върху цели с лимитирано оперативно или стратегическо значение и довели до доста жертви, счита Институтът за проучване на войната, представен от Българска телеграфна агенция.

Американският мозъчен концерн написа в своята всекидневна сводка за хода на войната в Украйна, която е оповестена на неговия уебсайт, че съветската войска от края на май непрестанно изразходва сили, с цел да откри надзор върху дребни селища към този град в източната Донецка област. За тези шест месеца обаче тя е напреднала единствено с няколко километра.

Този действен модел на деяние, при който се хвърлят огромни сили за незначителни цели, доста прилича предходните съветската акция по завладяването на Северодонецк и Лисичанск в прилежащата Луганска област през лятото, отбелязва Институтът за проучване на войната. Според основания във Вашингтон проучвателен център украинските въоръжени сили всъщност са оставили съветската войска да концентрира напъните си върху тези два града с лимитирано оперативно и стратегическо значение, с цел да губи хора и техника в траялите с месеци тежки сражения.

Руските войски в последна сметка превзеха Лисичанск и Северодонецк и доближиха границата с Донецка област, само че този тактически триумф донесе незначителна оперативна изгода, защото това се оказа връхната точка на офанзивата им в Донбас, регистрира Институтът за проучване на войната. Той се аргументира, че съветските военни елементи значително в този момент са блокирани на линиите, които доближиха при започване на юли.

Дори съветската войска да продължи да напредва към Бахмут и да принуди украинските сили да се изтеглят следено от града (както стана в Лисичанск), това няма да й донесе кой знае каква оперативна изгода, считат американските анализатори. Те се аргументират, че разноските за шест месеца брутална и изтощителна борба към Бахмут надалеч надвишават всяко оперативно преимущество, което руснаците може да получат от завладяването на града.

Офанзивата към Бахмут гълтам забележителна част от наличната бойна мощност на Русия, което евентуално улеснява продължаващите украински контранастъпления на други места, отбелязва още Институтът за проучване на войната.

Вчера Русия разгласи, че е превзела още няколко села в региона на града. Тези нейни известия не са доказани по самостоятелен път.

Така или другояче съветските сили към момента са на няколко километра от Бахмут. Градът е крепко укрепен, а местността е равнинна, което не оставя доста места за прикриване на настъпващите бойци.

Освен това съветската войска не е овладяла основните пътища, които водят от Бахмут на северозапад и югозапад, в това число към Краматорск и Славянск - най-големите градове в Донецка област, които остават под украински надзор.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР