Усилията на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев да се разграничи от

...
Усилията на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев да се разграничи от
Коментари Харесай

"Който се е обогатил, ще помага" - Токаев ще преразпределя доходи на олигарсите на Назарбаев

Усилията на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев да се разграничи от авторитетния си предходник и първи водач на страната Нурсултан Назарбаев продължиха през днешния ден в Народното събрание с стопански офанзиви против фамилията му и уверения, че обогатилите се по негово време ще би трябвало да " оказват помощ ".

Назарбаев,., (един от лостовете, с които се счита, че упражняваше подмолно власт) едвам предходната седмица по искане на Токаев посред митинги поради цената на газа, прераснали в претенции за промяна на режима.

В тирада пред депутатите с видеовръзка през днешния ден президентът назначи държавния чиновник Алихан Смаилов за министър председател, взе на прицел ръководещия хайлайф, усили налозите на минните компании и и подлага на критика силовите структури.

Действията му са изключително значими в миг, когато прерасналите в вълнения демонстрации в централноазиатската страна се свързват и с междукланови битки. За Токаев, който е на власт едвам от две години, казусът е в превъзходството на бизнес групи " учредени на правилото " всичко за приятелите, закони - за всички останали ". "

Днес битката на Токаев с Назарбаев доби и нови измерения, откакто той съобщи, че първият президент, носещ купата елбасъ ( " водач на нацията " ), е благоприятствал появяването на " прослойка от богаташи ".

" Много богати хора "

В обръщението пред Народното събрание по-малко от ден откакто разгласи, че обстановката в Казахстан към този момент е под надзор и, Токаев употребява точно тази уважителна купа за Назарбаев. Той обаче не пропусна да упрекне някогашния държавен глава за икономическото преструктуриране по негово време:

"Благодарение на елбасъ в страната се появи група от доста доходоносни компании и каста хора, богати дори по интернационалните стандарти. "
Касъм-Жомарт Токаев,
президент на Казахстан

" Според мен е време да се отдаде дължимото на народа на Казахстан, " Токаев. Назарбаев бе прочут с това, че околните му получаваха власт и постове в богатата на запаси страна.

Той отиде и по-далеч, като анулира таксата, събирана от компания, обвързвана съгласно източници на изданието с дъщерята на първия президент Алия Назарбаева, за социална услуга, с аргумента, че тази задача се поставя на държавна компания.

" В бизнесмените и като цяло в обществото има голям брой въпроси за активността на компания, наричана " Оператор РОП ", " сподели още президентът. Става въпрос за компания, която се занимава със събиране, превозване и преправка на боклуци.

" Време за промяна "

Думите на Токаев бяха част от ревюто за програмата за икономическо възобновяване, която той желае да да бъде приложена в опит да се потуши недоволството, станало причина за прерасналите в вълнения децмонстрации. Приемникът на Назарбаев разпореди на държавното управление взаимно с Националната бизнес камара " Атамекен " до две години да одобри стратегия за повишение на приходите на популацията.

Според Токаев " времето за промяна " идва след завършването на " контратерористичната интервенция ", стартирана от силите на реда след митингите (над 160 души са убити в безредиците, съвсем 10 хиляди са арестувани, а деятели приказват за " спокоен гнет " ). На силовите структури ще бдат нараснали заплатите, ще се трансформират заплати, налози и пенсии.

Най-сериозно обаче ще бъдат наранени точно богатите. " Дойде време да се отдаде нужното на народа на Казахстан и да му се оказва помощ на систематична и регулярна основа, " сподели Токаев. По думите му държавното управление ще дефинира кръг от компании, с които ще съгласува размера на годишните вноски в специфичен фонд и в който се чака " оставали в сенките " хора да способстват. Инвестиционни фондове и други свързани с предходната власт структури ще бъдат одитирани.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР