Усилията на Израел да разшири еврейските селища на Западния бряг

...
Усилията на Израел да разшири еврейските селища на Западния бряг
Коментари Харесай

Стремежът на Израел да разшири селищата на Западния бряг, обяснен

Усилията на Израел да разшири еврейските селища на Западния бряг се ускоряват тази година, отразявайки дневния ред на дясното държавно управление на страната. Това провокира интернационално наказание на практиката, която съгласно множеството страни нарушава интернационалното право.

Критиците настояват, че разширението на селищата подкопава вероятностите за спокойно съглашение с палестинците, учредено на решение за две страни. Много поддръжници на придвижването на заселниците отхвърлят концепцията за палестинска държавност и възглеждат Западния бряг като право по рождение на еврейския народ или като нужен буфер за сигурността на Израел.

Палестинците настояват, че селищата лишават земята, която те считат за своя за бъдеща страна , и блокират достъпа до земята, която употребяват за земеделие. Те също по този начин се сблъскват с двустепенна правна система - един набор от правила за израелците и различен за палестинците, живеещи под военно ръководство.

От шестте месеца, откогато на властта е настъпило дясното и религиозно консервативно държавно управление на премиера Бенямин Нетаняху, израелските органи за обмисляне са издали или одобрили разрешителни за 13 000 нови жилищни единици в селища на Западния бряг, съгласно израелската група " Peace Now ".
 Израел няма да узаконява повече селища на Западния бряг
Израел няма да узаконява повече селища на Западния бряг

През идващите месеци

Това е най-високият брой от 2012 г ., когато групата почнала да следи строителството в окупираната територия. През последните месеци управляващите по планирането предложиха към 5700 жилищни единици в развой на обмисляне, а над 800 от тях са в последните стадии на утвърждение.

След нахлуване отвън , когато двама палестински въоръжени мъже убиха четирима израелци, Нетаняху разгласи проекти за създаване на спомагателни 1000 дома за заселници там. Неговото държавно управление също продължава с проектите за още 4700 жилища в Западния бряг.

По интернационално право, израелските селища на Западния бряг, в това число Източен Йерусалим , се считат за противозаконни . Четвъртата Женевска спогодба не разрешава окупиращата мощ да трансферира свое цивилно население на окупирана територия. Общото заседание на Организация на обединените нации, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации и Международният съд са декларирали, че израелските селища нарушават тази спогодба.

Израел се основава на исторически, религиозни и политически причини за законността на селищата. Те настояват, че имат дългогодишно наличие на тези територии и считат огромна част от Западния бряг за противоречива територия, която би трябвало да бъде избрана през договаряния.

Независимо от противоречивите изказвания, интернационалната общественост и доста страни не престават да осъждат и настоятелно подлагат на критика израелската политика на разширение на селищата на Западния бряг. Международното обсъждане и легални аспекти по въпроса са комплицирани и се развиват.
 Европейски страни желаят Израел да спре градежите на Западния бряг
Европейски страни желаят Израел да спре градежите на Западния бряг

С нови селища се пречи на мира с Палестина

До момента има повече от 130 селища, които са били издигнати с позволение на израелското държавно управление от 1967 година насам. Освен това, има повече от 100 селища, които са издигнати от 1990 година насам без позволение от държавното управление. Текущата населеност включва над 400 000 израелски заселници на Западния бряг, дружно с повече от 2,6 милиона палестинци.

Каква е тактиката на държавното управление?

През 1998 година, до момента в който израелското държавно управление преговаряше да отстъпи територия на палестинците, Ариел Шарон, тогавашен външен министър, прикани заселниците на Западния бряг да " бягат и да заграбят колкото се може повече хълмове ", " тъй като всичко, което вземем в този момент, ще остани наше. "

Това обръщение , израелският ултранационалистичен министър на националната сигурност, който сподели на заселниците да " бягат към върховете на хълмовете " и да ги заселват.

Но господин Нетаняху отхвърли сходни апели , като сподели, че държавното управление му " освен няма да поддържа сходни дейности ", само че ще " предприеме решителни дейности против тях ".

Г-н Смотрич, министърът, който управлява построяването на селищата, е инструктирал министерствата в Израел да се приготвят за възстановяване на инфраструктурата в селищните региони на Западния бряг, за те да поемат още 500 000 заселници, написа Haaretz, израелски вестник.

Как реагираха палестинците от правна позиция?

Палестинското управление се е обръщало към интернационалната общественост и Международния углавен съд за поддръжка и решения по въпроса. През 2014 година, палестинското управление се причисли към Международния углавен съд и води каузи против израелската заселническа политика и военни интервенции. През 2021 година, съдът разгласи публично следствие по отношение на военните закононарушения, осъществени както от Израел, по този начин и от палестински бойни групировки в окупираните територии.

. палестинското управление се причисли към Международния углавен съд в Хага, с цел да води каузи против заселническата политика на Израел и неговите военни интервенции.

Скоро по-късно съдът стартира авансово следствие и през 2021 година разгласи, че стартира публично и от палестински бойни групировки в територии, окупирани от Израел през 1967 година
 OOН прикани Израел и палестинците да спрат насилието на Западния бряг
OOН прикани Израел и палестинците да спрат насилието на Западния бряг

Изявлението беше подкрепено както от Съединените щати, по този начин и от Русия в необичаен миг на единение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР