Усилията и добрите практики на България в борбата с антисемитизма

...
Усилията и добрите практики на България в борбата с антисемитизма
Коментари Харесай

Георг Георгиев: Добрите практики на България в борбата с антисемитизма са международно признати

Усилията и положителните практики на България в битката с антисемитизма и закононарушения от ненавист са приети в международен мащаб, за което сочат и изводите от визитата у нас на персоналния представител на словашкото председателство на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) равин Андрю Бейкър.

Това разгласи заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев на конференция в качеството си на Национален координатор за битка с антисемитизма. Пред медиите Георг Георгиев направи обзор на постигнатото в тази активност през 2019 година

„ Заключенията от визитата на равин Андрю Бейкър, който бе у нас през октомври 2019 година, са, че въпреки в България да не следим особени прояви на антисемитизъм по този начин, както в други страни, страната ни провежда и основава условия и политики, които биха могли да послужат за образец на всички държави-членки на ОССЕ и да се почерпи опит и положителни практики от това, което България организира в битката с антисемитизма “, съобщи Георг Георгиев. По думите му посредством тази оценка 2 години след назначението у нас на Национален координатор за битка с антисемитизма и на контактна група с представители на разнообразни институции, страната ни получава международно самопризнание и легитимация в политиките си за битка с антисемитизма.

„ Ангажираността, която българското държавно управление има на най-високо равнище в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и всички способени ведомства, показва точно нашата непреклонност България да се трансформира в място, освободено напълно от език на омразата и прояви на антисемитизъм. Това е идеята, за която ще продължим да работим и на която сме посветили напъните си “, съобщи Георг Георгиев.

Сред най-значимите начинания през 2019 година Националният координатор за битката с антисемитизма открои самодейността, подхваната взаимно с Главната прокуратура, Министерство на вътрешните работи, Организацията на евреите в България „ Шалом “ за смяна в Наказателния кодекс, тъй че наказателната отговорност за закононарушения от ненавист да бъде нараснала от 3 на 5 години отнемане от независимост.

„ Това ще даде опция на магистратите да издават ефикасни неоправдателни присъди на хора, които са направили закононарушения от ненавист или с претекст антисемитизъм. Това е значимо, в това число от позиция на предварителната защита на такива закононарушения “, уточни заместник-министър Георгиев.

Той описа и за дадения образец от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което за първи път през май 2018 година провежда среща на националните координатори в битката с антисемитизма от Европейски Съюз. „ Тази процедура на България бе възприета и след това наблюдавахме неколкократни последващи такива срещи, които разшириха и своя обсег “, сподели Георг Георгиев. Последният подобен конгрес бе през октомври 2019 година в Мюнхен, където българската делегация показа политиките на България в битката с антисемитизма, в това число пред немския канцлер Ангела Меркел.

Също по този начин тази година за първи път у нас бе проведен и марш на толерантността под надпис „ Заедно за България, Заедно за Европа “. Мероприятието изпрати мощно обръщение против речта на омразата и за битка антисемитизма.

В качеството си на началник на българската делегация към Международния алианс за възпоменание на Холокоста дипломат Пламен Бончев акцентира пред медиите дейното интернационално съдействие, което България води в границите на битката с антисемитизма.

България се причисли към Международния алианс за възпоменание на Холокоста през ноември 2018 година „ Това бе самобитен принос на България – откакто 10 година не бе имало разширение на тази организация, страната ни бе първата, която съобщи своето присъединение. Това насърчи и други страни “, съобщи Пламен Бончев. Страната ни работи и по три плана на ОССЕ, свързани с антисемитизма. Проектите са ориентирани към образование на служители на реда и прокурори, както и към обучение на младежта.

Председателят на Организацията на евреите в България „ Шалом “ доцент Александър Оскар означи ролята на държавните институции в битката с антисемитизма. „ През последните години България в лицето на Министерството на външните работи, в лицето на Георг Георгиев и екипа, който управлява, направи доста, тъй че битката с антисемитизма да се институционализира, тъй че еврейската общественост да има действителен сътрудник, към който да се обърне, когато има тревожни прояви на антисемитизъм “, съобщи доцент Оскар.

През годината, да вземем за пример, по сигнал на „ Шалом “ Националният координатор в битката с антисемитизма насочи редица сигнали към български общини, както и към способени институции във връзка разпространяването на сувенири с нацистка символика по българското Черноморие, както и на други посещавани от туристи места.

В началото на 2020 година, на 30 януари, следва и взаимно мероприятие, проведено от Министерство на външните работи и „ Шалом “ – възпоменателна гала във връзка Международния ден на Холокоста (27 януари). „ Нашето предпочитание е всяка година да стартираме да означаваме този толкоз значим ден за всички нас. Съхранението на загатна за Холокоста е сигурна гаранция да не допуснем сходни злодейства да се случат още веднъж “, съобщи доцент Александър Оскар. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР