Усилената работа на една българка за развитието на малкия бизнес

...
Усилената работа на една българка за развитието на малкия бизнес
Коментари Харесай

Българката Жасмина Панайотова е една от най-влиятелните бизнес дами в Чикаго

Усилената работа на една българка за развиването на дребния бизнес и на общността в региона на западните покрайнини на Чикаго беше видяна от влиятелното издание „ Business Ledger “, което е част от медийната група на вестник „ Daily Herald” („ Дейли Хералд “), написа bg-voice.

А вестник „ Дейли Хералд “ е един от трите огромни чикагски вестника.

Всяка година специалисти от вестника и бизнес изданието афишират кои са най-влиятелните дами в бизнес средите в предградията на запад от Ветровития град.

Те връчват и специфични награди на публична годишна гала. На 1 ноември се състоя 22-рата такава гала. Номинирани бяха 21 дами. Сред тях беше и сънародничката ни Жасмина Панайотова, създател на просперираща маркетингова организация в предградието Шамбург.

Тя получи кристална статуетка и ще бъде показана на страниците на бизнес приложението на елитния чикагски вестник.

На събитието участваха генералният консул на България за Чикаго Иван Анчев и Теодора Ботева, комерсиално аташе в Чикаго.

Панайотова е родом от Сливен. Завършва Техническия университет (тогава ВМИ) в София през 1989 година

Успява да стане, дружно със брачна половинка си, теоретичен помощник към института НИМОС (Научен институт за магнитни и оптични системи) и се включва в създаването на читател за компакт дискове.

„ Голямо значение за моето професионално развиване имаха доста от хората, с които работих тогава – безапелационна е Панайотова. – У тях имаше подготвеност да оказват помощ, изключително на младите експерти.

Изключително съм признателна на мениджъра на отдела, в който бях, Никола Икономов, беше страховит наставник. Когато заминавах за Америка, си дадох обещание да оказвам помощ на хората, които са останали в България, и считат, че тяхното бъдеще е там “, добавя още бизнес дамата.
Панайотова идва в Щатите през 1992 година
„ Първо пристигна брачният партньор ми, след това и аз. Идеята ни беше да учим. Аз съумях да завърша магистратура по Компютърни науки в Loyolа University “, споделя българката. Tова й дава опция да стане съветник в самолетния колос United Airlines.

„ Отговарях за поддръжката на компютърно приложение, употребявано от шестте хъба на компанията “, спомня си тя.

Панайотова остава на тази позиция 6 години, от 1994а до 2000 година

После се насочва към уеб дизайна и цифровия маркетинг. Работи известно време в компания за цифров маркетинг.

После взема решение да основе своя компания (2008 г.) и купува част от активите на предходния бизнес, в който е била. Избира името на компанията й да бъде „ Proceed Innovative “.

Миналата година към компанията се причислява и синът на Жасмина, Патрик Панайотов. Той поема функционалността „ Мениджър Клиенти “.

„ Агенцията се разрасна доста и имах потребност някой да ми оказва помощ. Радвам се, че синът ми съумя да застане до мен.

Дълго време си мислех дали да не поканя някой външен човек да ми стане сътрудник, само че когато Патрик изяви предпочитание, взехме решение, че това е най-хубавото решение, с цел да остане компанията в фамилията “.

Жасмина регистрира, че Патрик несъмнено съумява да помогне за разрастването на компанията. Тя също не не помни обещанието си да оказва помощ на хората в България и назначава трима сътрудници, основани в Русе.

„ Те се оправят доста добре, подконтрактори са посредством друга компания и отлично допълват екипа от 11 души тук. Допринасят за продуктивността “, изяснява Панайотова.

„ Работим с клиенти, които оферират артикули и услуги за локалния пазар, само че и такива, които оперират на национално равнище. Например, единият ни клиент е формален снабдител на артикули за олимпийските игри. Имаме и интернационалните клиенти – мога да загатна Канада, имаме клиент от провинция Отава. От много време оказваме помощ на компанията Assisting Hands, която обезпечава помощници и болногледачи за възрастни хора. Работим и с разнообразни компании в региона на превоза и такива, които пращат избавителни екипи (first responders) при бедствия “, споделя също Панайотова.

До премията за една от най-влиятелните дами в бизнеса тя стига,
откакто я номинира клиентка
После от „ Business Ledger “ желали от нея да даде повече информация за себе си и бизнеса си, като отговори на спомагателни въпроси.

„ На 11 октомври беше крайният период за предаване на отговорите.

Аз мислех да не попълням въпросника, тъй като бяхме доста заети. Синът ми ме окуражи да не се отхвърлям “, добавя Панайотова.

Журито, което взема решение кои са крайните победителки, търси да научи освен дали дамите са сполучливи в работата си, само че и дали оказват помощ на дребния бизнес, а също и на обществото посредством щедрост.

„ Ние имаме дела, които поддържаме – сега събираме храни за хора в потребност, подпомагали сме организации, отдадени на проучванията за лекуване на заболяването алцхаймер, оказваме помощ и на българските учебни заведения, и доста други.

Хубаво усещане на награждаването ми направи това, че доста от присъстващите, освен от наградените, са постигнали доста в професионално отношение, само че не се тормозят да бъдат потребни с времето си за обществото “, обяснява Панайотов.

„ Жената, която ме номинира, уточни и друго значимо за мен и Proceed Innovative – това, че даваме опция за кариера и реализация на младежи.

Аз като притежател на дребна компания разбирам какъв брой е значим колективът и какъв брой е значимо той да бъде стимулиран, да харесва работата си.

Винаги споделям на младите сътрудници, а и освен на тях, че би трябвало да обичат това, което вършат, и да се любуват на работата си “, разкрива сънародничката ни.

За следващата година се надява да резервира темпа на напредък на компанията от към 20% на година.

„ Ако това стане, ще можем да назначим двама нови души. Ако прибавим тук 2 места, сигурно ще прибавим още най-малко един човек в България “, прибавя още Панайотова.

„ За да успее един преселник в Америка, би трябвало да е работлив и да има вяра в себе си, както и да прави нещо с готовност да помогне на хората.

Когато твоята цел е да окажеш помощ на другите, те оказват помощ на теб “, споделя българката.

Тя споделя, че премията й е дала предпочитание да продължи да работи и да оказва помощ на хората, да знае, че нейните старания не са били напразни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР