Усещате ли, че миризмите на тялото ви са се променили?

...
Усещате ли, че миризмите на тялото ви са се променили?
Коментари Харесай

Опаааа, ама тая потна фланелка защо мирише странно?

Усещате ли, че миризмите на тялото ви са се трансформирали? Дъхът ви е станал противен, урината ви мирише на риба или потта ви има аромат на развалено яйце?

Може би тялото ви дава да разберете, че нещо не е наред с вътрешните ви органи. Разберете какво може да значи всяка миризма, с цел да можете да се изследвате, в случай че е належащо.

Лошият мирис от устата не всеки път значи проблеми с хигиената. Тялото постоянно ни дава избрани сигнали, че нещо не е наред с някой от органите му. Един подобен знак може да бъде смяна в миризмата на дъха ни, както и на урината или потта. Ето за какво би трябвало да сме изключително деликатни към това. Какви съответни здравословни проблеми може да имаме?

 неприятна миризма

Лошият мирис постоянно е симптом за стоматологични проблеми. Това могат да бъдат положения като кариес, гингивит или пародонтит, както и да вземем за пример течащи пломби и гъбички в устната празнина. Други пояснения са тютюнопушенето, пиенето на кафе или алкохол и консумирането на артикули като плесенясали сирена, чесън или лук.

Ако усещате неприятен мирис, комбиниран с хълцане, киселини, болки в корема или противен усет в устата, би трябвало да извършите диагностика за язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и да ревизирате за гастро-езофагеален рефлукс.
Освен това в случай че имате нарушавания в преглъщането, да вземем за пример болежка, люлеене или кървене от хранопровода, би трябвало бързо да извършите подобаващи проучвания.

Хората, страдащи от бъбречни болести, като хронична бъбречна непълнота, също би трябвало да се оправят с неприятния мирис. Проблемите с този орган могат да бъдат индикирани от миризмата на амоняк или нечистоплътна риба в дъха. Последното се свързва и с чернодробна непълнота. От друга страна, миризмата на ацетон може да подсказва хипергликемия. 

Необичайна миризма на урината - защо е индикатор?

Необичайната миризма на урина също би трябвало да ни тревожи. Ако тя прилича кисел, ферментирал плод, това може да значи кетоацидоза. Това е едно от животозастрашаващите затруднения на диабета. Миризмата на зрял плод, въпреки това, допуска прекомерно висока централизация на захар в урината.

 неприятна миризма

Инфекции на пикочните пътища, да вземем за пример цистит и бъбречни нарушавания, са други положения, които са в резултат на неприятната миризма на урината. По-специално, това е мирисът на амоняк. От друга страна, болесттите, свързани с черния дроб и панкреаса, могат да бъдат индикирани от организма посредством характерна миризма на урината, наподобяваща амоняк.

Съществуват и много необикновени миризми на урината като рибена, миша или кленов сироп. Те се предизвикват от редки генетични болести, надлежно: недостиг на FMO3, ензим, който преобразува триметиламина, открит в рибата; фенилкетонурия, която включва струпване на фенилаланин в организма и други.

 неприятна миризма

Обърнете внимание и на миризмата на потта

Когато става въпрос за неприятна миризма на пот, тя постоянно демонстрира гъбична или бактериална зараза. Ако се усеща миризма на развалена риба, това може да значи нарушаване на обмяната на веществата.

За разлика от това, старческата миризма се свързва с проблеми с щитовидната жлеза и хипофизата.

Миризливата пот може да е показателна и за дифтерия, болест на Хашимото и неприятно храносмилане и язвена болест на стомаха, чиито признаци са надлежно сладка, кисела и миризма на развалени яйца.

При всички положения, в случай че забележите сходни признаци, потърсете профилирана помощ и установете причинителите им.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР