Усещането за рецесия във Варна е сред най-силните в страната.Варна

...
Усещането за рецесия във Варна е сред най-силните в страната.Варна
Коментари Харесай

Варна на 17-о място по наваксване на заплатите спрямо инфлацията, първа е Враца

Усещането за криза във Варна е измежду най-силните в страната.

Варна е на 17 място измежду останалите 28 области в страната във връзка с растежа на заплатите по отношение на инфлацията. Това демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система, съобщи Морето.

Очаквано най-добре се оправя Враца - с едвам 0,4 пункта закъснение, с помощта на положителното показване на енергийния бранш през годината.

Сходни резултати реализират и Видин, Благоевград и София. От другата страна са Смолян, Разград, Ямбол и Ловеч, където забавянето по отношение на инфлацията е с съвсем 10 пункта.

За Варна пунктовете закъснение сред растеж на заплати и инфлация са към пет. Останалите области се разполагат в целия набор.



Разлика сред растежа на Идеологически подривни центрове на годишна база и растежа на междинната брутна заплата по области, Q3 2022 година

Подходът за разбор има някои недостатъци, тъй като при прегледа на икономическите дейности не се регистрират разликите в динамичността на заплащането на обособените длъжности, при областите – другите ценови нива в обособените елементи на страната и капацитета за друг ритъм на смяна. Въпреки тези ограничавания обаче, той показва задоволително ясно хетерогенното въздействие на растеж на цените върху работещите в обособените браншове и области, написа в своята публикация Адриан Николов от ИПИ.

Той преглежда и разликата сред инфлацията и растежа на междинната брутна работна заплата по стопански действия. Посочва, че динамичността е мощно неравномерна сред обособените стопански действия. Средното закъснение на растежа на заплатите по отношение на инфлацията през трето тримесечие е с малко над 3 проценти пункта, само че сензитивна разлика се следи даже съгласно формата на благосъстоятелност, като забавянето в частния бранш е с 2,6 пункта, а в държавния – с 5,5.

Това отразява най-вече забавянето на заплатите на редица специалности в обществената сфера, които зависят от държавния бюджет, който не разполага с гъвкавостта на частния бизнес да се преценява с измененията в макроикономическите условия.


Разлика сред растежа на Идеологически подривни центрове на годишна база и растежа на междинната брутна заплата по стопански действия, Q3 2022 година

Сред обособените браншове, най-малко закъснение има при селското стопанство, държавното ръководство и търговията, най-големи – в опазването на здравето и образованието. Голямото закъснение при лечебните заведения и учебните заведения удостоверява наблюдението, че бюджетната сфера не съумява да реагира навременно на свиването на действителните заплати на работещите в нея. Обратно, аусторсинг секторът и преправянето като цяло се оправят релативно добре. Въпреки това няма нито един бранш на българската стопанска система, в която растежът на заплатите да надвишава този на потребителските цени и да осъществя растеж на покупателната дарба.

Повод за материала на ИПИ е предлагането за повишение на минималната работна заплата, която заплашва даже да усили инфлационния напън. Текстът преглежда измеренията на въздействието на растежа на цените върху заплатите на работещите както на районно равнище, по този начин и сред другите стопански действия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР