Усещането в обществото е, че върви една огромна битка между

...
Усещането в обществото е, че върви една огромна битка между
Коментари Харесай

Миков: Скоростта, с която беше взета главата на Гешев, е размахване на пръст към всеки прокурор

" Усещането в обществото е, че върви една голяма борба сред Прокуратурата и представителите на ръководещите. Това ще продължи да ерозира доверието и в болшинство, и в Народното събрание ", съобщи пред Михаил Миков, някогашен ръководител на Народното събрание, някогашен водач на Българска социалистическа партия и някогашен вътрешен министър.

" Част от политическите партии, които през днешния ден приказват за комисия, упорстваха да се вкара текст в Конституцията, който дава право на всеки депутат да се откаже от имунитета си, когато бъде пожелан от основния прокурор. Така той може да освободи Народното събрание от полемики, които постоянно се вземат решение от болшинството ", напомни Миков, само че не чака комисията да свърши кой знае какво.

" Имунитетът не е в интерес на обособения депутат. Той е даден в интерес на Народното събрание като орган ".

" Започна една офанзива против прокуратурата като цяло. В последното изказване на господин Кирил Петков не се приказва за основния прокурор, а за Прокуратурата, счита Михаил Миков.

" В последното изказване на господин Кирил Петков не се приказва за основния прокурор, а за Прокуратурата ".

Бившият ръководител на Народното събрание означи,че следва избор на нов Висш съдебен съвет, само че той не се разяснява.

" Голяма част от измененията, които бяха направени – вкарването на следствието в прокуратурата и премахването на независимия му статут, беше искане, утвърдено от Европейска комисия. Имунитетите – Европейска комисия, Инспекторат към Висш съдебен съвет – Европейска комисия, Специализиран съд – Европейска комисия. Всичко това се връща назад и се споделя, че се прави промяна. Една непрестанна въртележка, като се разчита на късата памет на българските жители. Същото лашкане следва в службите за сигурност. Мнозинството, което има не може по един бърз метод да промени Конституцията ", уточни още той.

" Първо би трябвало да внесе план, който да се прегледа след месец. Ако не се внесе до десетина дни, това разглеждане няма да стане преди ваканцията. Ако не се съберат три четвърти, ще се влезе в процедурата не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца, т.е. някъде към Коледа може и да се случи нещо, в случай че локалните избори не са разместили политическите пластове. Такива промени се вършат, когато има необятно публично единодушие и разискване в професионалните среди, означи Миков.

" Много дълги години се обясняваше, че над основния прокурор е единствено Господ. Оказа се, че това е била една мантра, която е оправдавала избрани връзки сред парламентарна и правосъдна власт. Оказва се също, че Висш съдебен съвет и президентът са над основния прокурор ", разяснява Миков.

" Скоростта, с която беше взета главата на Гешев, е размахване на пръст към всеки прокурор ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР