USB-C портът за зареждане става задължителен за всички мобилни телефони,

...
USB-C портът за зареждане става задължителен за всички мобилни телефони,
Коментари Харесай

Българската следа: ЕС въвежда универсално зарядно от 2024 г.

USB-C портът за зареждане става наложителен за всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати в Европейския съюз от 2024 година Законопроектът за това бе утвърден от Европейския парламент през днешния ден, а въвеждането му идва 16 години след формалното лансиране на концепцията за стандартизация на конекторите от Гергана и Соломон Паси. Ходът е невиждан и ще засегне на първо място производителя на iPhone.

Евродепутатите поддържаха промяната с огромно болшинство – с 602 гласа „ за “ и единствено 13 „ срещу “. Тя планува още от пролетта на 2026 година преносимите компютри също да бъдат снабдени с универсалния порт.

През последните години устройствата, основани на операционна система Android, уеднаквиха портовете си за възникване и последователно минаха към USB-C стандарта. Apple обаче не се отхвърли от своята Lightning технология. Въпреки че законодателната смяна ще удари най-силно точно американския колос, анализаторите предвиждат и позитивен резултат за нея. Според някои от тях смяната ще даде подтик на продажбите на нови джаджи на марката, към които потребителите ще се насочат за сметка на тези с по-стария порт.

Стандартизацията ще засегне също електронни четци, слушалки и други технологии. А това значи, че ще застигне и производители като Samsung и Huawei.

По-рано Apple предизвести, че предлагането ще навреди на нововъведенията и ще сътвори планина от електронни боклуци.

Промяната се разисква от години, през които консуматори на iPhone и Android се оплакваха, че би трябвало да употребяват разнообразни зарядни за своите устройства.

Европейската комисия пресметна, че единното зарядно устройство ще спести към 250 млн. евро на потребителите. Нейно изследване сподели, че половината зарядни устройства, продадени с мобилни телефони през 2018 година, са имали USB micro-B конектор, до момента в който 29% са били с USB-C и 21% с Lightning конектор.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР