USB-C може да се наложи и в САЩ като единен

...
Коментари Харесай

И САЩ замислят единен порт за зареждане на джаджите


USB-C може да се наложи и в Съединени американски щати като обединен порт за зареждане на джаджите
(снимка: CC0 Public Domain)

Американските сенатори също преглеждат концепцията за наложително въвеждане на обединен порт за зареждане на електронните джаджи, въодушевени от образеца на европейските си сътрудници.

Преди малко повече от седмица Европейски Съюз утвърди предписание, съгласно което всички джаджи в района би трябвало да бъдат оборудвани с портове за зареждане по един стандарт – USB-C. Сега същата самодейност подеха трима американски сенатори, които изпратиха отворено писмо до министъра на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо, призовавайки сходно предписание да бъде въведено и в Америка.
още по темата
Документът се базира на недоволството на американските консуматори от обстоятелството, че другите устройства би трябвало да употребяват разнообразни кабели за зареждане. Авторите на писмото показват числа, представени по-рано от специалистите на Европейски Съюз – 11 000 тона електронни боклуци се генерират годишно единствено от зарядните устройства.

„ Тази политика може доста да понижи електронните боклуци и да помогне на потребителите, които са изтощени да ровят из кутии със заплетени зарядни устройства, с цел да намерят съвместимо зарядно, или са принудени да купуват ново”, се споделя в отвореното писмо.

“ЕС работи умно в публичен интерес, като одобри предизвикването на мощни софтуерни компании по този потребителски и екологичен проблем. Съединените щати би трябвало да създадат същото”, безапелационни са създателите на писмото.

USB-C конекторът към този момент се трансформира в де факто стандарт за мобилни устройства – изключенията са бюджетните джаджи, които употребяват стар micro-USB, и продуктите на Apple, които отчасти употребяват патентован Lightning. само че съгласно последните данни, Apple към този момент е почнала да тества USB-C на прототипи на новите си айфони.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР