Уроците, които научихме за тези 30 години са, че за

...
Уроците, които научихме за тези 30 години са, че за
Коментари Харесай

Теодора Димова: Писателят трябва да има интуиция за посоките, в които върви обществото

" Уроците, които научихме за тези 30 години са, че за свободата би трябвало да се борим на всяко равнище, всеки ден. Това е битката с изкушенията, всеки от нас предстои на прелъщение. Ние сме слаби и първичният грях, в една или друга форма, е във всеки от нас ", сподели в изявление за БНР писателката Теодора Димова.

Днес тя ще показа новия си разказ - " Не ви познавам ", самобитно продължение на " Поразените ". Картината ще стане доста по-дълбока, в случай че читателят първо е прочел " Поразените ", посочи Димова.

По думите ѝ " общото е в сюжета, в това по какъв начин предишното, което е неизговорено, което е останало в загадка, което тлее в нас, пуска пипалата си ".

Романът е писан през последните 3 години, от началото на пандемията. Да се написа за тези събития, в които всеки един от нас е част, е било предизвикателство и извънредно забавно, тъй като е признато, че литературата би трябвало да се отдръпва от злободневието, изясни авторкат.

Книгата визира тематиката за връзките сред създателя и властта.

" Не знаех, че ще се окаже, че пиша и за бъдещия ден. Не знаех, че тази драма, която се развива сред един създател и властта, ще стартираме да я гледаме онлайн в лицето на Сашо Морфов и шефа на Народния спектакъл. Но писателят би трябвало да има предчувствия за посоката, в която едно общество върви. "

Запитана кое е по-лесно – да разказва настоящите събития в своите разбори като публицист и държавник, или да ги преработва в литература, Теодора Димова уточни:

" И двете са еднообразно сложни и еднообразно мъчителни. Да се написа и настоящ коментар, и да се вършат тези систематизирания на романно равнище е еднообразно трудно. Това е пипане на въглените с голи ръце, само че за това сме призвани, по тази причина сме чиновници на словото. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР