Уредникът от отдел „Археология“ д-р Върбин Върбанов ще представи късноелинистически

...
Уредникът от отдел „Археология“ д-р Върбин Върбанов ще представи късноелинистически
Коментари Харесай

Регионалния исторически музей с презентация в Румъния

Уредникът от отдел „ Археология “ доктор Върбин Върбанов ще показа късноелинистически структури под Средновековната цитадела Ряховец при Горна Оряховица

От 16 до 19 юни 2022 година ще се организира 3-ти Международен колоквиум „ Светилища и паметни места от желязната епоха” на тематика „ Опис, дарения и ритуали в предхристиянските храмове и свещени места на континентална Европа и Средиземноморието (7 в. прочие н. е. – 2 в. сл. н. е.)”. Международната среща ще се организира в Учебния център на фондация Dacica, Румъния. Той ще бъде проведен под егидата на 30-та комисия на UISPP и образователен център на Фондация Дачица (CSFD). В него ще вземат участие археолози от Румъния, България и други страни.

Представител на Регионален исторически музей - Русе ще бъде уредникът от отдел „ Археология “ - доктор Върбин Върбанов, с презентация на тематика „ Късноелинистически структури под Средновековната цитадела Ряховец при Горна Оряховица “. Представянето на доктор Върбанов е взаимно с археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова. В рамките на презентацията ще бъде показан и Тракийски обект от II в. пр.н. е. до I в. сл. н. е. под Римска цитадела „ Сексагинта Приста “.

На фотографията са показани дръжки от амфори с печати, локална направа. Открити са в крепостта Ряховец и са удостоверение за значимостта на мястото като търговски център през елинизма. В Русе са открити 11 такива, което демонстрира значимостта на тракийското населено място тук - един от огромните търговски центрове по Долен Дунав тогава.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР