Ураганът Идалия се засилва до буря от категория 4, докато се приближава до Флорида

...
Ураганът Идалия се засилва до опасна буря от категория 4,
Коментари Харесай

Ураганът Идалия се засилва до опасна буря от категория 4, докато се приближава към района на Биг Бенд във Флорида и заплашва да отприщи животозастрашаващи бури и валежи.

Прогнозира се, че Айдалия ще излезе на брега в Съединените щати рано в сряда като буря от категория 4 с постоянни ветрове от най-малко 210 километра в час (130 мили в час) в слабо населения регион Биг Бенд, където се извива Флоридската панделка в полуостров Флорида. Резултатът може да бъде голям удар за щат, който все още се справя с продължаващите щети от миналогодишния ураган Иън.

Националната метеорологична служба в Талахаси нарече Идалия „безпрецедентно събитие“, тъй като нито един голям регистриран ураган никога не е преминавал през залива, граничещ с Биг Бенд.

Ураганите се измерват по скала от пет категории, като категория 5 е най-силната. Буря от категория 3 е първата по скалата, считана за голям ураган. Националният център за ураганите заяви, че буря от категория 4 причинява „катастрофални щети“.

В 5 сутринта (09:00 GMT) в сряда Идалия беше на 97 км (60 мили) западно от Сидър Кий и на 145 км (90 мили) южно от Талахаси, съобщи Националният център за ураганите. Движеше се на север с 24 км/ч (18 мили в час).

„Наистина трябва да тръгваш сега“

На жителите на Флорида, живеещи в уязвими крайбрежни райони, беше наредено да си съберат багажа и да напуснат, докато Идалия набираше сила в топлите води на Мексиканския залив, а властите предупредиха за „катастрофална буря и разрушителни ветрове“, когато бурята се премести на брега в сряда сутрин.

На остров Сидър Кий комисар Сю Колсън се присъедини към други градски служители в опаковането на документи и електроника в кметството във вторник.

Тя имаше съобщение за почти 900 жители, които бяха под задължителна заповед да се евакуират. „Една дума: напусни“, каза Колсън. „Това не е нещо за обсъждане.“

Повече от дузина щатски служители отидоха от врата на врата, предупреждавайки жителите, че вълната на бурята може да достигне до 4,5 метра (15 фута).

Губернаторът Рон ДеСантис повтори предупреждението във вторник следобед.

„Наистина трябва да тръгваш сега. Сега е моментът“, каза той на пресконференция.

По-рано губернаторът подчерта, че жителите не е задължително да напускат щата, но трябва да „стигат до по-високо място в безопасна структура“.

Южните щати се подготвят

След като достигне сушата в района на Биг Бенд, Идалия се очаква да пресече полуостров Флорида и след това да натопи Южна Джорджия и Каролините в четвъртък.

Губернаторът на Джорджия Браян Кемп и губернаторът на Южна Каролина Хенри Макмастър обявиха извънредно положение, освобождавайки държавни ресурси и персонал, включително стотици войници от националната гвардия.

„Ще бъдем подготвени по най-добрия възможен начин“, каза Ръсел Гес, който допълваше бензиновия резервоар на своя камион във Валдоста, Джорджия. Неговите колеги от Cunningham Tree Service правеха същото. „Ще има дървета по къщите на хората, дървета през електропроводите.“

Попитан за урагана във вторник, президентът Джо Байдън каза, че е разговарял с ДеСантис и „му е предоставил всичко, от което евентуално се нуждае“.

Националната администрация за океаните и атмосферата наскоро заяви, че сезонът на ураганите през 2023 г. ще бъде много по-натоварен от първоначалните прогнози, отчасти поради изключително високите температури на океана.

Сезонът продължава до 30 ноември, като август и септември обикновено са пиковите.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР