Ураганът Идалия, понижен до тропическа буря, уби трима души в югоизточната част на САЩ

...
Поне трима души бяха убити, след като ураганът Идалия връхлетя
Коментари Харесай

Поне трима души бяха убити, след като ураганът Идалия връхлетя крайбрежието на Флорида в сряда сутринта, посявайки път на разрушения като тя се откъсна на север към Джорджия и Южна Каролина.

Магистралният патрул във Флорида описа двете смъртни случая като отделни инциденти, свързани с дъжд.

В един случай изглежда, че 59-годишен мъж е изгубил контрол над камиона си по време на „изключително дъждовни условия“ в Гейнсвил, Флорида, блъскайки се в канавка, след това в редица дървета.< /p>

Вторият инцидент се случи в окръг Паско. 40-годишен мъж е шофирал „твърде бързо за условията“ и се е ударил в дърво, казаха от магистралния патрул.

Трети човек е бил убит във Валдоста, Джорджия, докато се е опитвал да разглоби паднало дърво, според шерифа на окръг Лоундс Ашли Полк.

Дървото препречваше пътно платно и докато жертвата го режеше, второ дърво падна, убивайки мъжа и ранявайки друг.

Идалия достигна сушата във Флорида като мощна буря от категория 3, след като за кратко се усили до категория 4 — второто най-високо ниво в петстепенната скала на вятъра.

Циклонът се беше засилил бързо. За по-малко от ден той се превърна от буря от категория 1 в голям ураган, което накара четирите щата по пътя му – Флорида, Джорджия, Южна Каролина и Северна Каролина – да обявят извънредно положение.

Експерти смятат, че Идалия е била натоварена от топлите води край бреговете на Флорида, където температурите на повърхността са били горещи до 38 градуса по Целзий (101 градуса по Фаренхайт) през юли.

До сряда следобед, след часове на буря над сушата, Идалия беше понижена до тропическа буря. Експертите обаче предупредиха, че системата от бури е не по-малко смъртоносна.

„Докато Идалия загуби обозначението на ураган, това е не по-малко рисковано за хората по пътя на тази система“, каза заместник-директорът Джейми Роум от Националния център за урагани в предаване на живо.

Роум описа „силен щит“ ​​от дъжд и силен вятър, докато Идалия се приближаваше към Южна Каролина в сряда вечерта и Северна Каролина в ранните часове на четвъртък, предизвиквайки предупреждения за торнадо по пътя си.

„Това не е като типичния дъжд. Това са много силни валежи, които могат да причинят наводнения. И има история на предизвикване на значителни наводнения тук долу, над Южна Джорджия през целия ден“, обясни Роум.

„Тези наводнения често са един от най-смъртоносните компоненти на урагана и хората наистина го приемат за даденост.“

Рискът от бурни вълни продължава по пътя на Идалия, засилен от наличието на рядка синя супер луна в нощта от сряда срещу четвъртък.

Феноменът възниква, когато луната се приближи до земята, което я кара да изглежда по-голяма и по-ярка. Но тъй като синята луна ще бъде толкова близо, нейното гравитационно привличане ще създаде по-висок „кралски“ прилив по крайбрежните зони, увеличавайки риска от наводнения.

До късно в сряда „опасно крайбрежно наводнение“ проби центъра на Чарлстън, Южна Каролина, и изравнява пясъчните дюни в близките крайбрежни райони, изливайки се по улиците на града.

„Този ​​прилив вече е в топ 8 на регистрираните пикови приливи“, предупреди Националната метеорологична служба в Чарлстън. „Това е опасна ситуация!“

Междувременно много общности по крайбрежието на Персийския залив на Флорида все още се възстановяваха от бурята от предната нощ, когато Idalia излезе на брега близо до Keaton Beach.

Вълната на бурята беше достигнала височина от седем фута, рекорд за много области. Морските стени и крайбрежните алеи бяха преодолени с вода, а улиците се превърнаха в потоци.

Електропроводи се скъсаха при ветровете от 125 мили в час и дърветата бяха паднали из целия щат – включително едно, което падна върху имението на губернатора на Флорида.

Съпругата и децата на губернатора на Флорида Рон ДеСантис бяха вътре в къщата, когато вековният дъб падна, но никой не пострада.

Към 18:00 ч. местно време в сряда DeSantis представи актуална информация за ситуацията в щата, като каза, че електрозахранването е възстановено на 315 000 домакинства и предприятия, но че 250 000 остават на тъмно.

Той изчисли, че 30 от 52-те затворени училищни квартала в щата ще отворят отново в четвъртък и обяви, че всички мостове в щата са били отворени отново, тъй като движението е забранено по време на силни бури.

ДеСантис добави, че опитът му с Идалия е значително различен от това, което си спомня за урагана Иън, който се разби в щата миналата година като буря от категория 4, убивайки 150 души.

„Паникьосаните телефонни обаждания на хора, чиито домове се пълнеха с вода, бяха нещо, което беше много, много зловещо и това се случи сравнително рано, когато вълната започна да се случва за първи път“, каза ДеСантис, спомняйки си неговото „чувство на страх“.

„Тази буря не беше такава.“


Кевин Гътри от Отдела за управление на извънредни ситуации във Флорида каза, че екипът за търсене и спасяване е претърсил 75 процента от засегнатата зона за смъртни случаи след урагана Идалия. Но досега, каза той, не са докладвани допълнителни смъртни случаи.

„Много, много хора се вслушаха в предупрежденията да се евакуират“, каза той на пресконференцията на губернатора в сряда вечерта. „Досега не сме имали никакви съобщения за непотвърдени или потвърдени смъртни случаи, свързани с удавяне или жертви на наводнения от такъв характер.“

Издирванията обаче продължават по пътя на Идалия, като 5500 войници и летци, свързани с Националната гвардия на Флорида, извършват оценка на щетите, мисии за търсене и спасяване и разузнавателни полети.

По-ранни компютърни модели показаха, че пътят на Идалия продължава към Атлантическия океан до четвъртък сутринта, като вероятно се връща обратно надолу, за да удари крайбрежните региони за втори път.

Но късно в сряда метеоролозите отхвърлиха тази възможност, прогнозирайки, че Идалия ще излезе в морето, след като премине през Северна Каролина.

Президентът на САЩ Джо Байдън обаче предупреди, че рисковете от големи бури ще продължат и в бъдеще.

„Не мисля, че някой вече може да отрече влиянието на климатичната криза“, каза той в изявление от Белия дом във вторник.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР