Ураганът Хилари предизвиква историческо предупреждение за тропическа буря за Калифорния, докато югозападът се подготвя за опасен дъжд, наводнения

...
Жителите на югозапада се подготвят за проливни дъждове и потенциално
Коментари Харесай

Жителите на югозапада се подготвят за проливни дъждове и потенциално катастрофални наводнения, тъй като се очаква ураганът Хилари да удари региона като рядка тропическа буря, която започва в неделя и продължава през следващата седмица.

Хилари остава ураган от категория 4, докато върви към брега на мексиканския полуостров Долна Калифорния с постоянни ветрове от 130 мили в час, според Националния център за ураганите. Очаква се ядрото му да премине близо до полуострова в събота вечер и след това да отслабне в тропическа буря, докато преминава в САЩ и Южна Калифорния.

Заплахата предизвика първото предупреждение за тропическа буря в Калифорния, което се простира от южната граница на щата до северно от Лос Анджелис.

Прогнозите са, че югозападът ще види обилни валежи до началото на следващата седмица – с най-интензивни условия в неделя и понеделник – с напредването на Хилари. Пороите могат да донесат повече от една година дъжд в части от Калифорния, Невада и Аризона.

В части от Южна Калифорния и Невада могат да паднат от 3 до 6 инча дъжд и до 10 инча на някои места, каза центърът. На други места се прогнозират количества от 1 до 3 инча.

Въпреки че ядрото на Хилари ще има мощен удар, NHC предупреди, че силните ветрове и дъжд ще започнат далеч преди пристигането му.

„Подготовката за въздействието на наводненията от валежите трябва да бъде завършена възможно най-скоро, тъй като силният дъжд ще се увеличи преди центъра в събота“, каза центърът за ураганите.

Въздушен изглед на щетите от урагана Дориан на 5 септември 2019 г. в Марш Харбър, остров Грейт Абако на Бахамите. - Ураганът Дориан връхлетя Каролините с проливен дъжд и свирепи ветрове, докато се приближаваше до източния бряг на САЩ в четвъртък, след като опустоши Бахамските острови и уби най-малко 20 души. Въздушен изглед на щетите от урагана Дориан на 5 септември 2019 г. в Марш Харбър, остров Грейт Абако на Бахамите. - Ураганът Дориан връхлетя Каролините с проливен дъжд и свирепи ветрове, докато се приближаваше до източното крайбрежие на САЩ в четвъртък, след като опустоши Бахамските острови и уби най-малко 20 души. Брендън Смяловски/AFP/Getty Images

В очакване на бурята властите в региона започнаха да се подготвят за опасни пътни условия, повредена енергийна инфраструктура и опасни наводнения.

Губернаторът на Невада Джо Ломбардо обяви в петък, че 100 войници от националната гвардия на щата ще бъдат разположени в южната част на Невада, където може да има значителни наводнения.

Президентът Джо Байдън каза на пресконференция в петък, че Федералната агенция за управление на извънредни ситуации е разположила превантивно персонал и доставки за реагиране в Южна Калифорния или други части на региона, ако е необходимо.

Южна Калифорния се бори да се подготви

Ако Хилари достигне Калифорния като тропическа буря, това ще бъде първата подобна буря в щата от почти 84 години, според данни на Националната администрация за океаните и атмосферата.

Части от Южна Калифорния са изправени пред висок риск от прекомерни валежи – също и първата заплаха от ниво 4 от 4, издадена за района. Това ниво на риск е изключително рядко. От 2010 г. до 2020 г. високите рискове са били издавани средно за по-малко от 4% от дните годишно, но са били отговорни за 83% от всички щети, свързани с наводнения, и 39% от всички смъртни случаи, свързани с наводнения, показва изследване на Центъра за прогнозиране на времето .

Медано Бийч в Кабо Сан Лукас в Мексико, когато ураганът Хилари се приближава до брега на 18 август 2023 г. Плаж Медано в Кабо Сан Лукас в Мексико, когато ураганът Хилари се приближава до брега на 18 август 2023 г. Алфредо Естрела/AFP/Getty Images

Поради значителната заплаха щатът е подготвил екипи за водно спасяване, персонал на Националната гвардия на Калифорния и оборудване за борба с наводненията преди пристигането на Хилари, каза кабинетът на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм в петък.

Екипите за поддръжка на магистралата също ще работят денонощно, за да помогнат за безопасността на пътя, казаха от кабинета на губернатора.

Електроенергийната компания Southern California Edison – която обслужва повече от 15 милиона души в региона – заяви в четвъртък, че Hilary е на път да повлияе на голяма част от зоната на обслужване. Компанията каза, че се готви да реагира на прекъсвания, но призова жителите да съберат консумативи, включително фенерчета, външни зарядни устройства за батерии и сандъци за лед.

МАЯМИ, ФЛОРИДА - 31 МАЙ: Администраторът на FEMA Дийн Крисуел се обръща към медиите от Националния център за ураганите на 31 май 2023 г. в Маями, Флорида. С официалното начало на сезона на ураганите в Атлантическия океан на 1 юни служители на FEMA и NOAA говориха с медиите и насърчиха хората да се подготвят за предстоящия сезон на ураганите. (Снимка от Joe Raedle/Getty Images) МАЯМИ, ФЛОРИДА – 31 МАЙ: Администраторът на FEMA Дийн Крисуел се обръща към медиите от Националния център за ураганите на 31 май 2023 г. в Маями, Флорида. С официалното начало на сезона на ураганите в Атлантическия океан на 1 юни служители на FEMA и NOAA говориха с медиите и насърчиха хората да се подготвят за предстоящия сезон на ураганите. (Снимка от Joe Raedle/Getty Images) Джо Редъл/Гети изображения

Тъй като общността на бездомните е особено изложена на риск от опасности от наводнения, властите както в Лос Анджелис, така и в Сан Диего казват, че провеждат дейности и предлагат временен подслон. Шерифският отдел на окръг Лос Анджелис каза, че също така набелязва рискови лагери и прави въздушни съобщения за бурята.

„Надяваме се, че бурята не причинява щети и което е по-важно, няма загуба на живот“, каза шерифът на окръг Лос Анджелис Робърт Луна на пресконференция в петък. „Но ние ще се подготвим за най-лошия сценарий, не само за да помогнем на хората тук в нашия окръг, но ако не бъдем засегнати или засегнати, ще станем ресурс за други съседни окръзи, ако е необходимо.“

Сан Диего също прекара последните няколко дни в почистване на дъждовни канали, разчистване на улици и подготовка на оборудване, каза кметът Тод Глория в петък.

Заплахата от буря също накара бейзболната лига на Висшата лига да преразгледа графика си за уикенда в региона, като премести неделните мачове, домакинствани от Лос Анджелис Ейнджълс, Лос Анджелис Доджърс и Сан Диего Падрес, вместо да бъдат разделени двубои в събота.

Мери Гилбърт, Кевин Дотсън, Анди Роуз и Тейлър Ромин от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР