Управляващото мнозинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС настоява за временна

...
Управляващото мнозинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС настоява за временна
Коментари Харесай

Управляващото мнозинство иска временна комисия за случая с Мартин Божанов - Нотариуса

Управляващото болшинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи упорства за краткотрайна комисия, която да събере всички обстоятелства и условия към гибелта на Мартин Божанов, а опозицията подлага на критика правосъдната промяна на сглобката. От ПП-ДБ желаеха още да бъде изслушан изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов. След като това стана ясно, Сарафов назначи инспекции на 25 преписки и следствия, свързани с Божанов. Те обгръщат интервала от 2004 година до момента. Стана ясно и че през 2023 година в прокуратурата е формирано следствие за проведена незаконна група, основана за напън към магистрати, имотни измами и пране на пари и други закононарушения.

По-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийска районна прокуратура и са по отношение на осъществявани от Божанов имотни измами и други, се показва в известието на прокуратурата. В Софийската градска прокуратура пък е формирано досъдебно произвеждане за управление на проведена незаконна група, която е работила в интервала 2010-2020 година Не е известно кои са били другите участници в тази група.

" 2023 година е формирано досъдебно произвеждане за проведена незаконна група, която е основана за оказване на напън на магистрати, с цел да решат делата по избран метод, по този начин както желаят членовете на ОПГ, за имотни измами, за пране на пари и за всички други съпътстващи закононарушения, които могат да бъдат свързани с решаването на съответни каузи, в това число и търговия с въздействие или подкупи от Мартин Божанов към магистрати, без значение дали те са следователи, прокурори или съдии ", сподели Христо Кръстев - заместник-градски прокурор на София.

В края на 2022 година от ГДБОП са пратили в прокуратурата данни, че убитият Мартин Божанов е бил водач на незаконна група. Бившият основен прокурор Иван Гешев и водачът на ПГ на Движение за права и свободи депутатът Делян Пеевски не попадат в нея, само че ръководителят на Софийската градска прокуратура уточни, че арбитър Владислава Цариградска ги е загатнала в телевизионно изявление. Тя е била разпитана.

" Ще бъдат евентуално извикани лицата, които се сочат от арбитър Цариградска, че на нея племенницата й е споделила да внимава, защото Мартин Божанов е непосредствен с някогашния основен прокурор и Пеевски. В разпита племенницата не споделя такова нещо ", сподели Илияна Кирилова, началник на Софийската градска прокуратура.

Част от изложената в сигнала информация била станала известна още преди 7 години.

" В момента продължава работата. На някои ехидни забележки към СГП, която дръзвам да настоявам, че единствена посмя да образува досъдебно произвеждане, да, предстоеше покачване на обвиняване към заканите към Цариградска ", уточни Илияна Кирилова, началник на Софийската градска прокуратура.

" Интересното е, че много от нещата в сигнала са станали преди 7 години. Въпреки всичко, делото се образува и започнахме разпити във връзка с лицата. По това дело присъединихме и изказването на Ивайла Бакалова пред АКФ. Което, както твърдите, не му е обърнато внимание в Специализираната прокуратура. Изискали сме файловете от АКФ. Извършена е гласова експертиза. Не може да се дефинира дали това е тъкмо гласът на Божанов. Тук следва още едно деяние, което няма да споделя ", сподели още Илияна Кирилова, началник на Софийската градска прокуратура.

Стана ясно и че има данни за магистрати, които са посещавали и така наречен клуб за срещи. От прокуратурата не прецизираха какъв брой са те и кои са. Но от прокуратурата прецизираха, че единствено по себе си това не е закононарушение.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР