Управляващото мнозинство и ДПС ще внесат предложение за прекратяване на

...
Управляващото мнозинство и ДПС ще внесат предложение за прекратяване на
Коментари Харесай

Превърна ли се в „ябълка на раздора“ предложението за пристанище „Росенец“

Управляващото болшинство и Движение за права и свободи ще внесат предложение за преустановяване на концесията на пристанище „ Росенец “ . Това обявиха първи тази заран в коридорите на Народното събрание съпредседателите на Политическа партия и Демократична България Кирил Петков и Атанас Атанасов . Това, обаче, провокира вълна от полюсни мнения и напрежение измежду сътрудниците дали е трябвало единствено Петков и Атанасов да го оповестят, кой е била „ за “ и „ срещу “, заприказва се даже за „ некоалиционна просвета “. Президентът Румен Радев , пък, излезе с рецензия към ръководещите, като дефинира концепцията им като прибързана и неточна.

" Внасяме предложение за вкарване назад контрола на българската страна в пристанище „ Росенец ”. Това ще приключи концесията на пристанището, която беше увеличена от служебния кабинет с 24 години без претекстове. Вярваме, че контролът върху това пристанище е основно за българската страна. Всички основни инфраструктури би трябвало да бъдат в контрола на България, изключително тези по границата ", уточни Петков.

По думите му в предишното постоянно е имало подозрения какъв е контролът на това пристанище: " А нашата цел в влизане в Шенген и това е огромна и ясна стъпка в тази посока. Министерството на превоза съобщи към този момент, че може да оперира това пристанище. Няма да има никакви проблеми. Така ще има доходи, които ще влизат в хазната ”, сподели още съпредседателят на Политическа партия и добави: „ Тази стъпка е и в сходство с регламента на Европейски Съюз във връзка със глобите против войната. По тоци метод заявяваме ясно, че Шенген е наша национална цел, че оттук насетне няма да се предават основни обекти без претекстове и да се удължават концесии с неразбираеми цели и това е методът, който това държавно управление и този парламент ще продължи ”.

" Ние от години приказваме за това, че българската страна би трябвало да възвърне контрола върху това пристанище и в този момент, когато Русия разгласи България за вражеска страна, подхващаме дейности да се лимитират опциите Русия да употребява българска инфраструктура, която да доставя с финансови средства Русия ", сподели от своя страна и Атанас Атанасов и уточни, че имат данни, че през това пристанище минава контрабанда.

" Една част от нефта, който се внася, не се заявява пред българската страна и приходите, които осъществят концесионерите отиват за подкрепяне на Русия " , добави Атанасов.

Кирил Петков изрази вяра пред медиите, че сътрудниците им във властта от ГЕРБ-СДС ще поддържат това тяхно предложение . " Така ще можем да кажем на нашите европейски сътрудници, че българската граница е напълно под български надзор и не би трябвало да се тормозят ", уточни още той.
 

Последва светкавична реакция от Народното събрание точно на сътрудниците им от ГЕРБ в лицето на водача им Бойко Борисов . Възмущението на Борисов пристигна от това, че решението е взето общо, а е обявено самостоятелно, като че ли е единствено на ПП-ДБ.

Колегите би трябвало да поработят малко върху некоалиционната просвета “, ядоса се Борисов.

" Какво да ви кажем - явно се учим към този момент на тази нова формула некоалиционната просвета. Вчера имахме много дълга среща с Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Мария Габриел , сътрудниците от Движение за права и свободи по отношение на няколко решения. Предложението за Росенец беше на нас, Движение за права и свободи и Демократична България. Имаше и други оферти. Но те са бързали да се покажат, което е неверно. Днес трябваше да внесем всички с подписите си тези решения. Те щом толкоз са бързали единствено да кажа - в нашите оферти, на Демократична България и Движение за права и свободи влизаха и транспортните тръби и фигурата на необикновен шеф. От Политическа партия имаше гневна опозиция по отношение на тръбите . Не знам за какво. А в този момент слушам по какъв начин Кирил Петков ме приканва да поддържа нещо, за което през вчерашния ден ние сме спорили какъв брой по-голям да му е мащабът. Но млади са, учат се ", уточни Борисов.

По думите му през вчерашния ден е финализирано всичко по управническата стратегия. " На базата на нея идната седмица ще подпишем и едно съглашение , в това число и механизъм по какъв начин ще се афишират сходни решения, тъй като те са в изгода и на трите партии, те са в интерес на България, на обществото и на цялата наша стратегия. И както се споделя - когато има триумф, той има доста татковци. Хубаво е след сходни решения, като това за Росенец, да се излиза взаимно или с прессъобщение, или с изява, както в тази ситуация, аз нямам срещу изявата на Кирил Петков, не ме разбирайте неверно, само че да опише всичко, което през вчерашния ден сме правили. Можеше да стане доста красиво да го обявим през днешния ден ", добави водачът на ГЕРБ.

„ Инициативата за " Росенец " я изработихме дружно с ГЕРБ, Демократична България незабавно се включиха, Политическа партия умуваха, а през днешния ден с изненада узнавам, че е тяхна самодейност. Това е доста остаряла наша концепция, страната нищо не направи по времето на служебните кабинети по тази тематика с отнемането на " Росенец ". Това съобщи от своя страна и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

" Днес внасяме всички дружно плана за " Росенец ", сега го подписваме, с цел да се завърши безконтролният импорт и експорт , за нас с " Лукойл " се финансира войната. Не може една частна компания да има врата на държавната граница. Ние се позоваваме на това, че това е една съветска компания, и страната би трябвало да има цялостен надзор. Очакваме да подпишат сътрудниците и за необикновен представител, с цел да се види какво се прави ", съобщи още Пеевски.
 

Според Христо Иванов от Демократична България става дума за информационно нестиковане по отношение на огласеното предложение за концесията на пристанище „ Росенец “, което стана мотив от ГЕРБ-СДС да предлагат на ПП-ДБ да поработят върху „ некоалиционната просвета “.

„ Вчера имаше диалог, в който обсъдихме необятен кръг от ограничения, свързани с възобновяване на българския суверенитет, във връзка с рафинерията има разнообразни хрумвания, които ще бъдат приложени на обособени стадии, изясни съпредседателят на Демократична България. Разбрахме се да стартираме с концесията с пристанището, което е значимо от позиция на Шенген “, посочи той.

Не закъсня и реакцията на президента Румен Радев , защото бе упоменато името на служебното държавно управление. Той дефинира концепцията на ръководещото болшинство да прекратят концесията на " Росенец " като прибързана и неточна. " Предстои да разберем дали предлагането на ръководещите за пристанището е вследствие на корпоративни апетити, или е спешен пиар ", добави Радев.

" Нека да се върнат обратно във времето и да си отговорят на въпроса кой даде на концесия пристанището - държавното управление на Бойко Борисов. Служебното държавно управление не е удължавало концесия, просто 24 години остават да бъде в действие тази концесия, която служебното държавно управление не приключи, тъй като тъкмо тогава водеше битка с галактическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция. Всичко това е евентуално да забравим кой ни докара 30 % по-скъп газ, Джемкорп, кой не реалокира регистрацията на " Лукойл " по време на постоянното си ръководство. Служебното държавно управление събра единствено за 5 месеца налози от " Лукойл " 180 млн., два пъти повече колкото всички постоянни държавни управления. Така че се уповавам се надявам, че са си създали оценка на риска какво има зад пристанището. Защот о там има една огромна, тилова база . На кого принадлежи тя? Защо е на " Лукой ", по кое време е взета? Как това връщане на пристанището на страната ще работи с тази тилова база. И най-важното - по какъв начин това ще се отрази на цената на горивата у нас ", уточни Радев.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР