Управляващият директор на МВФ заяви, че се надява на бързо

...
Управляващият директор на МВФ заяви, че се надява на бързо
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Надявам се на бързо и справедливо разследване

Управляващият шеф на МВФ съобщи, че се надява на " бързо разрешаване " на следствието, съгласно което тя е манипулирала данни в интерес на Китай, до момента в който е заемала върховен пост в Световната банка.

Изявлението пристигна ден, откакто Георгиева беседва с изпълнителния съвет на МВФ, който преразглежда от предишния месец, което откри, че по времето, когато е била изпълнителен шеф на Световната банка, Георгиева е измежду висшите чиновници, които са упражнявали напън върху личния състав да промени данните в интерес на Китай за изданието за 2018 година на отчета „ Doing Business ”.
 Обвиненията против Кристалина Георгиева: вредите за МВФ ще бъдат дълготрайни Обвиненията против Кристалина Георгиева: вредите за МВФ ще бъдат дълготрайни
По мотив обвиняванията против Кристалина Георгиева за хипотетични операции в отчета на Световната банка от 2017 година „ Doing...

„ Доволна съм, че най-сетне имах опцията да обясня на борда на МВФ ролята ми в отчета „ Doing Business ” и по какъв начин съм спазвала честността на отчета ”, сподели Георгиева в изказване, оповестено от информационна компания, а не от МВФ, предава БГНЕС. " Очаквам с неспокойствие бързо разрешаване на въпроса по метод, който да запази мощните страни на МВФ и Световната банка като мощни интернационалните институции, които извършват значимите си задачи през тези времена на невиждана рецесия ", съобщи Кристалина Георгиева.

Георгиева и в четвъртък разгласява писмо от юриста си до борда, възразяващо против констатациите на WilmerHale, както и нейните показания на 12 страници пред 24-те членове на борда. Докладът на адвокатската адвокатска фирма " не характеризира тъкмо дейностите ми... нито тъкмо разказва характера ми или метода, по който съм изпълнявала дълга си през дългата си професионална кариера ", сподели тя.

Разследването откри, че Георгиева дружно със своя помощник Симеон Дянков, някогашен български финансов министър, взел участие в основаването на отчета, както и Джим Йонг Ким, тогавашен ръководител на банката, са притискали чиновниците да трансформират данните за класирането на Китай, с цел да избегнат гнева на Пекин.

Скандалът се разгоря, до момента в който управлението на банката беше ангажирано с чувствителни договаряния с Пекин за увеличение на заемния капитал на банката. В показанията си Георгиева отхвърли, че е помолила Дянков да се включи в отчета, с цел да усъвършенства класирането на Китай, и че отчетът е изменен, с цел да обезпечи поддръжката на Пекин за увеличението на капитала на банката.
 Джефри Сакс: Антикитайска нервност е в основата офанзивата против Кристалина Георгиева Джефри Сакс: Антикитайска нервност е в основата офанзивата против Кристалина Георгиева
Високопоставени американски сенатори приканиха за „ цялостна отчетност “ към разногласието за подправени данни на Световната банка, в...

Съединените щати имат най-големия дял с право на глас в управителния съвет на спешния заемодател във Вашингтон, а представител на Министерството на финансите съобщи, че „ упорства за задълбочено и почтено отчитане на всички обстоятелства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР