Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди
Коментари Харесай

МВФ предупреждава за силно световно недоволство от икономическото положение

Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предизвести в четвъртък, че светът е заплашен от невисок напредък и висок дълг. Правителствата ще разполагат с по-малко запаси за възстановяване на опциите за своите хора и за справяне с изменението на климата и други провокации, оповестява " Ройтерс ".

Резултатът е все по-недоволно население, сподели Георгиева по време на конференция по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Влияние оказват и наближаващите президентски избори в Съединени американски щати на 5 ноември, по време на които  американците, недоволни от високата инфлация по време на администрацията на президента демократ Джо Байдън, могат да върнат републиканския претендент Доналд Тръмп в Белия дом. Това може да сложи началото на нова епоха на протекционистки търговски политики и трилиони долари нов дълг на Съединени американски щати.
 МВФ: Глобалният обществен дълг продължава да пораства бързо
МВФ: Глобалният обществен дълг продължава да пораства бързо

Очаква се да надвиши 100 трилиона $

Недоволството не е неповторимо за Съединени американски щати, сподели Георгиева, макар че международната стопанска система демонстрира известна резистентност пред заканите от войни, слабото търсене в Китай и забавените резултати от строгата парична политика.

" За по-голямата част от света се обрисува " меко приземяване ", само че хората не се усещат добре за икономическите си вероятности, сподели Георгиева, имайки поради сюжет, при който високата инфлация се укротява без мъчителна криза или огромни загуби на работни места. Семействата към момента страдат от високите цени и световният напредък е болнав. "

Във вторник МВФ разгласява нови стопански прогнози , показващи, че растежът на световния Брутният вътрешен продукт ще намалее леко до 2029 година до 3,1% от 3,2% през тази година, много под междинното равнище за 2000-2019 година от 3,8%, защото настоящата мощ на Съединени американски щати отслабва.

Глобалният държавен дълг ще надвиши 100 трилиона $ за първи път тази година и ще продължи да пораства, защото политическите настроения от ден на ден благоприятстват повече държавни разноски и са устойчиви на увеличение на налозите. Държавният дълг като дял от Брутният вътрешен продукт, който в този момент е 93%, се чака да доближи 100% до 2030 година, надхвърляйки пика си по време на пандемията от Коронавирус.
 След
След " сложни " предговори: МВФ дава достъп на Украйна до 1,1 милиарда $

Постигнато е авансово съглашение

" И по този начин, това е най-важното: световната стопанска система е застрашена да заседне по пътя на невисок напредък и висок дълг, сподели Георгиева. Това значи по-ниски приходи и по-малко работни места. Това също значи по-ниски държавни доходи, тъй че по-малко запаси за фамилиите и за битка с дълготрайни провокации като изменението на климата. Това са тревожни времена, имайки поради тези проблеми. "

Финансовите ръководители от огромните стопански системи от Г-20 настрана показаха оптимизъм за меко приземяване и приканиха за опозиция против протекционизма.

" Наблюдаваме положителни вероятности за меко кацане на международната стопанска система, макар че остават голям брой провокации ", споделиха финансовите министри и шефовете на централните банки на Г-20 в взаимно изказване, оповестено след среща в коридорите на срещите във Вашингтон.

Комюникето не загатва нашествието на Русия в Украйна, от дълго време точка на разделяне за Г-20, или военните спорове на Израел с палестинската въоръжена формация " Хамас " в Газа и подкрепяната от Иран организация " Хизбула " в Ливан.
 МВФ предизвестява за икономическите опасности от военните спорове
МВФ предизвестява за икономическите опасности от военните спорове

Фондът не съумя да издаде взаимно официално съобщение след различия по отношение на Близкия изток и Украйна

В настрана изказване, издадено от Бразилия, която понастоящем ръководи Г-20, се споделя, че членовете не са съгласни дали споровете би трябвало да се разискват в границите на групата, само че се прибавя, че ще продължи сходни диалози сред чиновници на по-ниско равнище преди срещата на водачите на Г-20 в Рио де Жанейро през ноември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР