Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви на

...
Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви на
Коментари Харесай

Шефът на МВФ очаква лихвите да се понижат към средата на 2024 г.

Управляващият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева съобщи на Световна държавна среща на върха в Дубай в понеделник, че международната стопанска система е " подготвена за меко кацане " и че чака лихвените проценти да стартират да се намаляват към средата на 2024 година, съобщи Ройтерс.

" Силно сме уверени, че международната стопанска система към този момент е подготвена за това меко кацане, за което мечтаехме ", след някои от най-резките покачвания на лихвените проценти от десетилетия насам, означи тя.

Относно вероятността лихвените проценти да бъдат понижени във водещи стопански системи като Съединените щати, тя добави:

" Очаквам към средата на годината лихвените проценти да тръгнат в посоката, в която инфлацията върви през последната година " (в посока надолу).
Коментирайки рецесията в Близкия изток, Георгиева сподели, че въздействието на спора сред Израел и " Хамас " върху района е огромно, само че резултатът му върху света е стеснен, даже и предвид на спиранията на корабоплаването в Червено море. Тя обаче означи, че е загрижена за " дълготрайността на спора ", защото рискът от разпространяване се усилва с времето.
 istock istock
" В момента виждаме риск от разпространяване от Суецкия канал ", сподели тя, имайки поради неотдавнашните офанзиви против кораби в Червено море.

" Но в случай че има други непредвидени последствия във връзка с това накъде се придвижват военните конфликти, тогава това може да стане доста по-проблематично за света като цяло ", уточни тя.

Управляващият шеф на МВФ също по този начин предизвести, че изкуственият разсъдък (ИИ,AI) ще удари международния пазар на труда " като цунами ".

Повтаряйки предходната оценка на МВФ, че 40% от всички работни места ще бъдат наранени, тя сподели, че това включва новосъздадените работни места, както и тези, които ще бъдат " усъвършенствани " и тези, които ще " изчезнат ".

Георгиева сподели, че множеството страни, изключително разрастващите се, не са подготвени за възхода на ИИ. Тя предизвести, че възходящото неравноправие, което може да се получи от настъплението на изкуствения разсъдък, ще бъде " опустошително " и прикани развитите страни да насочат развиването на ИИ в позитивна посока.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР