Управляващите за пореден път неглижират туризма и залагат капани на

...
Управляващите за пореден път неглижират туризма и залагат капани на
Коментари Харесай

БХРА: Управляващите неглижират туризма и залагат капани на бъдещото правителство


Управляващите за следващ път неглижират туризма и залагат клопки на бъдещото държавно управление, вменявайки на Министерство на туризма несвойствените отговорности на Агенцията по бежанците, вместо да подхващат ограничения за решение на проблемите в бранша и дейности за развито на един от главните дялове на стопанската система, който способства приблизително за 13 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Това показват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в своя позиция до медиите.

В новия проект за краткотрайна протекция, показан от вицепремиера Калина Константинова е заложено при бъдеща бежански вълна Министерство на туризма още веднъж да извършва функционалностите на Агенцията по бежанците, като разработва и управлява филантропичните стратегии и при нужда да настанява бежанци с краткотрайна протекция във ведомствени и други почивни бази и хотели, акцентират от браншовата организация.

Щом ръководещите са толкоз удовлетворени по свършената работа от Министерството на туризма по отношение на приемане на бежанците, публично да трансферират Агенцията по бежанците, дружно с бюджета и чиновниците й към Министерство на туризма, за на не се отделя спомагателен потенциал, нужен за решение на проблемите на туризма в несвойствени действия, акцентират от БХРА.

Служителите в Министерство на туризма (МТ) се занимават с неприсъща за тях работа като счетоводители, координатори и контрольори на настанените във ведомствени бази на други институции и в местата за настаняване украински бежанци, вместо да решат сериозните проблеми в бранша.

Според БХРА при последващи сходни бежански рецесии е редно МТ да изпрати до местата за настаняване точна и съответна информация за това какъв брой хора ще се настаняват, по кое време, какъв брой и при какви условия ще се  заплати за престоя им. А не както е в този момент, бежанците към този момент си отпътуваха, а изискванията по програмата към момента се почистват.

С молба предложенията за настаняване да се изпращат непосредствено в Агенцията по бежанците.  Сред което Агенцията може да влезе в националния указател, да ревизира дали местата за настаняване са регистрирани там и да наблюдава посредством системите ЕСТИ и СУНИ настаняване, сметки, данни на бежанците и тн. Без да се прехвърля  тази активност на МТ. Информацията е обществена и от Агенцията умерено могат да си правят работата, вместо да се трансферират тези задания на Министерство на туризма и то да страда от неналичието на административен капацитет, да забавя и блокира решаването на проблеми значими за бранша, акцентират от БХРА.

През последните 6 месеца Министерство на туризма се занимава точно с тази несвойствена роля, вместо да се опита да взема решение наболелите проблеми и да развива остарели и нови туристически пазари. Хотелиерите бяха първите, които приютиха бежанците от Украйна, само че страната не извърши обещанията, които даде въпреки и със забавяне и част от хотелиерите към момента чакат да им бъде платено за настанените фамилии с деца. И това в изискванията на трагичен растеж на цените на електрическата енергия за бизнеса, на горивата, неналичието на фрагменти и растежа на заплатите в бранша.

Въпреки декларациите на представителите на всички политически сили преди изборите по време на срещи с БХРА, че туризмът ще е приоритет в ръководството, това ни си случи. Не се извършиха и поетите задължения за решаването на редица наболели проблеми в бранша като концесиите на плажовете, статута на националните курорти, казуса с фрагментите и най-много с тяхната сезоност, паркиране и сметоизвозване в курортите, съгласуваност в работата на обособените министерства във връзка с туристическата политика, обособяване на сериозен бюджет за реклама и неговото дейно харчене, основаване на единна браншова организация, стимулиране на туроператорите за привличане на туристи посредством работеща скица от 35 евро, привличане и опазване на чиновниците в бранша и по този начин нататък.

Категорично сме срещу систематичното неглижиране на проблемите на сектора и чакаме идващото държавно управление, без значение дали е постоянен кабинет или длъжностен, да се заеме съществено с решение проблемите на бранша, вместо с други действия, за които има отраслови институции със съответния бюджет и личен състав, безапелационни са от БХРА. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР