Управляващите в Саудитска Арабия са поръчали изследване, за да се

...
Управляващите в Саудитска Арабия са поръчали изследване, за да се
Коментари Харесай

Саудитска Арабия обмисля възможността за разпускане на ОПЕК

Управляващите в Саудитска Арабия са поръчали проучване, с цел да се проучат опциите за разформироване на Организацията на страните, експортьори на нефт (ОПЕК). За това написа американският вестник Wall Street Journal, представен от " Фокус ".

Това изследване ще се организира на фона на подготовката в Съединени американски щати на антикартелен законопроект под названието NOPEC (No Oil Producing Exporting Cartels Act). Целта му е разпределение на пълномощията сред американските съдилища да преглеждат антимонополните тъжби по адрес на страните, членуващи в ОПЕК, както и против страните, участнички в картелни договорености на пазара на петрол.

Адам Семински, ръководителят на Изследователския нефтен център „ крал Абдал “, е декларирал пред американското издание, че законопроектът и изследването нямат отношение едно с друго: „ В кралството схващат, че въпросът за нефта не може да се проточва постоянно …. Освен това напълно не би трябвало да се подценява NOPEC “ е споделил Семински.

Понастоящем въпросът за разформироване на ОПЕК не се разисква съществено. Същевременно съгласно него Рияд слага под подозрение дали е целесъобразно съществуването на картел, откакто единствено Саудитска Арабия и Русия могат да оказват задоволително въздействие върху пазара на петрол.

По-рано Иран прикани Саудитска Арабия да свие дневния рандеман на петрол до един милион барела.

Страните от ОПЕК и други крупни нефтопроизводители в края на 2016 година подписаха съглашение за редуциране на добива на петрол до един милион и 800 000 барела на денонощие.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР