Управляващите в Пловдив са изправени пред дилемата дали да теглят

...
Управляващите в Пловдив са изправени пред дилемата дали да теглят
Коментари Харесай

Дилемата пред Пловдив: Изплащаме заем за градските улици или...

Управляващите в Пловдив са изправени пред алтернативата дали да теглят стабилен заем за огромно строителство на нова пътна инфраструктура, или да тупкат топката, спестявайки си главоболия. Вторият вид обаче значи да продължи пътуването по тъгите със тапи и призрачен трафик за жителите и гостите на града.

Година и половина от първата, оказала се напразна презентация на огромния капиталов план, кметът Здравко Димитров и неговият екип ще показват пред пловдивчани 11 строителни обекта и планувана доставка на машини за общинските предприятия „ Чистота “ и „ Градини и паркове “ на обща планирана стойност 113 501 750 лв.. Намерението на администрацията е да обезпечи финансиране с дълготраен заем от Фонда за градско развиване на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), който ще се изплаща 20 години при 3-годишен гратисен интервал и с рента под 1%.

Дискусията, на която Здравко Димитров чака отзиви и поддръжка от пловдивчани за капиталовия план, ще се организира в сряда от 17:30 часа в постройката на Общинския съвет на ул. „ Авксентий Велешки “ 20.

Окончателното решение е в ръцете на локалния парламент. Сред 51 съветници няма единомислеща безрезервна поддръжка, въпреки че

никой не отхвърля, че е кра йно време да се вземат ограничения

против настъпващото тотално затапване на града с отеснелите му улици и булеварди.

Въпросите са доста и те ще бъдат заложени на администрацията на публичното разискване, а евентуално и на сесията, когато пристигна ред за разглеждане на основната тематика. Дали Община Пловдив може да изплаща заема, без той да се отразява фрапантно върху локалните налози и такси и идните други разноски? Какви отговорности се погасяват сега, в случай че още не е изплатен напълно 50-милионният заем, контрактуван от кмета доктор Иван Чомаков през 2006 година, както и 30 млн. лв. заем на кмета Иван Тотев, също взет за пътната инфраструктура? Доколко включените в листата обекти са от първостепенна значимост? Дали за тяхното създаване има подготвени планове, или ще се разчита отново на известния в последно време инженеринг? Трябва ли да се тегли цялата сума или съгласно целите и действителните благоприятни условия за безболезнено погасяване?

Към този миг единствено един обект от 11-те е сигурен - подлез „ Модър-Царевец “, който се строи с пусков период 2023 година Въпреки това, оборудването е включено в листата за финансиране със заем, с цел да не тежат на бюджета 11 560 449 лв. вкупом. Пробивът до Водната палата с дължина 540 метра е планиран преди няколко години и коства 9,2 млн. лв. с Данък добавена стойност, което значи, че при обезпечено финансиране може да се разгласи социална поръчка.



Така ще наподобява подлезът ”Модър-Царевец

За нов мост над реката, чиято задача е да свърже непосредствено бул. „ България “ и „ Копривщица “ като част от западната дъга, няма утвърден механически план и съгласно последната информация е на стадий правене на регулационния проект. Индикативната му стойност е 30 млн. лева Ул. „ Царевец “ е планувана за уголемение по контракта за подлез „ Модър-Царевец “, само че единствено до бул. „ Хаджи Димитър “. По план удвояването й до бул. „ Свобода “ е с цена 12 165 000 лв., само че

без уголемение „ Царевец “ ще прилича фуния.

Има подготвен план и за реконструкцията на бул. „ Хаджи Димитър “, чиято дължина е едвам 580 метра. Строителството е изчислено на 5 070 000 лв..

За страдание, в листата не попада бул. „ Александър Стамболийски “, защото на него не е осъществено нито едно отчуждаване, с цел да се предприеме плануваното от предишния век удвояване на пътните платна. За в бъдеще остава и връзката сред този бул. “ и „ Цар Симеон Велики “ в „ Тракия “ като част от вътрешния кръг.

Отсъства и продължението на бул. „ Северен “, който съгласно Общ устройствен план би трябвало да стигне до Карловския надлез и Голямоконарско шосе, чието уголемение също ще се подложи на разискване.

За реконструкцията и разширението на бул. „ Марица-север “ е направен механически план единствено в първия стадий - от моста на Панаира до " Герджика " за 10 млн. лв., само че не и до бул. „ Васил Априлов “ /приблизително 5 млн. лева/. Ул. „ Кукуш “ наложително би трябвало да се разшири до надлез „ Родопи “, при изискване че ще се строи пробив под гарата и ще се събаря Бетонният мост. Проект няма, а сега се приготвя Подробен устройствен план - ПУР, въпреки че за новата пътна инфраструктура в региона на гарата се приказва от години.

Всички 11 обекта, в това число реконструкцията на ул. " Митрополит Панарет ", подлезът на Чифте баня, строителството на туристически център на Небеттепе и 5-етажен паркинг за 191 коли на ул. " Четвърти януари ", са планувани с оглед да бъдат приключени за три години, т.е. до края на 2024 година Непостижим период, в случай че в случай че Общинският съвет утвърди заема, занапред ще се организират публични поръчки.

Инж. Любозар Фратев, ръководител на Съвета по туризъм: Предишните кметове обещаваха, само че нищо не направиха



В Пловдив от дълго време трябваше да се стартира с разширението на пътната инфраструктура. Аз съм твърдо „ за “ вложенията, тъй като това значи развиване на града. Съвременен град не може да остане без коли, бизнесът и всички пловдивчани желаят да има хубави и комфортни пътища, а и въздухът да не се замърсява, когато колите са принудени да чакат на кръстовища в тапи.

Няма да проучвам препоръчаните на публично разискване обекти, тъй като всички те са значими. Но не може да построиш подлез „ Модър-Царевец “ и да оставиш ул. „ Царевец “ в настоящето й положение. Улицата несъмнено би трябвало да се разшири. В годините обратно сме били очевидци на доста нелепости, когато се реконструира единствено част от пътя, на парче. Така още преди време трябваше да се построи подлез до Водната палата вместо кръгово кръстовище, което не реши казуса с тежкия трафик в центъра на Пловдив.

Категорично смятам, че няма риск при финансирането на капиталовия план със заем. Общината ще изплати заема, тъй като той е преференциален, а и парите поевтиняват с всяка година. Това са капитални инвестиции в бъдеще, които остават за града.

Моето благопожелание към локалната власт е да взема решение градските въпроси по-бързо и по-смело, тъй като изгубеното време е най-скъпото. От този мандат към този момент губим време, да не приказваме, че тези вложения бяха предизборни обещания на няколко предходни кметове на Пловдив, които си останаха неизпълнени.

Инж. Димитър Попов, архитект на комуникационно-транспортна скица на Общ устройствен план на Пловдив: Още един мост над Марица, само че по нов план



Безспорно, градът има остра нужда от развиването на пътната инфраструктура, което е заложено в Общия организационен проект от 2007 година и в новия проект на Пловдив, който следва да бъде признат.

На разискването бих желал да получа отговор от администрацията за цената на реконструкцията на бул. „ Марица- север “ в размер на 12 млн. лв.. Проектът, който ние сме правили преди време, беше за към 4 млн. лв.. Улицата се уголемява напълно малко, тъй като има алея.

От листата липсва продължението на бул. „ Северен “, което ме учудва, защото булевардът е построен отчасти единствено до Брезовско шосе.

Над Марица изрично би трябвало да има нов мост, само че откакто се приготви нов план, тъй като този, юридически преди пет години, не улеснява трафика. Предвидени са три ленти в една посока, от които единствено по една от тях се реализира придвижването от западната дъга от бул. „ България “ към „ Копривщица “, освен това - с кръстовища и радиуси, без развръзка на колелото. Това ще докара до затапване на бул. „ Копривщица “ и неслучайно този план не е утвърден от КАТ.

Необходимо е да се финансира разширението на ул. „ Царевец “, тъй като от жп линията и бъдещия пробив улицата ще има две платна с по три ленти, само че единствено до бул. „ Хаджи Димитър “. Редно е удвояването да бъде направено до Пещерско шосе и бул. „ Свобода “.

Бул. „ Александър Стамболийски “ го няма в листата, а разширението му е извънредно значимо, тъй като това е вторият южен кръг от Пещерско шосе през Кукленско шосе на бул. „ Цар Симеон Велики “ до „ Скобелева майка “.

Йордан Василев, общински консултант от Българска социалистическа партия: Общината мъчно ще се оправи без държавна помощ



Ние няма по какъв начин да спрем развиването на града и бихме подкрепили капиталовия заем, само че няма по какъв начин да го създадем, без да са ясни плановете. Без точните параметри ще се повтори обстановката с Бетонния мост, за който безусловно ни излъгаха, че няма да се бута, а се оказа, че събарянето му е заложено в контракта.

На картинките тези планове наподобяват добре, само че би трябвало да има разбор каква изгода ще има от тях и дали това са най-належащите обекти за града.

В презентацията на Общината не можах да видя аргументация по какъв начин тези вложения ще се отразят на трафика. Създава се усещане, че задачата на общинското управление е да се изтеглят едни 100-120 млн. лв. заем. А и имаме доста други стартирани планове като плувен басейн „ Младост “, за който има подписан контракт. Мястото е разкопано и нищо не се прави.

Заемът от 113 млн. лв. е една трета от бюджета на Пловдив. Ако не се търси помощ от страната, каквато беше показана на Варна и Бургас, Общината мъчно ще се оправи. Това значи, че ще блокираме всякаква опция за реализация на други планове в идващите 20-30 година Да не забравяме, че би трябвало да се работи с общините „ Родопи “ и „ Марица “ за разширението на околовръстния път, където е направено единствено преасфалтиране.

Стефан Послийски, общински консултант от Вътрешна македонска революционна организация: Искаме изясненост, с цел да не стане като с Бетонния мост



Групата на Вътрешна македонска революционна организация ще оформи мнение за капиталовия заем, откакто имаме повече изясненост по плановете. Искаме спомагателна информация за плановата подготвеност, дали има строителни разрешителни за препоръчаните обекти и кои са целите въпроси, на които доста пъти сме търсили отговор от администрацията. Ще вземем решение според от това, какви данни ще ни бъдат показани.

Години наред се борихме за създаване на подлез „ Модър-Царевец “, само че и за този обект би трябвало да забележим стадиите - каква е плановата подготвеност, постановат ли се отчуждителни процедури, какъв брой бързо ще се строи.

Целта е да забележим комплектност на един обект с подготвени решения - има ли всички нужни документи, в какъв период ще бъде изпълнен и до каква степен ще облекчи пловдивчани. Към плановете би трябвало да се подхожда деликатно и да има повече изясненост, с цел да не стане както с Бетонния мост, за който никой не ни осведоми, че ще бъде опустошен.

Константин Георгиев, общински консултант от Кауза Пловдив: Парите при рента от 0,3% са напряко като подарени



Обектите, включени в плана, са единствено част от нужната инфраструктура в Пловдив, само че сега това е максимумът, който Общината може да поеме като дълг. Средствата от Фонда за стабилно развиване се вземат при рента 0,3% - това са напряко подарени пари.

Проектите са първа стъпка към довеждане докрай на вътрешния кръг на Пловдив, който ще разреши да се пренасочи част от трафика, съсредоточен в центъра, в периферията на града. Мисля, че е наложително да създадем всичко допустимо тези планове да се осъществят в идващите няколко години. Разбира се, че администрацията има ангажимент да изготви линеен график, съгласно който, примерно, тази година започват три обекта, следващата година - още три, по-догодина - четири.

Не виждам риск в тегленето на този заем. Пловдив се развива и е обект на засилен капиталов интерес, който носи доходи в бюджета. Част от обектите са директно свързани с развиването на туризма - създаване на многоетажен паркинг, реконструкцията на подлеза на Чифте баня, информационно-туристически център.

Надявам се сътрудниците да проявят храброст, с цел да се осъществя тази самодейност на кмета.

Ангел Славов от ГЕРБ, ръководител на комисията по финанси и бюджет в Общински съвет: Обектите са значими, само че да ги степенуваме



В групата на ГЕРБ не сме коментирали предлагането на администрацията за капиталовия заем, по тази причина ще изразя единствено персоналното си мнение. Всички препоръчани планове са значими и хубави за Пловдив. Въпросът е по какъв начин ще се подредят по цели и кои от обектите пловдивчани смятат за първостепенни, и кои от тях могат да бъдат отсрочени във времето, тъй като заемът, който обсъждаме, не е дребен като сума и ще се отрази на бъдещето потомство.

Според мен плановете би трябвало да бъдат степенувани, с цел да може, като се стартира един обект, да бъде приключен, т.е. да има резистентност. Личното ми мнение е, че поетапното взимане на заем е по-добър вид.

Подлез „ Модър-Царевец “ е най-важният план и би трябвало да бъде приключен. От дете пребивавам на Пещерско шосе и виждам по какъв начин трафикът става с всеки ден по-интензивен, а подлезът ще го разтовари. Може би вторият по значимост обект е нов мост, който да отпуши придвижването, да вземем за пример от Пазарджишко шосе, като насочи част от колите по бул. „ Копривщица “. Обсъждането в групата на ГЕРБ следва.

Евелин Парасков, " Съюз за Пловдив ": Как ще се отразят задълженията на налозите и таксите



Община Пловдив в никакъв случай не е заявявала желание да поеме толкоз огромен дълг - 113 млн. Ето за какво следва да сме извънредно прецизни. Безспорно заложените обекти, или най-малко част от тях, е добре да ги има, само че би трябвало ясно да определим кои са предпочитаните. Няма по какъв начин да съпоставим потребността от безвредно прекосяване по бул. " Марица-север " с естетизация на подлеза на Баня старинна, а също по този начин нуждата от пробив " Модър-Царевец " с туристически информативен център.

Три въпроса считаме за доста значими в разискването за заем.

1. Съобразено ли е тегленето на заема с Националния проект за възобновяване и резистентност? В него е отредена съществена роля на общините във връзка с енергийната успеваемост и там е заложено комбинирано финансиране сред грант и финансови принадлежности, което значи заем. Предвидени ли са благоприятни условия за в допълнение кредитно финансиране още през тази или идната година?

2. Новият програмен интервал 202-2027 започва от тази година. Община Пловдив може да бъде бенефициент, като с изключение на европейското финансиране по множеството оперативни стратегии се изисква и личен принос. Ще има ли буфер в бюджета, който да обезпечи опцията ни да бъдем бенефициент?

3. Тази година поехме дълг от 30 млн. за Воден план. Като прибавим заплащанията по предишни заеми и нов заем от 113 млн. лева, каква е равносметката на кредитния ни рейтинг? Това ще докара ли до внезапно повдигане на налози и такси и по кое време се чака да се случи това?

Веселина Александрова, ръководител на групата на Демократична България в Общински съвет: Всички носят разноски и нито един доходи в бюджета



Прави усещане, че половината средства от тези 113 млн. лв., планувани за обектите, отиват за реорганизация и рехабилитация на улици, която активност би трябвало да се покрива от общинския бюджет. И в случай че не може, по какъв начин тогава ще генерираме в бюджета задоволително доходи, с цел да изплащаме дълга?

От плановете се вижда, че единствено един - за многоетажен паркинг, би осигурявал такси в бюджета. Но към този момент се потвърди, че определеното за него място - ул. „ Четвърти януари”, е некомуникативно. Действащият сега паркинг не съумява да оправдае направените разноски по него в размер на 200 000 лева Многоетажният паркинг пък ще коства 5 млн. Излиза, че всички планове са голям разход без нито един обект, който да носи доход. Това все едно е да купиш тв приемник, без да имаш опция да плащаш тока.

Всички планове са типични за ГЕРБ - асфалт и бетон. Очевидно ГЕРБ бърза да обезпечи публични поръчки за доближените компании, а след това сметката да плащаме ние, без да е ясно по какъв начин.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР