Управляващите са напът да приемат решение за плащане на фирмите

...
Управляващите са напът да приемат решение за плащане на фирмите
Коментари Харесай

Управляващите се разбраха за плащанията на пътните ремонти

Управляващите са напът да одобряват решение за заплащане на компаниите за осъществените от тях пътни поправки. Във вторник парламентарната комисия по районна политика утвърди разновидността, по който бе реализирано единодушие сред четирите партии " Продължаваме промяната " (ПП), Българска социалистическа партия, " ИТН " (ИТН) и " Демократична България " (ДБ) в понеделник вечер.

Той планува пътната организация да заплати на компаниите 50% от над 1.1 милиарда лв. за осъществените поправки, както и цялата сума на фирмите за мантинели, маркировка и знаци. Остатъкът ще бъде разплатен със глоба от Народното събрание след показване на отчета на междуведомствената работна група и мнение на районната правна комисия. В остарелия вид беше да минава през антикорупционната комисия в Народното събрание.

Освен това се дава право на пътната организация да разпорежда нови поправки по старите контракти, като всички действия по тях би трябвало да приключат до 30 септември 2022 година Новото възлагане няма да минава за утвърждение през Народното събрание, както предвиждаше предходната редакция, взеха решение още депутатите от районната комисия.

В сряда това би трябвало да бъде утвърдено и от комисията по бюджет и финанси. Плановете са в четвъртък то да бъде признато от Народното събрание, сподели ръководителят на районната комисия Настимир Ананиев (ПП).

Той означи, че са направени общо 9 публицистични промени по импортираното настоящо предложение след извършения съдружен съвет сред 4-те партии от ръководещата коалиция в понеделник вечер. По думите му най-съществената смяна е тази на замяната на антикорупционната комисия с тази по районна политика, която ще прави инспекцията на отчета на междуведомствената група.

Другата основна смяна е отпадането на парламентарния надзор върху нови възлагания по старите контракти. Такъв ще прави пътната организация.

Вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов изясни, че организация " Пътна инфраструктура " е сертифицирала за заплащане на пътните компании към 1.2 милиарда лв. за осъществени поправки по републиканската пътна мрежа. Тези пари би трябвало да бъдат изплатени до 30 юни, според подписаните с компаниите анекси от служебния кабинет, сподели Караджов.

Отделно на компаниите е предоставена работа за още 1.1 милиарда лв., като тези обекти не са довършени, сподели Караджов. По думите му според анексите по договорите тази работа би трябвало да бъде свършена до 31 юли 2022 година, което Караджов не вижда по какъв начин ще се случи. По тази причина е поискано удължение на периода до 30 септември.

По време на дебата в комисията по районна политика ГЕРБ даде поръчка, че в пленарната зала ще изнесе данни за забележителното повишаване на цените по Те бяха оповестени неотдавна от АПИ. По тях освен е увеличена над 6 пъти заложената стойност на ремонтните действия през идващите 3 години, само че има и завишаване на пределните единични цени и на тези за зимното разчистване. Изчисленията на ГЕРБ демонстрират, че пределните единични цени са увеличени с до 22%, а на някои типове материали са по-високи с 50% по отношение на цените по старите контракти, означи Николай Нанков (ГЕРБ).

Той показа и други съпоставения на пътни възлагания при ГЕРБ и от служебния кабинет на Румен Радев, които предстоящо са в интерес на някогашните ръководещи.

Това провокира депутати от ръководещата коалиция да му припомнят, че секторът сред Чирпан и Стара Загора е издигнат през 2007 година на цена от 4.2 млн. лева./км, а направеният по-късно от ГЕРБ ремонт на същия сектор е коствал на българските данъкоплатци над 5 млн.лв./км.

За сряда е плануван народен митинг на пътния отрасъл. Отново се чака да бъдат блокирани основни кръстовища в страната.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР