Управляващите подготвят спешни законодателни промени, които да облекчат процедурите по

...
Управляващите подготвят спешни законодателни промени, които да облекчат процедурите по
Коментари Харесай

Управляващите със спешни законодателни промени за улесняване на донорството

Управляващите приготвят незабавни законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство у нас. 

Това стана ясно от брифинг в Министерския съвет след среща на премиера Бойко Борисов с родственици на 29-годишния Адриан Петков, който умря, до момента в който чакаше за белодробна трансплантация. За законодателните промени оповестиха министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев и ръководителят на здравната комисия към Народното събрание - Даниела Дариткова от ГЕРБ. 

" Решението на Комисията по опазване на здравето е в незабавен порядък да се ангажира със законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Смятаме, че всичко това ще даде добра нормативна основа, с цел да се развие системата за донорство и това да стане задачата, която да продължи фамилията на Адриан, макар претърпяната загуба ", разяснява Дариткова. 

Ще бъде направена и акция в поддръжка на донорството. " Трябва да се организира донорска акция, тъй като без да имаме донори няма по какъв начин да спасяваме хората. И ще създадем всичко допустимо да изградим нужния потенциал донорството
и трансплантациите да се правят в България. Свързал съм се с мои другари от други страни, които да ни оказват помощ това да се случи в България ", разяснява Кирил Ананиев.

Здравният министър добави, че България годишно би трябвало да има по 70 донора, с цел да стане постоянен член на „ Евротрансплант, а в момента са под 10. „ Ако съберем нужното донорство, можем да употребяваме клиниките в Европа, които са на доста високо ниво. Започнали сме работа по този въпрос и по построяването на потенциал у нас, само че той лишава дълготрайно време ", добави той.

Братът на Адриан – Алберт Петков, сподели след срещата, че е удовлетворен от диалога и постигнатото решение след него.

" Хората би трябвало да схванат какъв брой е значимо да не погребваме възможностите на другите. Съгласни сме да работим за хората, чакащи трансплантации. Но първо би трябвало да обърнем внимание на българското, а по-късно и на другите решения. Трябва да взимаме образец от братчето ми и от хората, които бутат нещата, с цел да стават. Не би трябвало нещата да са „ болен здрав носи “. С господин Борисов и Министерството на здравеопазването ще създадем всичко допустимо хората да станат по-информирани по отношение на донорството. Вярвам, че те ще схванат същността. Всичко зависи от нас ", сподели Алберт Петков.

Здравният министър Кирил Ананиев пък заяви, че е упълномощил съм инспекция по случая с умрелия Адриан Петков. " За да разберем кой е сбъркал и да си понесе отговорността, тъй че да не се повтарят грешките ", посочи той.

Ананиев сподели още, че е разпоредил да бъде изработен указател на всички хора, които имат потребност от белодробни трансплантации. " Да бъдат следени от самото начало, с цел да имаме цялостна информация за положението им когато и да е ", добави министърът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР