Управляващите от ПП-ДБ иницииратха извънредно събиране на Столичния общински съвет

...
Управляващите от ПП-ДБ иницииратха извънредно събиране на Столичния общински съвет
Коментари Харесай

ПП-ДБ-СС спешно свикват СОС за санирането, от ГЕРБ и БСП ги обвиниха в некомпетентност

Управляващите от ПП-ДБ иницииратха изключително събиране на Столичния общински съвет в понеделник за решение на незабавен проблем със санирането. По проект идната сесия на СОС трябваше да се състои на 25 януари.

Председателстващият Столичния общински съвет (СОС) Грети Стефанова обаче е изпратила писмо до всички общински съветници да се съберат на 15 януари - понеделник, от 14:00 часа, оповестиха от пресцентъра на СОС. Призивът е по отношение на отчет на кмета на Столичната община Васил Терзиев. В отчета се показва, че крайният период за приемане на планови оферти по Процедура " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий II " изтича на 16 януари тази година, оповестява Българска телеграфна агенция.

В писмото Стефанова моли за удостоверение от всички съветници. При проявена отговорност от тяхна страна и събиране на нужния кворум, отчетът ще бъде разискван.

В четвъртък тази седмица СОС отсрочи избора на ръководител за 25 януари. На съвещанието беше изработен шести опит за избор на ръководител, откакто на 18 декември 2023 година петият опит беше несполучлив.

От ГЕРБ и Българска социалистическа партия дадоха отговор, че такова събиране не е належащо, кметът не познава пълномощията си и в Столична община царува безпорядък.

" Кметът Терзиев не познава нито пълномощията си, нито отговорностите си. Внесеният " отчет " за санирането е фрапиращ образец за непросветеност и управнически безпорядък. Безпомощността постоянно е плод на непросветеност. Това е единственото пояснение за изпратеното от ПП-ДБ-СС искане за събиране на групите в общинския съвет на 15 януари (понеделник) от 14 ч, на което да бъде прегледан " отчет " от кмета Терзиев ", написа във Facebook общинският консултант от ГЕРБ Георги Георгиев, който изложи позицията на групата в СОС.

Изпратеният документ е фрапиращ образец по тази причина, че кметът Терзиев не познава нито пълномощията си, нито отговорностите си като кмет. Предоставеният ни " отчет ", озаглавен " неспособност за упълномощаване на районните администрации на Столична община като водещи сътрудници по планове по Процедура BG-RRP-4.023 " ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД - стадий II ", демонстрира достигнатото равнище на управнически безпорядък и непросветеност по следните аргументи:

- На първо място, импортираният от господин Терзиев " отчет " е ненужен. Кметът и екипът му от зам.-кметове е редно да знаят, че определеният за кмет на Столична община може да делегира свои пълномощия на кметовете на региони по силата на закона. Затова не се нуждае от позволение (решение) от Столичния общински съвет.
Снимка: Българска телеграфна агенция
- На второ място, импортираният от господин Терзиев " " отчет " не е отчет. Изпратеният ни документ не има нито предмет, нито съдържа план за решение. Последното е наложителна част за всеки отчет, който демонстрира каква е волята на вносителя, в тази ситуация кмета, препоръчана за разглеждане от съвета. Необяснимо е по какъв начин трима настоящи зам.-кметове са подписали документ, който е правно неразбирателство и с това са подвели и кмета Терзиев.

- На трето място, импортираният от господин Терзиев " отчет " не е незабавен. Необяснимо е за какво в петък вечер (12 януари) кметът се сеща, че срокът изтича след 3 дни (16 януари). Ден по-рано господин Терзиев дружно със съветниците от ПП-ДБ-СС и " Синя София " желаеха идващото съвещание на СОС да е на 25 януари.

" Многократно предупреждавахме, че политическата рецесия, основана от спечелилите избори ПП-ДБ-СС, се трансформира в управническа. Това, за жалост, към този момент е реалност. София се нуждае от работещ общински съвет час по-скоро, а това значи, и ясно болшинство, което носи отговорност за ръководството. Изпадналото в обезсърчение ръководство затъва в безпорядък и непросветеност, които не могат да бъдат скрити нито от измислени " рецесии ", нито от ултиматуми ", пък е изводът, който прави в своята позиция общинският консултант от ГЕРБ Георги Георгиев.



От ГЕРБ в СОС упрекват в безредица и непросветеност новия управнически екип на Столична община. Същото дават отговор в писмо и от БСП-София.

" Притеснителен е фактът, че след два месеца ръководство, администрацията на Столична община работи като пожарна команда, пишат социалистите в отговор на поканата за нова дата на първото съвещание на СОС на 15-ти януари, вместо на 25-ти, както беше решено на сесията на 11.01.2024 г. В Столична община царува непросветеност и управнически безпорядък ", гласи позицията на общинските съветници от групата на Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България " в отговор на поканата.

" Уведомлението, че Столичният общински съвет би трябвало да се събере на съвещание в понеделник беше изпратено на електронната поща на ръководителя на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков на 12-ти януари след 17,00 часа. В него излиза наяве, че " по предложение на госпожа Грети Стефанова общинският съвет следва да се събере на 15.01.2024 година, поради крайния период за приемане на планови оферти по Процедура BG - RRP-4.023 " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - стадий II ", който изтича на 16.01.2024 година ". В същия имейл е прибавен документ, наричан " отчет " и се изисква удостоверение за наличие на общинските съветници.
Снимка: Булфото
" За осъществяване на съответния план с краен период 16.01.2024 година, се внася информация до кмета на Столична община на 12.01.2024 година Не се познава нормативната уредба, царува управнически безпорядък и проличава липса на подготвеност ", пишат още в отговора си социалистите. Опитът, за следващ път да се насочи казуса към Столичния общински съвет, е и опит да се прикрие пред обществото безсилието на първата политическа мощ в СОС да реализира болшинство за ръководство на града ", обобщават социалистите.

Писмото с отговор на поканата за съвещание на СОС на 15-ти януари е изпратено през днешния ден от шефа на групата Иван Таков на електронните пощи на всички общински съветници в СОС. От " Българска социалистическа партия за България " са безапелационни, че ще изложат позицията си и на съвещание в понеделник, в случай че е налице законово изискуемия кворум за неговото осъществяване.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР