Управляващите обсъждат създаването на Междуведомствен съвет, който да защитава държавата

...
Управляващите обсъждат създаването на Междуведомствен съвет, който да защитава държавата
Коментари Харесай

Проект на управляващите: Василев оглавява нов, извънреден орган за националната сигурност -

Управляващите разискват основаването на Междуведомствен съвет, който да пази страната от опасности за икономическата и финансовата система. Предложението е финансовият министър Асен Василев да оглави съвета,

Новият орган би трябвало да бъде създаден посредством специфичен закон - за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната.

БНР твърди, че планът за закона е обсъждан на финансовите експертни препоръки при вицепремиера Асен Василев. Предвижда се, с изключение на Василев, в Междуведомствения съвет да вземат участие заместник-министрите на правораздаването, външните и вътрешните работи, на стопанската система и промишлеността, зам.-директорите на Национална агенция за приходите и ДАНС. Това ще е съвещателен орган към Министерския съвет.

Засега проектозаконът няма утвърждение на съдружните сътрудници.

В проектозакона се планува да бъдат основани национални описи - на лицата и обвързваните лица, за които има събрани данни, че употребяват с незаконни цели високотехнологични продукти; правят злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана активност на капиталови медиатори или пък се пробват да трансферират посредством български банки средства с непостоянен генезис, както и злоупотреби със средства на Европейски Съюз.

Извънредността се състои в следното - включването в един от двата национални листата ще е съображение за започване на инспекция по Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество.

Изрично е казано, че в случай че основател или ръководител на политическа партия и коалиция бъде включен в черен лист, на групировката няма да се дава държавна дотация.

В проектозакона е посочено, че даването на информация на новия орган не може да бъде отказано от съображения за банкова, комерсиална, държавна или служебна загадка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР