Управляващите обмислят с промени в Закона за данък добавена стойност. Мярката

...
Управляващите обмислят с промени в Закона за данък добавена стойност. Мярката
Коментари Харесай

Намаляват ДДС и за доставки на храна

 Управляващите обмислят с промени в Закона за налог добавена стойност. Мярката ще е годна до края на 2021 година. В момента 9% е Данък добавена стойност за заведенията за хранене, само че не се засягат доставките. Пример - в случай че ядеш салата в ресторанта е 9%, в случай че ти го доставят у дома е 20%.

" Взехме решение за понижаване на Данък добавена стойност за 9% за храната, която се подготвя в ресторант и се доставя по домовете. Изчисленията демонстрират, че не повече от 15 милиона ще е понижен приходът от Данък добавена стойност ", изясни ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

" Продължавам да смятам, че смяната в диференцираните ставки не е положително решение. Но като сме споделили А за главната ставка, би трябвало да кажем и Б за доставките на храна. В тези условия е по-добре да хората да си стоят у дома ", добави ръководителят на Бюджетна комисия Менда Стоянова.

" Намираме се в комплицирана обстановка. Една част от нашия бранш не работи, друга ще затвори. Предложили сме понижаване на Данък добавена стойност за доставки по домовете. В цяла Европа се случват тези понижения ", стимулира предлагането си председателят на Асоциация на заведенията в България Ричард Алибегов. 

За намаляването на налога заяви и късно нощес министър председателят в обществените мрежи.

" Разпоредил съм на моите депутати на следващия ден да прегледат опцията за понижаване на ДДС-то на заведенията за хранене, които разнасят храни по къщите, също да стане 9%, както е в самите заведения за хранене ", сподели Борисов по време онлайн лъчение във фейсбук.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР