Управляващите начело с ГЕРБ са знаели точно какво решение вземат,

...
Управляващите начело с ГЕРБ са знаели точно какво решение вземат,
Коментари Харесай

Властите са знаели, че с Турски поток помагат на Путин срещу Украйна, показва разследване

Управляващите отпред с ГЕРБ са знаели тъкмо какво решение вземат, когато са се съгласили през България да премине " Турски поток ". По този метод те са помогнали на президента на Русия Владимир Путин да заобиколи Украйна при преноса на природен газ и също, че България няма да има никаква изгода от плана. В допълнение той е построен с към 3 милиарда лева нейни средства. Това се разбра на конференция, дадена от представители на няколко медии и немедийни организации, взели участие в следствие по случая, писа електронното издание dnevnik.bg.

В България планът бе стартиран от кабинетите на Бойко Борисов, който той наричаше " Балкански поток " и го представяше като осигуряващ газ за инициирания от същия кабинет газов хъб " Балкан ". Газопроводът няма изходна точка на територията на България, въпреки че минава през нейна територия, която не е снабдена, а по-голямата част от потенциала и на входа, и на изхода й е резервирана от " Газпром " в нарушаване на европейските правила.

Кабинетът на ГЕРБ също така не сподели до момента така наречен пътна карта за построяването на плана, като публична инспекция в Министерството на енергетиката сподели, че в деловодството подобен документ не е завеждан. Заради интереса по тематиката през последния месец актуалното управление на ведомството разгласи, че още веднъж ще направи инспекция.

Снимки на картата бяха оповестени първо от InformNapalm и разкодирани от българската онлайн общественост от специалисти по киберсигурност и битка с дезинформацията " Елфите ".

Пътна карта с " Газпром " за смяна на газовите потоци и построяването на трасе през България като продължение на " Турски поток ", което да заобиколи Украйна, е подписана при единственото посещаване на Бойко Борисов в Москва през 2018 година, оповестява " Капитал ". Преди това през 2017 година министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписва меморандума за развиване на газопреносната мрежа, който изчезва съгласно изданието след рухването на кабинета на ГЕРБ от власт.

Днес Петко Петков и различен негов сътрудник от " Елфите ", който резервира анонимност, описаха, че от InformNapalm са се свързали с тях, до момента в който са разследвали сръбската част от плана, и оферират да работят по българската. Информацията с документите е получена от имейл преписка на Евгений Зобнин, асистент на заместник-председателя на съветския парламент Александър Бабаков. За разлика от по-голямата част от кореспонденцията, която е предпазена с пароли - въпреки и къси и слаби по думите на " Елфите ", пътната карта е била незащитена.

Документите демонстрират още, че представители на Института по интернационална интеграция, който на процедура е тинк-танк, всекидневен инструмент за пробутване на съветското въздействие под комерсиална шапка, са били постоянно командировани в София, което се схваща от техните доклади за командировъчни разноски, също част от разкритата преписка.

Според участници в следствие по тематиката политиците и в Народното събрание са знаели какво всъщност съставлява планът и за Русия, и за България. От " Елфите " показаха, че Българска социалистическа партия си трансформира изцяло позицията по плана след посещаване на Корнелия Нинова в Москва, чиято партия преди този момент е била срещу. А натискът върху нея е бил сбъднат по молба на ГЕРБ, за което също са открити писмени доказателства. Атанас Чобанов от Bird.bg разгласи, че ДАНС е уведомила със секретна информация на закрито съвещание на енергийната комисия в Народното събрание, че задачата на плана е Путин да заобиколи Украйна и че България няма да получи нищо. Дори уточни, че против него се води дело, тъй като е разгласил тези секретни информации.

Любо Венков от БОЕЦ пък заяви, че чака този парламент да образува комисия по плана " Турски поток ", като организацията има увещание от върховен държавен чиновник че ще свидетелства за нарушавания по случая пред такава комисия, в това число и за оказван му напън.

Сред нарушаванията Ивайло Станчев от " Капитал " открои заобикалянето на Закона за публичните поръчки и подсети, че определеният реализатор на плана - " Аркад " от Саудитска Арабия, в последна сметка бе завладяна от съветски компании. Освен това планът е изпълнен в рекордно къс сок - към 1 година благодарение на нелегално импортирани съветски и беларуски служащи. И други участници в конференцията, които имат достъп до изтеклите документи, потвърдиха, че няма данни да са издадени по законов ред работни визи за тези строители.

Илиян Василев, енергиен специалист и някогашен дипломат на България в Русия, открои няколко огромни неистини, които ръководещите от ГЕРБ стартират пред обществото по отношение на плана. Една от тя е изказванието, че Бойко Борисов и България са спрели плана " Южен поток " - първият вид на Русия да заобиколи Украйна при преноса на газ. " Това е неистина. Той е спрян поради окупацията на Крим и разпада на връзките сред италианската " Ени " и " Газпром ", изясни Василев и уточни, че " сме доста дребни ", с цел да можем да спрем сходен план.

По мотив думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че се гордее с този план, Василев разгласи и че изключително огромен проблем по случая е асиметричната взаимозависимост, при която България има към 1 милиарда лева пропуснати изгоди от отхвърлен контракт и дадените пари за строителството, които се трансформират в дълг. В същото време управляващите настояват, че планът подсигурява доставката на съветски газ на ниски цени, въпреки България да не черпи от преноса. Русия спря газа през април 2022 година макар контракта за доставка на България, тъй като надвива ползата " Булгартрансгаз " да транзитира, а не да доставя. " И къде е националният интерес, тъй като той не е да придвижва съветски газ ", попита риторично Василев. Друга неистина, която уточни, е изказванието тогава на ръководещите, че в случай че тръбата не мине през България, тя ще я заобиколи. Ако това бе допустимо, той трябваше да свърши в Италия, изясни специалистът. Допълни, че Гърция няма по какъв начин да заеме мястото на България, защото това е щяло да компрометира преноса й на азерски газ към Италия през Трансадриатическия газопровод, който е европейски план за разлика от " Турски поток ".

Надграждането на тези зависимости продължава и в този момент. Казва, че България към този момент е " наркотизирана " и не може да прекъсне изцяло съветския газ до 2027 година, както желае Европейската комисия, защото прекъсването на преноса значи банкрут за " Булгартрансгаз ". Затова съгласно него при гласуването в Европейски Съюз на такива въпроси български представители са нормално срещу цялостния отвод от съветски газ.

Транзитираният през 2022 и 2023 година съветски газ през България е генерирал 16 милиарда $ доходи на " Газпром ".

Обяви, че по данни към 21 март, през " Турски поток " се придвижват същите количества газ като преноса през Украйна и в случай че този пренос през 2024 година спре, " ние ще останем единствените, които ще свързват Ердоган, Радев, Вучич, Орбан. Това е оста на съветското въздействие, това е геополитика. Ако Борисов се гордее с това, реализирано е ", акцентира Василев.

От показаните данни се разбра, че никоя институция в България не е реагирала на сигналите за нередности, свързани с този план. Любо Венков от БОЕЦ подсети, че организацията е направила 24 акции по трасето на градежа на тръбата, вследствие на което са открили съществуването на паравоенна защита от съветска страна и заетостта на съветски и беларуски служащи без визи за работа. Получените във времето документи,доказващи нередности, организацията е предала на всички държавни органи, които имат отношение, а също и европейски институции. Реакция е имало единствено от европрокуратурата, и то за конфискация на техника.

Междувременно се оказва, че ръководителят на организацията Георги Георгиев е бил подслушван по отношение на извършените акции. " Ускорихме и огласихме съответни данни за съветски шпионаж. Сезирахме Министерство на вътрешните работи за " Вагнер " (частната военна организация в Русия, чийто водач бе доближен на Путин, само че почина, откакто бе повел протест против съветския президент - бел. авт.), а те ни пратиха " Вагнер " да ни арестуват ", изясни Венков. Съобщи и за получавани закани за ликвидиране.

Последният импортиран сигнал е до Народното събрание, откъдето организацията получила увещание, че ще бъде основана краткотрайна комисия. Венков не посочи от кое място е пристигнало уверението, само че за такава концепция от страна на " Продължаваме промяната - Демократична България " се разбра от думи на Теменужка Петкова, народен представител от ГЕРБ сега, която е измежду посочените четирима от Борисов да води договаряния за сформиране на държавно управление. И тя на собствен ред след Борисов разгласи, че няма от какво да се тормози, в случай че такава комисия бъде основана.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР