Управляващите искат да удължат мандата си. Борисов иска да спаси

...
Управляващите искат да удължат мандата си. Борисов иска да спаси
Коментари Харесай

Манолова призова Борисов да обясни къде са парите за машините за гласуване и къде са машините

Управляващите желаят да удължат мандата си. Борисов желае да избави властта си, а не бизнеса и работните места. Подобно противоконституционно желание и деяние е без казус в новата българска история. Но от Борисов единствено това не бяхме видели.

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова в „ Лице в лице “ по бТВ.

Чухме негов министър, който твърди, че не трябвало да мислим за мандата на Народното събрание като за четиригодишен, че можело да се случи военно или изключително състояние и може да се удължи мандатът с месеци. Министърът не е ясновидка, с цел да знае какво ще се случи тогава, само че изказването му, осем месеца преди изборите, е показателно за желанието да се брани със зъби и нокти до последно това ръководство, добави Манолова и сподели, че ГЕРБ вършат и юридически съвещания по желанието си за удължаването на мандата.

Според нея повода за това е, че се чакат съществени европейски средства за възобновяване на стопанската система след рецесията с ковид.

Ясно е, че като продължат да насочват европари към приятелския кръг от компании, към тези, които им обезпечават изборите, това ще подкопае честността на вота. Европарите и българските пари за антикризисни ограничения, които министър председателят и неговият финансов министър обилно обещаваха от телевизионните екрани, по този начин и не са стигнали до българските жители. Българското държавно управление, отпред с Борисов не съумя да омекоти удара на рецесията. Другите страни започнаха да излизат, а ние продължаваме на задна скорост, акцентира Манолова.

Това е държавно управление на сякаш национална партия, което остави народа си без поддръжка. Няма друга европейска страна, която да е оставила без поддръжка компаниите, жителите, семействата. Появява се нова политическа мощ – гневът на българските жители. Наесен ще има национално неодобрение. Предстои есен на глада и на торнадо от гладни протести. Хората обедняват, компаниите банкрутират, а страната няма ограничения за поддръжка, безапелационна бе тя.

Министерството на стопанската система с програмата „ Конкурентоспособност “ е цялостен неуспех, добави тя и акцентира, че по публични данни 28 хиляди компании са подали заявки за безплатна помощ от 3 до 10 хиляди лева за дребни и микропредприятия, а се правят оценка към 1000 компании на седмица. Тези пари бяха нужни на микропредприятията в първата фаза на рецесията. Още не е стартирала програмата за поддръжка от 30 до 150 хиляди лева, не са оповестени изискванията, не е ясно по кое време ще стигнат парите до компаниите, сподели Манолова.
 
Председателят на „ Изправи се.БГ “ акцентира, че еднократната помощ от 375 лева за родители в неплатен отпуск е стигнала едвам до 2500 души, а креативен стипендии са получили по-малко от 500 индивида. Бизнесът сега е на колене. Малкият и междинният бизнес е безусловно закривен. Хората не престават да се тревожат за бъдещето си, 100 хиляди повече са безработните от началото на рецесията.

Относно социологическите организации Манолова съобщи, че от „ Изправи се.БГ “ възнамеряват да се извърнат към  Асоциацията на социологическите организации в България за правшла за справедлива социология и да се спре с фалшив социологията, която някое социолози си разрешават редовно.

Става дума за политическите права на българските жители и откровената операция с данни. Това си е търговия с въздействие, когато по малкия екран се приказват небивалици, които нямат нищо общо с истината и които по-късно на избори се удостоверява, че не са истина, сподели Манолова.

Освен правилна социология с правила, с цел да имаме почтени избори, би трябвало да има и машинно гласоподаване, добави тя и напомни, че през февруари тази година министър председателят Борисов е заречен средства за 13 000 или 15 000 машини за гласоподаване, само че до момента към момента не са оповестени публични поръчки.

За електронното гласоподаване, което също е записано в Изборния кодекс, също не се прави нищо. На идващите избори партиите и гражданските организации би трябвало да се ангажират с обезпечаването на интернационалните наблюдаващи поради честността на вота, поради кражбата на избор, поради операциите, поради всички измами, които се ползват по време на избори, сподели още Манолова.

Председателят на " Изправи се.БГ " напомни, че Законът за частния банкрут е импортиран от нея Народното събрание в качеството й на омбудсман преди една година.
Преди месец внесохме и Закона за колекторите. Депутатите да не се ослушват, а да го внесат за разглеждане, тъй като този закон е необходим на българските жители, сподели още Манолова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР