Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните

...
Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните
Коментари Харесай

Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение

Управляващите ИЕПС ще бъдат глобени по ЗДвП, а поради техните нарушавания - по общинска разпоредба би следвало да глобяват и „ оператора ” на услугата

Електрически тротинетки разединиха общинските съветници в Бургас. Не тъй като някои от градските старейшини са срещу тях, а поради правната рамка за използването и контрола. Докладната, която ще се гледа на постоянната сесия на Общински съвет Бургас във вторник, днес бе прегледана от Правната комисия към локалния парламент. Предложението бе прегледано от всички комисии през тази седмица и бяха изтъкнати съществени проблеми, които най-малко на този стадий наподобяват нерешими.

Основният се крие в това, че има настоящ Закон - този за придвижването по пътищата, в който ясно е разказано при какви условия и по какъв начин тъкмо да се ръководят така наречен ИЕПС - самостоятелни електрически транспортни средства. Именно върху ЗДвП би трябвало да „ легне ” и нормативната уредба на Община Бургас и това, най-малко на доктрина, звучи елементарно, само че на процедура в цялата картина влиза компанията, която дава услугата на територията на Община Бургас - LIME.

Зелените тротинетки от към този момент най-малко 2 години са бодил в очите на бургазлии. Не тъй като не са комфортни, а тъй като в същинския смисъл на думата пречат и се ръководят безсистемно, в това число от деца. Преди няколко месеца представител на компанията се срещна с членовете на Постоянната комисия по превоз към ОбС-Бургас, с цел да даде гаранции, че при рестартирането на услугата на територията на града, всички проблеми ще бъдат изчистени. Визира се главно придвижването на ИЕПС по пешеходните зони на ул. „ Александровска ” и бул. „ Ал.Богориди ”, безразборното изоставяне на тротинетките по улиците и най-много - заплахата от съществени произшествия с деца и потребността от надзор.

В началото на януари т.г., стана ясно, че компанията желае да удовлетвори настояванията на Община Бургас, само че май няма предпочитание.

Мениджърът на LIME Евани Попдончева разяснява след среща, инициирана от общинския консултант Тодор Иванов, следното: „ За нас е значимо да нанесем измененията в системата още преди да пуснем още веднъж тротинетките в Бургас. Няма да е желателно в разгара на дейния летен сезон да се постанова да внасяме корекции, тъй като това ще обърка потребителите. Ще създадем всичко допустимо да удовлеторим условията на Община Бургас и ще се радваме още веднъж да работим дружно ”.

Трябваше да има ограничавания по GPS - по този начин, че тротинетките да не могат да се ръководят в пешеходните зони. Трябваше да има ограничавания на скоростта, идентификация със самоличността на ползвателя и гаранции за надзор за безразборното изоставяне на транспортните средства. Това, както е видно от най-обикновена разходка в центъра на Бургас, не се случва.

Казусът в този момент, откакто тротинетките отново са в Бургас, е малко по-различен. Изглежда има напредък и компанията желае да удовлетвори условията, само че се основава юридически проблем. В документа, който следва да се гласоподава от общинските съветници идната седмица, е разказано, че ще се постановат санкции на „ оператора ”, при установени нарушавания.

Първият обоснован въпрос е по какъв начин тъкмо се дефинира „ оператор ”? Защото съгласно адвокати, терминът е прекомерно обхватен и може да стане причина за бъдещи проблеми. Според текста, въпросният „ оператор ” би трябвало да бъде глобен от Общината, в случай че не извършва изискванията, при които услугата се употребява.

В същото време обаче лидерът на тротинетката действително е този, който нарушава разпоредбите, захвърляйки транспортното средство на нерегламентирано място или управлявайки го с превишена скорост, или навлизайки в пешеходните зони. При такова нарушаване той бива глобен по ЗДвП. Оказва се, че ще има два вида наказания - едните за ползвателите, другите за компанията.

В същото време контролът върху тротинетките би трябвало да се реализира от Общината и полиция, само че единствено по нарушавания на ЗДвП. 

В този смисъл по всичко проличава, че все още се прави опит на инат на всички недоизговорени и недоразбрани клаузи в контракта, компанията въпреки всичко да реализира активност в Бургас.  И до момента в който фактически предлаганата услуга е комфортна за някои, въпреки и на висока цена, то няма по какъв начин за трето следващо лято на всеки ъгъл в Бургас да има по една или няколко захвърлени тротинетки, които бургазлии и посетители на града се постанова да прескачат, а в същото време 10 и 12-годишни да „ летят ” по пешеходни зони и да рискуват освен личното си здравено, само че и това на близките.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР