Управляващите и ДПС гласуваха забраната за внос на украинско зърно

...
Управляващите и ДПС гласуваха забраната за внос на украинско зърно
Коментари Харесай

Комисия в НС гласува за отмяна на забраната за внос на украинско зърно

Управляващите и Движение за права и свободи гласоподаваха възбраната за импорт на украинско зърно в страната да отпадне. Проекторешението бе признато от Комисията по икономическа политика в Народното събрание, съобщи БНР. Предстои окончателното му гласоподаване в пленарната зала на Народното събрание.
Предложението беше импортирано от група депутати, измежду които съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

Ограничението,което Европейската комисия вкара в интерес на петте най-засегнати страни, измежду които и България, през територията им да минава единствено директно зърно, само че без да се продава на вътрешния им пазар, изтича в петък.

На изключително съвещание през днешния ден Комисията по икономическа политика в Народното събрание одобри плана за решение, съгласно което възбраната за импорт на украинско зърно би трябвало да отпадне след 15 септември.
По време на дебатитеДеян Николов от " Възраждане " определипроекторешението на България като " национално изменничество ", признато " без обосновка и поради геополитически ползи ":

Даниел Лорер от " Продължаваме промяната " счита,че сходно решение е безпричинно на този стадий: " Решението на Европейския съюз за този мораториум не пречи на солидарността ни с Украйна и тяхната битка, защото то разрешава пренос. Доколко ние като българската страна сме съумели да осигурим този пренос по този начин, че той да е в действителност пренос, е също въпрос, на който аз бих желал да видя отговор преди да взема решение.
За задачата би трябвало способния орган - в тази ситуация Комисия за защита на конкуренцията, да изкаже мнение. Вероятно е належащо и ДАНС да се изкаже - дали е имало незаконен импорт на такова зърно. "

С плана на българската позиция се показва, че страната ни не поддържа удължаването на изключителната мярка за възбрана на вноса в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на зърно от Украйна, като се разпорежда на Министерския съвет да предприеме нужните дейности за изразяването на позицията.
Темата за вноса на украинско зърно беше коментирана през днешния ден и от земеделския министър Кирил Вътев, който предложения на среща всички подготвени на митинг браншови организации от бранша. Но в последна сметка в агроведомството се явиха само представители на пчеларите.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР